Új applikációval fedezhető fel a Fiumei úti sírkert, a FiumeiGuide nevet viselő, androidos okoseszközökre készült alkalmazás a Nemzeti Emlékhely 100 legfőbb nevezetességét mutatja be.

A FiumeiGuide a GooglePlay áruházból ingyenesen letölthető, és a Fiumei úti sírkertben nyugvó 100 legjelentősebb személy életét és munkásságát mutatja be. Könnyen megismerhetőek lesznek többek között a nagy mauzóleumok, a nemzet nagy politikusainak, Batthyány Lajosnak, Deák Ferencnek, Kossuth Lajosnak a sírépítményei, továbbá a legjelentősebb emlékművek és látványosságok, így a nemrég felavatott Első világháborús emlékmű, a külön pavilonba kiállított Apponyi-hintó vagy a részlegesen megújult kettős árkádsor.

A legnevezetesebb parcellák mellett több jelentős személy síremléke is megtalálható az alkalmazásban, így Ady Endre, Munkácsy Mihály vagy József Attila nyughelye, de az applikáció segítségével könnyen megismerhető az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma, a Titanic katasztrófájának túlélőit mentő hajóorvos, Lengyel Árpád vagy a divattervező Rotschild Klára síremlékháza is.

A GPS-koordináta alapú alkalmazás használója adott helyzetéhez viszonyítva listázza a látnivalókat, előre véve a legközelibbeket, de lehetőség van abc-rendben vagy közvetlenül is rákeresni a kívánt célpontra. A helyszín kiválasztása után megjelenik a látnivalókhoz tartozó rövid leírás, amely tömören összegzi a nevezetességekre vagy az ott nyugvó személyre vonatkozó tudnivalókat.

(Forrás: MTI) 

Címkék