A műanyag borítás alatt a fák gyökerei szétrohadtak, ezért azt el kellett távolítani.

2012-ben az akkori városvezetés úgy döntött, hogy az Andrássy út világörökségi területén, az Oktogon és a Kodály körönd között az lesz a legjobb és legesztétikusabb, ha műfüvet terítenek le. Meglepő fordulat volt ez akkor, majd az évek során ez egyre inkább bebizonyosodott, amikor a műfű egyre ramatyabb állapotba került, és hiába tisztították meg újra és újra és próbálták széppé varázsolni, hiába. A műfű miatt pedig elkezdtek pusztulni a fák, a műanyag borítás alatt a fák gyökerei szétrohadtak, ezért azt el kellett távolítani. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze pedig fotón is megörökítette a műfű felszedését.

A műfű eltávolítása azonban további pozitív változásokat hozott. Az Andrássy középső szakaszán a kipusztult kőriseket egy új, várostűrőbb fafajjal, az ausztrál ostorfával kezdték el pótolni, az új fák öntőzőzsákot is kapnak, alattuk pedig ideiglenesen árnyéki évelőkkel borítják a talajt. Eközben zajlik a zöldsáv végleges tervezése, ami az áttaposás ellen is védi majd a fasort és a zöldsávot.

Hosszabb távú cél az egész Andrássy út megújítása, ennek első, szimbolikus lépése, hogy feltépték a műfüvet. A Terézváros tervezett zöldítésének pedig egy ikonikus állomása a sugárút, elkezdték tehát műanyagmentesíteni az Andrássy utat.

Címkék