Most, hogy zárva vannak a könyvtárak, értékelődnek fel igazán, és válnak széles körben ismertté az olyan szolgáltatások, mint amilyen az Országos Széchényi Könyvtár Kérdezze a könyvtárost! elnevezésű online felülete, ahol bárki tájékozódhat, szinte bármiről, ami a könyvtárral meg a könyvekkel kapcsolatos. Az OSZK Tájékoztató Osztályának vezetőjével, Bubonyicz Andreával beszélgettünk.

We Love Budapest: Mióta létezik a „Kérdezze a könyvtárost!” szolgáltatás?
Bubonyicz Andrea: Az Országos Széchényi Könyvtár tájékoztató szolgálata már több mint egy évtizede fogadja az elektronikus úton beérkező kérdéseket az inform@oszk.hu e-mail címen. Ehhez csatlakozott később a Kérdezze a könyvtárost felület, ami tulajdonképpen egy egyszerű űrlap. Az itt feltett kérdések is az inform mailboxba érkeznek, és e-mailben küldjük ki a válaszokat. Jelenleg az OSZK Facebook-oldalán feltett kérdésekre is a Tájékoztató Osztály munkatársai válaszolnak. A jövőben tervezzük a chatszolgáltatás bevezetését is.

WLB: Volt valami nemzetközi minta, ami alapján felállították és elindították az online felületet?
B. A.: Konkrét mintát nem tudok megnevezni. Természetesen a könyvtárak figyelemmel kísérik egymás tevékenységét; ki milyen új szolgáltatásokat vezet be, és ezeket a szolgáltatásokat hogyan próbálják „a saját képükre” formálni. A különböző típusú online referensz szolgáltatásokat, vagyis a távhasználók igényeit kiszolgáló tájékoztató szolgáltatásokat a felhasználói igények hívták életre. Az egyes könyvtártípusok esetében ezek az igények különböznek. Egyre több könyvtár – elsősorban a felsőoktatási, a megyei és az országos szakkönyvtárak – működtet online referensz szolgáltatást valamilyen formában (e-mail, Skype, űrlap, chat). Hogy ez minden érdeklődő számára elérhető-e, vagy csak a beiratkozott olvasók számára, könyvtáranként változik. A nemzeti könyvtár online referensz szolgáltatása bárki számára elérhető, nem beiratkozáshoz kötött.
 
Jelenleg, a járvány miatt, a könyvtárak határozatlan időre felfüggesztették személyesen igénybe vehető nyilvános szolgáltatásaikat. Ez előtérbe helyezte az online és lehetőleg szabadon hozzáférhető tartalmak mellett az online tájékoztató szolgáltatásokat is. Az olvasók, felhasználók továbbra is igénylik a segítségünket, és mi igyekszünk online tartalmakat keresni az általuk megadott témákban, a visszajelzések pedig rendkívül pozitívak.

WLB: A Kérdezze a könyvtárost oldalon az olvasható, hogy „itt teheti fel kérdéseit könyvtárunk gyűjteményéről, adatbázisairól, szolgáltatásairól.” Konkrétan milyen szolgáltatásokra kérdezhetünk rá?
B. A.: Az online referensz szolgáltatás keretében segítünk a szakdolgozatok és egyéb dolgozatok megírásához szükséges témakutatásban, elsősorban a történettudomány és a magyar irodalomtudomány területén. Más tudományterületek szakirodalmáról is tájékoztatást nyújtunk, hiszen a kötelespéldány-beszolgáltatásnak köszönhetően az OSZK állományában a természettudományi, műszaki, mezőgazdasági, orvosi szakirodalom is megtalálható, de ezekben az esetekben felhívjuk az érdeklődő figyelmét arra, hogy további tájékoztatásért forduljon a megfelelő szakkönyvtárhoz: Országgyűlési Könyvtár, BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár stb.
 
De tájékoztatást adunk konkrét dokumentum-keresés esetén is: az állományban megtalálható-e a keresett könyv vagy folyóirat, és ha igen, akkor azt milyen feltételekkel használhatja az érdeklődő. Általános tájékoztatást nyújtunk az OSZK szolgáltatásairól, a konkrét kérdéseket pedig az adott szolgáltatást működtető részleg munkatársaihoz továbbítjuk. Ezek a szolgáltatások, a teljesség igénye nélkül, a másolatkészítés, ISBN és ISSN szám igénylése, kötelespéldányok beszolgáltatása, hitelesített másolat igénylése, könyvtárközi kölcsönzés, könyvtárlátogatás szervezése, könyvkiadás, az előfizetett adatbázisok távoli elérése, szabadon hozzáférhető digitális tartalmak. A különgyűjteményi dokumentumokat (ez lehet: kézirat, kotta, régi nyomtatvány, plakát, térkép, fotó, mozgókép, színházi szövegkönyv) érintő kérdéseket a kérdés megválaszolásában illetékes különgyűjtemény munkatársaihoz irányítjuk. Több időt igénybe vevő cikk- és képkeresést, irodalomkutatást, témafigyelést is vállalunk, de ezt már térítés ellenében.

