A Belvárosi Plébániatemplom két tornya lesz látogatható június végétől.

A Március 15. téren álló, teljes nevén Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom turisztikai szempontból kincsesbánya, látnivalók sokaságát rejti. Igazi patchwork épület, tizennégy építészeti kor emlékeit őrzi: az itt lévő román kori bazilikába temették Gellért püspököt, később Zsigmond és Mátyás királyunk is átépítette, a törökök mecsetként használták; altemplomában római falmaradványokat tekinthetünk meg. A ma látható szerkezet 16. századi, de a barokk külsőt egy 18. századi tűzvész után kapta.

Most újabb attrakciót tettek elérhetővé az érdeklődőknek: a templom két tornyát újították fel és tették bejárhatóvá az őket összekötő padlástérrel együtt. A jövőben egy belépőjeggyel (2000 Ft) látogatható lesz a templom összes látványossága, az altemplom és az 55 méteres tornyok is, amelyekben 27 méter magasra lehet fellépcsőzni, illetve felliftezni.

A hídhoz közelebb eső déli torony aljában kezdődik a toronyséta, melynek aljában megcsodálhatjuk azt a 12. századi, rekonstruált falmaradványt, amely az egykor itt álló bazilika külső fala volt, és Budapesten egyedülálló, teljes egészében megmaradt román kori emlék. Felérve a kilátópontba a Gellért-hegyre és az Erzsébet hídra láthatunk rá, és figyelhetjük meg, ahogy a hídról levezető út kikerüli a tőle mindössze 30 centire elhelyezkedő templomot – rácáfolva a legendára, miszerint a híd építése miatt hátratolták az épületet.

Az útvonal következő állomása a homlokzat mögötti, gerendák sűrű hálózatából álló terület. A tetőszerkezet egy pompás ácsmunka eredménye: olyan 18. századi építészeti megoldásokat, csavar nélküli feszítőékeket használtak az építkezés során, amelyeket már tankönyvekben sem lehet fellelni, az idő próbáját és a Duna partján uralkodó erős szélhatásokat mégis kiállták.

Innen az északi toronyba jutunk, ahol napi kétszer (pénteken háromszor) szólnak a templom harangjai, ezekben az időpontokban itt nem szabad tartózkodni az elképesztő zajterhelés miatt. Innen rálátunk a Várnegyedre és a piarista gimnázium épületére is; ez a torony a Liszt Ferenc-torony elnevezést kapta, tisztelegve a magyar zeneszerző előtt, aki ezer szállal kötődik a templomhoz. Többször is vezényelt itt, például az eredetileg az Esztergomi bazilikában debütált Esztergomi mise című művét is bemutatta a Belvárosi templomban a sokkal jobb akusztika miatt.

A torony lépcsőfordulójában a zeneszerző mellszobrának másolatát és egy nemrég előkerült emléktáblát is elhelyeztek. Erről a lépcsőről érhető el egyébként a karzat az 5621 sípos orgonával, de ez majd csak speciális alkalmakkor nézhető meg vezetett sétákon.

A templom tornyait június végén nyitják meg a látogatók elől.

Címkék