Rengeteg árnyas pad, nyugágy és még több sportolási opció – a Petőfi híd lábánál elkészült parkban a sportolási és közösségi funkciók kialakításakor a fiatalok, egyetemisták igényeit tartották szem előtt. Megnéztük, milyen lett.

A viszonylag árnyas, de eléggé elhanyagolt területről az utolsó emlékeink még egy jópár évvel ezelőtti LEN fesztiválról származnak, meg párszor átrohanunk erre, amikor valamilyen rejtélyes oknál fogva a TTK épületeiben tartottak magyar szakos órákat. De itt megállni, megpihenni nem nagyon volt se lehetőségünk, de kedvünk sem, annyira nem tűnt hívogatnak a Memento emlékmű környéke. Most mindez megváltozott, és tényleg egy elég klassz, valóban az egyetemisták, alias fiatalok igényeire szabott parkot létesített a Főkert. De miben is áll ez a fiatalos hangszerelés?

Elsőként a padok – itt végre van rá lehetőség, hogy akár nagyobb társaságok is kényelmesen leülhessek, az egyik részen akár kétszer 8-10 fő is kényelmesen elüldögélhet az asztalok körül, de a központi, emlékmű mögötti pados, árnyas területen is, nem katonás rendben félkörben, vagy egy vonalban sorakoznak a padok, hanem viszonylagos összevisszaságban, így akár egymással szemben, vagy szétszóródva is ücsöröghet több kisebb-nagyobb társaság.

Ráadásként, ha valaki mégis inkább egyedül relaxálna, vagy kettesben beszélgetnének, a kitett fa nyugágyak szuper lehetőséget biztosítanak erre is.

A sportolási lehetőségek is elég változatosak, csapatsportok közül a gumiburkolatú multifunkcionális sportpálya alkalmas egy nagy futball- és kosárpályának hosszában, vagy keresztben kettő-kettő kisebb pályára is felosztható, ha meg egykapuzunk, streetballozunk, akkor meg összesen négy csapat is elfér.

A teqball és pingpongasztalok is használhatóak közös játékra, sportra, ezek mellett pedig egy street workout pálya is helyet kapott. Utóbbi a megcélzott korosztály igényeinek megfelelő erősítési, edzési lehetőségeket kínál az ütéscsillapító öntött gumiburkolattal, az eszközök között van gyűrűállvány, ferdepad, függőleges és vízszintes létra, nyújtók és nyújtótornyok, párhuzamos korlát, ferdekorlát és bokszzsák is.

Mivel ma már mindenhova minimum mobillal megyünk, a park erre is felkészült, van egy okososzlop, amely 50 méter sugarú körben biztosít ingyenes WIFI-használatot, a zárható szekrényekkel rendelkező, USB-töltős padokba pedik edzés, sportolás közben zárhatjuk el az értékeinket. A hely adu-ásza azonban a kihelyezett DJ-pult, bár ezt működés közben nem teszteltük, de elég komolynak tűnt, reméljük tényleg olyan menőn használható is, mint ahogy kinéz.

Ma már alap(nak kéne lennie mindenhol), de üvös, hogy van automata WC-is, illetve ivókút (bár épp ez nem működött...). A sötétedés utáni parkhasználat érdekében a közvilágítási hálózatot is kiépítették, és felújították az emlékmű díszkivilágítását is.

Külön plusz pont, hogy a nagy, árnyat adó fák megmaradtak, így tényleg egy nyáron is kellemes park lett itt, reméljük a megfelelő karbantartás mellett tényleg egy hiánypótló hely lesz, ahol lehet majd normális körülmények között „bandázni”, enyhe estéken társasággal ücsörögni, a fogyasztás kényszere nélkül, kellemes parkos környezetben. Ráadásul ez a környék tényleg nem egy lakott negyed közepén van, így senkit nem fog zavarni a hangerő sem. Ez a park is a „Budapest 2019 – Európa sport fővárosa”  projekt keretében újult meg, ahogy a Hajógyári szigeti park vagy éppen a nem is olyan messzi Függetlenségi park is.

Pontos terület:

A XI. kerületben, közel a Petőfi híd lábához az ELTE lágymányosi kampuszán, az Irinyi József utca, a Goldmann György tér, a Pázmány Péter sétány és a Magyar tudósok körútja által határolt részen.

Címkék