A Noé Állatotthon Alapítvány pár nappal ezelőtt adott ki pár nagyon fontos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mitévők legyünk, ha elkapjuk a koronavírust és kórházba kell mennünk, és otthon magára marad a háziállatunk. Összefoglaljuk a lényeget!

A felhívást azért is tette közzé a Noé, mert rengeteg megkeresés érkezett hozzájuk a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban. Elsősorban az a kérdés merült fel jogosan az állattartókban, hogy mi történik a kis házi kedvencekkel egy esetleges karantén, váratlan kórházi elhelyezés esetén? Mivel az Operatív Törzs erre az eshetőségre nem gondolt, így a Noé összeszedte a pontos teendőket. A legfontosabb, hogy első körben arról tájékozódjunk, hogy a helyi önkormányzatnak van-e terve erre az esetre, mivel van, ahol létezik ilyen jellegű szolgáltatás (például Újpesten), ahol viszont nincs, ott az állattartóknak maguknak kell gondolkodniuk háziállataikról. 
A Noé az alábbi óvintézkedéseket tartja a legfontosabbnak:

  • Minden állattartónak szüksége van egy tervre, egészen pontosan kettőre, egy B meg egy C tervre is, ami egészen pontosan két olyan embert, segítőt jelent, akiket értesíteni lehet, ha beüt a baj. Ők lennének azok, akik átmenetileg gondoskodni tudnak a magára maradt háziállatunkról. 
  • Minden kisállattartó helyezzen ki az ajtajára egy papírt, amin jelzi, hogy milyen és hány kisállat található a lakásában, és hogy kit, milyen telefonszámon kell értesíteni arról, hogy az állatokról gondoskodni kell, mert a gazdi megbetegedett. Ezeket az információkat érdemes a közös képvielőnek, a gondnoknak, a házmesternek és az önkormányzat szociális osztályának is leadni.
  • Minimum 2 hétre elegendő táplálékról kell gondoskodnia az állattartóknak. Az oltási könyveket, az állat esetleges gyógyszereit, kezelési protokolját, és az állatorvos feljegyzéseit egyben kell kikészíteni, egyértelműen jól látható helyre a lakásban. 

  • Az állattartók egy részének, köztük sok idős embernek nincs segítője (rokona, barátja, közeli ismerőse), nekik érdemes a lakókörnyezetükben kitenni erről egy felhvást, hátha valaki szívesen segít neki. De lehetünk mi is proaktívak, és felajánlhatjuk a segítségünket a környezetünkben élő idős, magányos állattartók számára. 
  • Ha bárkinek tudomására jut, hogy valakit hirtelen kórházba kellett szállítani, és a lakásában magára maradt egy vagy több háziállat, feltehetően ellátatlanul, haladéktalanul értesítse a helyi önkormányzatot, a rendőrséget és a helyi civil állatvédőket. Utóbbiak nem léphetnek be a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül magánterületre. 
  • Fontos még azt is leszögezni, hogy az állati és az emberi koronavírus nem ugyanaz, ezért a gazdi és az házi kedvenc nem tudják egymást megfertőzni. Ugyanakkor mégis életbevágó a megfelelő higiéniás szabályok betartása, mert a vírus könnyedén és akár napokra is megtelepszik tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és az állatok szőrén is. 

Címkék