Nehéz most nem a COVID-19-járvánnyal foglalkozni, hiszen mindannyiunkat érint, de fontos, hogy tudatosan szánjunk arra figyelmet, hogy időnként eltereljük a gondolatainkat. Ehhez nagy segítséget jelentenek a különböző élő közvetítések a közösségi oldalakon és videómegosztókon, a következő napokban nézhetünk Bobby McFerrin-koncertet a Müpa, balettelőadást az Operaház jóvoltából, de lesz online jóga- és zenei fesztivál is, valamint indul a húsvéti készülődés és nem maradnak ki a színházak sem.

Április 2., csütörtök

Csütörtök este 19 órától a Lemezjátszó sorozat egyik tavaly őszi alkalmának felvételét streameli a B32 Galéria és Kultúrtér a Facebookon. Az est középpontjában az Illés-együttes harmadik albuma, a tavaly 50 éve megjelent Illések és pofonok volt, a házigazda Horváth Gergely a zenekar egykori tagjával, Szörényi Leventével beszélgetett, és persze a lemez dalai is elhangzottak.

Április 3., péntek

A Maradj Otthon Fesztivál nevű kezdeményezéshez nem csupán zenészek, fesztiválok és klubok csatlakoztak, április 3-án délben például Steiner Kristóf és Nimrod Dagan fognak főzni élőben egyszerű vegán fogásokat, amit Facebookon és YouTube-on, illetve Instagramon is lehet majd követni.

Április 4., szombat

Április 4-én és 5-én egész hétvégén át tartó online jógafesztivált szervez a Facebookon a hazai jógaélet számos ismert szereplője, oktatója. A részvétel mindenki számára ingyenes, azonban lehetőség lesz adományok felajánlására is.

Szombaton a Müpa Home program keretében Bobby McFerrin 2018-as budapesti koncertjét láthatjuk 20 órától a Facebookon, YouTube-on, illetőleg a Müpa.hu-n. Az amerikai művész 2018. május 3-án a Circlesongs című anyagának újraértelmezését mutatta be.

Szintén szombaton, az Instagramon jelentkezik az Ötödik Emelet Fesztivál, melyet 8 fellépő 10-10 perces blokkokban fog prezentálni, 20 órától. A nagyjából másfél órás közvetítésben felbukkannak majd a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Platon Karataev, a Mayberian Sanskülotts, a Felső Tízezer és a Nunki Bay Starship tagjai is, míg Barkóczi Noémi és Szurcsik Erika (Unknown Child) saját dalaikat fogják előadni.

Április 5., vasárnap

Vasárnapra egy balettelőadás jut ezen a héten, 19 órától A kalóz felvételét tűzi műsorra az Operaház YouTube-csatornája. Lord George Gordon Byron költeményéből Marius Petipa és Konsztantyin Szergejev alkotott egész estés balettprodukciót, melyet Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás dolgozott át a Magyar Nemzeti Balett táncosainak karaktereire.

Április 6., hétfő

A Be Smart Klub előadásai nem maradnak el a veszélyhelyzet idején sem, április 6-án 18:30-kor A tanult tehetetlenség leküzdése címmel tart online előadást Kenyeres András business coach, mentor, a magyar férfi vízilabda-válogatott mentáltrénere. A közvetítés linkjét előzetes jegyvásárlás után küldik el, a részletekről ide kattintva tájékozódhattok.

Április 7., kedd

Április 7-én folytatódik a TRIP hajó által alapított Első Magyar Karantén-színház is. Aznap 19 órától a Jelenetek egy háztartásból harmadik részét közvetítik a Facebookon, amely Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámáján alapul. Küzdelem egymással, önmagukkal, a magánnyal és a bezártsággal. Mit kezd két ember egymással a világjárvány idején összezárva?

Április 8., szerda

Nem kell lemondanunk a Juhász Anna vezette Irodalmi Szalonról sem, április 8-án Fodor Ákos költészetéről lesz szó, meghívott vendégek közreműködésével. Idén két kerek évforduló is fűződik a magyar haiku egyik legnagyobb alakjához: Fodor Ákos 75 éve született és 5 esztendeje hunyt el. Az élő közvetítés 19 órakor kezdődik az Irodalmi Szalon Facebook-oldalán.

Április 1-től az Élet.Történetek.hu című előadássorozat mindhárom részének felvételét közzéteszi az Orlai Produkciós Iroda a YouTube-on. Az előadások szerdánként, 19 órakor érkeznek és 72 órán keresztül lehet őket visszanézni. Az első epizód, A mi Józsink ide kattintva érhető el Epres Attila főszereplésével, a következőt április 8-án fogják streamelni.

Közvetítések mindennap

  • Szabadfi Szabolcs múlt héten indította el online péksuliját, és azóta is mindennap jelentkezik élő adásokkal a Facebook-oldalán. Segítségével nevelhetünk kovászt, de a péksütemények titkait is elsajátíthatjuk.

  • Aki nem a szokványos otthoni edzésmódszerekre vágyik, annak szuper lehetőséget nyújtanak Grecsó Zoltán koreográfus kortárstánc órái, melyeket minden hétköznap, 19 órától streamel a Facebook-oldalán.
  • Hétköznap délelőttönként a kicsiknek is van mire mozogniuk, köszönhetően a Tekergő Meseösvény Egyesület tornaóráinak. 10 órától Hajós Erika vezetésével tornázhatnak a gyerekek, közben pedig a mondókák sem maradnak ki.
  • A Miaszösz Textiljátékok oldalán saját magunk készíthetünk húsvéti ajándékot, április 2-5. között mindennap nyuszivarró workshopon próbálhatjuk ki a kézügyességünket. Szükséges kellékek és további információk ezen a linken.

Címkék