WLB: Mennyire ismeri a nagyközönség a Kérdezze a könyvtáros felületet? Hány megkeresést kapnak átlagban? És mekkora stáb, ami megválaszolja ezeket?
B. A.: Érkeznek hozzánk kérdések Magyarország teljes területéről és külföldről is, tehát azt mondhatom, a szolgáltatás ismertnek tekinthető. Internetezés, az OSZK honlapján való „szörfölés” esetén is könnyű rátalálni a Kérdezze a könyvtárost űrlapra, amely több menüből is elérhető a magyar és az angol nyelvű felületről egyaránt. Az ide és közvetlenül az inform@oszk.hu-ra érkező kérdések nagy részét a Tájékoztató Osztály munkatársai válaszolják meg. Amennyiben a kérdés valamelyik speciális szolgáltatásunkat érinti, azt az OSZK illetékes részlegéhez továbbítjuk, ahogy azt már említettem is. Ez azt jelenti, hogy a hozzánk beérkező kérdések megválaszolásában az OSZK szakembereinek nagy része részt vesz. Évente átlagosan 2500 kérdés érkezik hozzánk. Most áprilisban, a járvány miatti korlátozások idején, több mint 170 kérdést küldtek a felhasználók.


WLB: Előfordult már olyan, hogy a felületet valaki úgy használta, mint a tudakozót?
B. A.: A „tudakozóra” jellemző kérdésekkel is találkoztunk már, de ez nem jellemző. Inkább a telefonos ügyfélszolgálathoz érkeznek ilyen kérdések. A Tájékoztató Osztály munkatársai válaszoltak már keresztrejtvény feladványra és kerestek telefonszámot is, mert a telefonáló a sok országos intézmény között kissé eltévedt. Gyakran szeretnének könyvet és folyóiratot vásárolni tőlünk, mert azt feltételezik, az OSZK egy hatalmas könyv- és hírlapraktár, ahonnan megrendelhetik a keresett könyvet, mint egy könyves webáruházból. Ezekben az esetekben is válaszolunk és udvariasan tisztázzuk az esetleges félreértéseket.
 
Gyakran megkeresnek minket idézetkeresési igénnyel, hogy a megadott szövegrészlet melyik versben vagy regényben szerepel. Feltételezem, emögött az az elképzelés áll, hogy a könyvtáros úgyis folyton olvas. De ez tulajdonképpen tű keresése a szénakazalban! Ha a dokumentum digitális formában nem létezik, akkor szinte lehetetlen megtalálni a keresett idézetet. Természetesen azért megpróbáljuk, és néhány esetben sikerül is. Amennyiben nem jártunk sikerrel, azt is megírjuk az érdeklődőknek.

WLB: A méltán népszerű Gyakori kérdések oldal gyakran hajmeresztő kérdései alapján azt feltételezzük, hogy Kérdezze a könyvtárost felületre is érkeznek időnként ilyesfajta megkeresések. Vagy tévedünk?
B. A.: A legfurcsább kérdés talán az volt, amikor régi földtulajdoni lapot kerestek, amely a kérdező tudomása szerint az OSZK pincéjében található. Ez a kérdés nemcsak azért furcsa, vagy inkább kicsit vicces, mert földtulajdoni lapokat nem őrzünk, hanem mert az OSZK-nak nincs klasszikus értelemben vett pincéje. Vannak föld alatti szintek, de ott is könyvtári tevékenység folyik, és raktárként, restauráló műhelyként funkcionál.
 
Kerestek már nálunk általános iskolai bizonyítványt is. Amatőr szerzők részéről többször érkezett kérés: értékeljük műveik irodalomtörténeti jelentőségét. Az ilyen kérdések elől udvariasan kitérünk, hiszen az irodalomkritika nem feladatunk. Amennyiben nem a könyvtári gyűjtőkörbe tartozó dokumentumot keresnek szintén a megfelelő intézményhez (legtöbb esetben levéltárhoz) irányítjuk a kérdezőt. Egyszer még vízvezeték-szerelési kérdéssel is fordultak hozzánk. Ebben a kérdésben is „csak” szakirodalmat tudtunk ajánlani.

WLB: Előfordult már olyan eset, amikor egyáltalán nem tudtak válaszolni? Még azt sem, hogy hova tud az illető fordulni?
B. A.: Néhány esetben előfordul, hogy nem tudunk pontos választ adni a kérdésre, de ezt kommunikáljuk is a kérdező felé, egy kérdést sem hagyunk függőben. Amennyiben a kérdés összetett, segítséget kérünk az OSZK többi részlegének munkatársától. Időnként, amikor műkritikát várnak tőlünk, vagy azt hogy foglaljunk állást, mondjunk véleményt bizonyos kérdésekben – mint fentebb is említettem – udvariasan kitérő választ adunk, de konkrét kérdésekre (témakutatás, dokumentumkeresés esetén) mindig válaszolunk.


