Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Újra teljes külső pompájában áll őrt az Erzsébet hídnál mindkét Klotild-palota

Impozáns kettősükkel meghatározzák a belváros látképét a Ferenciek terén magasodó Klotild-paloták. Július közepén befejeződött a déli épület külső homlokzatának a felújítása, így ismét helyreállt a tükörszimmetria a Kossuth Lajos utca túloldalán található „ikertesóval”.

Ha az Astoria felől nézzük, a Klotild-paloták 48 méter magas tornyaikkal olyanok, mintha az Erzsébet híd lábához kapuként rendelték volna oda őket. Az ötlet Klotild Mária főhercegnéhez, József Károly főherceg nejéhez köthető, az egyforma paloták ő kezdeményezésére épültek meg 1899–1902 között Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján.

A neobarokk, eklektikus stílusú páros a korszakban megszokottól eltérően vasszerkezetet kapott, amelyeket kőburkolattal fedtek be és Róth Miska üvegablakaival díszítettek. Az emeleti lakásokban Zsolnay-kályhákkal fűtöttek, és elsőként a városban itt járt lift. Ha felpillantunk, a tornyokon még ma is jól kivehetjük a főhercegi koronák másolatait.

Az északi (Astoria felől nézve jobboldali) palotában sokáig a BÁV régiségboltja működött, míg a déliben a híres Belvárosi Kávéház, majd a Lidó kaszinó. Bár 1968-ban végrehajtottak rajtuk felújítást, az idő a 2000-es évek elejére újra a palotákba mélyesztette vasfogait. Az északiban a rekonstrukció után 2012-ben nyílt meg a Mellow Mood Group Buddha Bar Hotel nevű luxusszállója, amely 2018 decemberében bezárt, és az olasz tulajdonos egy katari üzletembernek adta el az épületet. Azóta nem jött hír, mihez kezdenek vele, most üresen, elhagyatottan tátong.

A köznyelv ezt, az északi palotát Klotildnak, a délit Matildnak becézi, és ezt a szóbeli
hagyományt fogja megerősíteni a most épp felújítás alatt álló déli épület új neve is. „Matild” sokáig feketére piszkolódva húzódott meg a kipucolt „Klotild” mellett, de most, a külső felújítás végéhez közeledve visszanyerte régi fényét. A török tulajdonosokhoz tartozó épületben ősszel Matild Palace néven nyílik luxusszálló, és annyit már jó ideje tudni, hogy éttermét a Michelin-csillagos Palágyi Eszter fogja vezetni. Az épület homlokzatát már meg lehet csodálni, de jelenleg még kordonnal van körülvéve, mert a belső kialakítás zajlik még.

Cimkék

Hasonló tartalmak

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Frida Kahlo-fotókiállítással ünnepli jövőre 130. születésnapját a Mai Manó Ház

?>

A magyar fotóművészeti élet központja, az 1894-ben épült Mai Manó Ház jövőre lesz 130 éves. 2024-ben izgalmasabbnál izgalmasabb kiállításokkal várnak.

Nosztalgikus időutazás az Ikarus buszmatuzsálemeivel – Elindult a Mozgó Múzeum

?>

December 16-án indul a Közlekedési Múzeum nosztalgiajárata, a Mozgó Múzeum, amit idén a tavalyi nagy siker tapasztalatai alapján kicsit újragondoltak.

Neked ajánlott

A