Két miniszobor is feltűnt Kőbányán – a környék múltjával egybeforrt Dreher Sörgyár ihlette Kolodko legújabb alkotásait.

A Kőbányai Serfőző Társaságot 1854-ben alapították, és mai is működik, mint Dreher Sörgyár. A sörfőzdét idősebb Dreher Antal virágoztatta, fel saját találmánya, a ma Vienna Lágerként ismert sör révén – az egyik szobor őt is ábrázolja. A családja kezében a Kőbányai Sörgyár hamarosan az ország legnagyobb sörgyára lett, amely tavaly ünnepelte 165 éves jubileumát.

A két miniszobor két ikonikus jelenetet mutat be. Ezekből az egyik a gyár udvarán egy valódi, korabeli söröshordón álló, már említett Dreher Antalt ábrázoló szobor, kezében a jellegzetes sétapálcájával, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőháza látható.  A gyár előtt áll a másik szobor, amely egy valódi mészkőhídon álló olyan söröskocsit ábrázol, amelyet két dreheres ló húz.

„A sörgyár hangulata és története azonnal megérintett, amikor bejárhattam pincétől a padlásig, láttam az Eiffel-iroda által tervezett „léhűtő” padlást, a 100 éves Zsolnai csempéket, a söröslovakat, a százéves hordókat. Azért pedig külön örültem a felkérésnek, mert így most már Kőbányán, Budapest mértani közepén is megjelenhetnek a szobraim” – mondta el a szobrokat megálmodó és elkészítő Kolodko Mihály.

Címkék