WLB: De csak kaptak már olyan kérdést, ami a legnehezebb volt a szolgáltatás történetében?
B. A.: Konkrét kérdést nem tudok megnevezni. Egy kérdés nehézségét sok esetben az dönti el, ki kapta azt megválaszolásra. Ha a válasz összeállítása nehézségbe ütközik, segítséget kérünk egymástól. Ez a segítségnyújtás osztályon belül és az egyes részlegek között is működik. A könyvtárosok nemcsak az olvasóknak segítenek, hanem egymásnak is. Ez egy ilyen szakma.

WLB: A Széchényi Könyvtárban minden olyan nyomtatott anyag megtalálható, ami magyarul vagy Magyarország területén hivatalosan megjelent. Ennek ellenére előfordult már, hogy olyasmit kerestek, amiről még csak nem is hallottak, hogy létezik?
B. A.: Sajnos előfordul, hogy olyan dokumentumot keresnek nálunk, amely nincs meg az OSZK állományában, de a teljességre törekszünk a gyűjtőkörbe tartozó dokumentumok tekintetében. Amennyiben a hiányzó dokumentum modern kiadvány, a Tájékoztató Osztály munkatársai utánanéznek és a dokumentum bibliográfiai adatait továbbítják a Kötelespéldány és Kiadványazonosító-kezelő Osztálynak, hogy ők elindíthassák a reklamációt a kiadó felé. Régi kiadványokat a Gyarapítási és Állomány-nyilvántartó Osztály munkatársai pl. aukciókon igyekeznek beszerezni. Az OSZK egyik legújabb ilyen szerzeménye egy 1681-ben kiadott nyomtatvány, amely eddig bibliográfiailag is ismeretlen volt és a magyar Szent Korona-kutatás számára is újdonságot jelent.

WLB: Fordult már Önökhöz író, költő vagy bármilyen szerző, aki arról érdeklődött, hogy szokták-e kölcsönözni, kikérni a műveit?
B.A.: Írók és költők konkrét kölcsönzési adatokat még nem kértek tőlünk, legalábbis a Tájékoztató Osztálytól még nem, de szerzői jogdíjjal kapcsolatos kérdés már többször is érkezett hozzánk. Ebben viszont nem mi vagyunk az illetékesek.


WLB: Mi az a kérdés, amit a leggyakrabban tesznek fel a könyvtárral kapcsolatban? És mi az a kérdés, amit a leggyakrabban tesznek fel, de nem a könyvtár kompetenciája megválaszolni azt?
B.A.: Gyakran kérnek segítséget tőlünk családfakutatásban és szerzői jogi kérdésekben. Az Országos Széchényi Könyvtár nem őriz okleveleket, anyakönyveket, eredeti családtörténeti forrásanyagokat, és szerzői jogi kérdésekben sem illetékes. Utóbbi esetben a megfelelő intézményhez irányítjuk a kérdezőt, a családfakutatásnál pedig ötleteket adunk a kérdezőnek a kutatás elkezdéséhez.
 
A legtöbbször feltett kérdés, mind írásban, mind telefonon, hogy kölcsönözhetik-e ezt vagy azt a könyvet. Amikor sajnálattal közöljük, hogy az OSZK nem kölcsönzőkönyvtár és az állomány csak helyben használható, jön a következő gyakori kérdés: lemásoljuk-e. Ez a következő buktató, mert a szerzői jog által még védett műveket természetesen nem. Ezen kívül még gyakori megkeresés a dokumentum-felajánlás. Könyvörökséget vagy a nagytakarítás során a padlásról előkerült könyveket, folyóiratokat is felajánlanak az OSZK-nak. Ezek többsége könyvtörténeti szempontból nem feltétlenül értékes, de előfordul, hogy az OSZK állományából hiányzó dokumentumok pont így kerülnek hozzánk.

WLB: A netes trollok korát éljük. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Kérdezze a könyvtárost! felületet még ne találta volna meg pár. Mit lehet ilyenkor tenni?
B.A.: Ebben az esetben szerencsések vagyunk, mert igazi trollkodást még nem tapasztaltunk, és ez remélem, így is marad! Az OSZK közösségi felületein előfordul csipkelődés, időnként egy kis kötözködés is, de ez a közösségi oldalak sajátja. A hozzászólások többsége az OSZK tevékenységét pozitívan megítélő, elismerő vagy számunkra is értékes információt tartalmaz. Eddig egy esetben találtunk valóban kegyeletsértő megjegyzést, amelyet az egyik olvasónk jelentett be. A kommentet törölték a közösségi felületeket felügyelő kollégák.


WLB: Budapesttel kapcsolatos, várostörténeti kérdésekkel szoktak a Kérdezze a könyvtárost!-hoz fordulni?
B.A.: Budapest Gyűjteményünk nem nekünk, hanem a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak van, ettől függetlenül nálunk is keresnek Budapest történetével kapcsolatos dokumentumokat. Helytörténeti témájú monográfiákkal, bibliográfiákkal, folyóiratokkal rendelkezünk, ezek egy része a 7. emeleti olvasótermek szabadpolcain kint vannak, és különgyűjteményeinkben is találhatnak a kutatók Budapest történetének kutatásában fontos térképeket, fotókat, aprónyomtatványokat.

Címkék