Csütörtökönként jelentkező streamajánlónkba olyan tartalmakat válogatunk, melyek nagy része a közvetítés után csak rövid ideig vagy egyáltalán nem nézhető vissza. Ezért most azokat gyűjtöttük össze nektek egy helyre, melyeket a járvány ideje alatt vagy annak elmúltával is korlátozások nélkül elérhettek.

Videós séták a Fiumei Úti Sírkertben

Normál esetben a Nemzeti Örökség Intézete rendszeresen tart idegenvezetői sétákat a Fiumei Úti Sírkertben, ám jelen körülmények között ezek a túrák is elmaradnak. Ezek helyettesítésére videós sétákat tesznek közzé a YouTube-on heti rendszerességgel, az első részben a Kossuth-, a Deák- és a Batthyány-mauzóleumot mutatták be.

Virtuálisan bejárható kiállítások

Március végén megjelent cikkünkben hét budapesti kiállítást szedtünk össze, amiket virtuálisan is megtekinthetünk. Azóta a Ludwig Múzeum is csatlakozott három hasonlóan végigjárható tárlattal és számos egyéb online lehetőséggel a #Múzeum Otthonról menüpont alatt, ahová interjúkat, múzeumpedagógiai anyagokat, színezőket és gyűjteményi válogatásokat töltenek fel összesen hat kategóriában. Mindezek mellett a Trafó Galéria aktuális kiállítása is az internetre költözött.

Grecsó Krisztián versei a Rózsavölgyi Szalon művészeinek előadásában

Ahogy minden más színházi helyszín, a Rózsavölgyi Szalon is bezárni kényszerült, ám nem sokkal után már el is indították videósorozatukat, melyben az itt játszó művészek – többek közt Molnár Piroska, Jordán Tamás, Pokorny Lia – mondanak el egy-egy verset Grecsó Krisztián legújabb, Magamról többet című kötetéből.

Díjnyertes magyar természetfilmek

A természetfilmek normál esetben is könnyedén le tudják nyugtatni gondolatainkat, de most különösen szükségünk van erre. A nemrégiben Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában című film alkotóinak – Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika – három korábbi, szintén díjnyertes természetfilmjét is teljes egészében megnézhetjük a NatFilm Hungary YouTube-csatornáján.

Online filmklasszikusok

A Nemzeti Filmintézet még márciusban tett elérhetővé 90 hazai filmklasszikust három tematikában. Az irodalmi, a történelmi, valamint a gyermek- és ifjúsági filmek közt olyan, sokunk számára kedves alkotások találhatók, mint a Vuk (1981), az Égigérő fű (1979), az Egri csillagok (1968), A Pál utcai fiúk (1968) és a Valahol Európában (1947).

Artmagazin online archívum

A járványhelyzetre való tekintettel az Artmagazin nyomtatott verziói is online platformra kerültek, ráadásul ingyenesen olvashatjuk a korábban megjelent kiadványokat az archívumban. Jelenleg a 112. számig érhető el minden eddigi cikk, de az archívum folyamatosan bővül.

A Katona József Színház korábbi előadásainak felvétele

Nem a Katona József Színház az egyetlen, amely a veszélyhelyzet kialakulása óta feltöltötte néhány korábbi előadását, ám az Illaberek, A nép ellensége és a Ledarálnakeltűntem bármikor visszanézhető. Jellemzően a legtöbb előadást csak néhány nap erejéig vagy addig sem hagyják fent a színházak, a Katona József Színház videói a kivételek közé tartoznak.

Hangoskönyvek az MTVA archívumából

Az MTVA archívumában több száz hangoskönyvet és rádiójátékot hallgathatunk meg, köztük kötelező és ajánlott olvasmányokkal, de a legkisebbekre is gondoltak, ezért mesékből sincs hiány. A kőszívű ember fiai, Ábel a rengetegben, Édes Anna – valamennyi ezen a linken lelhető.

Müpa videótár

Eredetileg a Müpa 15. születésnapjára vált ingyenesen hozzáférhetővé a rendezvényközpont online videótára egy hétvége erejéig, de a járvány miatt határozatlan ideig meghosszabbították a lehetőséget. Így tehát továbbra is élvezhetjük a több mint száz koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvételét.

Olvasnivalók

Nemrég számos lehetőséget gyűjtöttünk nektek az ingyenesen beszerezhető olvasnivalókhoz, hiszen az olvasás az egyik legjobb módja annak, hogy kizárjuk egy kicsit a külvilágot. A Magyar Elektronikus Könyvtártól a Digitális Irodalmi Akadémia kínálatáig bőven van miben elmerülni azok számára is, akik most nem tudnak könyvek vásárlására áldozni.

Címkék