Egy gyűrű méretének a meghatározása sohasem egyszerű dolog. Hiszen azt fel kell próbálni, hogy jó-e, és az sem mindegy, hogy milyen évszakban, napszakban tesszük ezt. Sőt, ha ajándék lesz, akkor pedig kifejezetten nehéz és bonyolult megszerezni a tökéletes darabot. Lássuk, hogy mit tehetünk az ügy érdekében!

Néhány módszer a meghatározásra

A megfelelő gyűrűméretet megtalálni nem könnyű, de szerencsére akár otthon is megmérheted, hogy mekkora is kell. Persze a legjobb, ha szakértő kezek segítenek egy ékszerészetben, de mivel ez korántsem egyszerű vállalás, így kell, hogy legyen pár egyszerű módszer is.

A legbiztosabb, hogy mérd le egy gyűrűdet, ami tökéletesen passzol az ujjadra. Természetesen nem mindegy, hogy mindez hogyan és mivel történik. A legjobb eszköz egy tolómérő vagy egy vonalzó, amikkel könnyű dolgozni, és az eredmény is rendkívül pontos lesz. A gyűrű belső átmérője segít meghatározni a jó méretet, de azt jó, ha tudod, hogy más méret szükséges Európában, az Egyesült Államokban és Angliában is. Éppen ezért ne zavarjon meg az, ha a gyűrű belső átmérője 18 milliméter és itthon azt mondják, hogy 57-es méret kell, míg ugyanerre máshol kapsz egy 8-as méretet. Ez csak azt jelenti, hogy más méretezést használtak.
 

Hogyan mérd?

Ha az ujjadat méred, akkor a mérés során nagyon kell figyelni, hogy szobahőmérsékleten tedd meg, mert ha túl meleg van, akkor nagyobb kerületet fogsz mérni, ha pedig fázol vagy hideg az ujjad, akkor jelentősen kisebbet. Ezért méréshez javasoljuk a tavaszi-őszi évszakokat és azon belül is a napközbeni órákat.

Amennyiben szélesebb gyűrűt néztél ki, akkor érdemes egy mérettel nagyobbat választani belőle. Mérheted akár cérnával vagy épp gyűrűsablonnal is az ujjadat, de ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy 1-2 méretet tévedsz.

A legtöbb ember ujja a bütyöknél vastagabb, így arra is figyelmet kell fordítani, hogy azon megakadjon a gyűrű, de ettől függetlenül könnyen át is csússzon rajta.

Eljegyzési gyűrűt választanál?

Ha készülsz a nagy napra, de elakadtál a megfelelő méret kiválasztásánál, akkor jó megoldás lehet, hogy elcsened a kedvesed egyik gyűrűjét, amit a gyűrűsujján hord. Ha erre nincs lehetőséged, akkor ha éppen leveszi a gyűrűt, állj készenlétben, és finoman nyomd bele egy gyurmába és vidd el egy ékszerészhez a nyomatot, vagy mérd le a belső átmérőjét.

Amennyiben ez sem megy, akkor érdemes bevonni a projektbe egy barátnőt vagy épp egy ismerős párt, így garantáltan feltűnésmentesen tudod megszerezni a tökéletes gyűrűméretet. Ha pedig ez megvan, akkor már gyerekjáték elkészíttetni vagy kiválasztani a tökéletes eljegyzési gyűrűt. Nézz körül a karikagyuru.hu oldalon, és találd meg a kedvesedhez illő darabot!