Bréking / budapest

Környezettudatosságáért kapott nemzetközi díjat a Sziget Fesztivál

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 01. 21. 13:16

Komoly elismerést vívtak ki a Sziget Fesztivál zöld törekvései a hollandiai Groningenben, ahol a környezettudatos fesztiválok legnagyobb méltatásának számító „Greener Festival Awards” díjkiosztóján a környezetvédelem terén „elkötelezett” fesztiválnak járó díjat nyerte el.

Ezzel az Európai Fesztiválszövetség értékelte a szervezők törekvéseit és programjait és megállapította, hogy az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektetnek a fesztivál zöld tevékenységeire.

Tizenöt ország olyan fesztiváljait díjazták idén, melyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, és igyekeznek minél kisebb környezetterheléssel működni a fesztiválszervezéssel kapcsolatos kulcsterületeken, úgy mint a vízfogyasztás, a közlekedés, az ökoszisztéma védelme stb. A jelöltek egy szigorú auditálási folyamaton mentek át, melynek keretén belül nemcsak a fesztivál ideje alatti, hanem az utána lezajló munkálatokat is vizsgálták.

A fesztivál alatti tevékenységbe beletartozik a hatékony vízhasználat, az alacsony széndioxid-kibocsátás, a hulladék-kibocsátás csökkentése, az energiahatékonyság, a fellépőkkel kapcsolatos igények minél fenntarthatóbb kiszolgálása, ennek kommunikálása is, de fontos szempont, hogy a vendéglátó helyek minél inkább a lokális, fair trade piacra támaszkodjanak.

Hogy 2019-ben milyen zöld lépésekkel találkozhattunk a Szigeten, azt ebben a cikkünkben szedtük össze. Idén is működött a Szigeten a Re:pohár-rendszer, és teljesen eltűntek a műanyag szívószálak. A fesztivál vendéglátóhelyeit lebomló műanyagból készült evőeszközök használatára kötelezték, egy új étkeztetőblokk is színre lépett, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba.

A Sziget a kezdetek óta fontosnak tartotta a környezettudatosságot, az utóbbi pár évben pedig az egyik legfontosabb feladatként tűzte zászlajára a fenntartható fesztiválozás feltételeinek minél szélesebb körű megteremtését” – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, aki elmondta, hogy ez a pozitív elismerés csak még inkább arra sarkallja a szervezőket, hogy folytassák a megkezdett munkát, így már le is fektették az alapjait egy hosszabb távú környezetvédelmi intézkedéssorozatnak, ami példaértékű lehet majd a nemzetközi fesztiválok között is.

Hasonló tartalmak