A Széll Kálmán tér 6 évvel ezelőtti felújításából végül kimaradt, de most elkezdték kiépíteni a Várfok utca alatti átjárót.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója tette közzé a hírt Facebook-oldalán, miszerint elkezdődött a Várfok utca alatti átjáró építése a Széll Kálmán téren.

A Schulek János és az Építész Stúdió tervei nyomán megújult Széll Kálmán tér programjában szerepelt az alagút kiásása a Várfok utca alatt a gyalogos, illetve kerékpáros forgalom számára, azonban forráshiány miatt végül elhalasztották az építkezést. Közben 2016-ban, a szomszédos Postapalota új tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank megkezdte az épület restaurálását, emellett újra napirendre tűzte a korábban meghiúsult átjáró-tervet.

Ez az újítás nemcsak akadálymentes közlekedést biztosít majd a Széll Kálmán tér és a Csaba utca között, hanem bejáratot biztosít az – új nevén – Buda Palota épületébe, és a jövőben itt megnyíló Pénz- és Banktörténeti Múzeumba is. Az új közterület saját elnevezést is kap, mely a palota tervezőjéről, Sándy Gyuláról kapja nevét. Az alagút két oldala annyiban változatlan marad, hogy egyik oldalán lejtő, másik oldalán lépcső köti össze továbbra is a Várfok utcát és a Krisztina-körutat.

Címkék