Több intézkedés is életbe lép március 16-tól: Budapesten bezártak az iskolák, az óvodák és bölcsődék, utóbbiak csak ügyeleti rendszert tartanak fenn.

A sofőrök védelmében mától nem lehet felszállni az első ajtón a BKV busz- és trolijárataira, és a cég átáll a szünidei menetrendre. Bezártak a budapesti gyógyfürdők, a Fővárosi Növény- és Állatkert is, továbbá a fővárosi óvodák és bölcsődék is, ügyeletet biztosítva. A legtöbb kerületben a polgármesteri hivatalokban a személyes ügyfélfogadás is szünetel.

Terézvárosban is bezárták a játszótereket, a sportpályákat és a SportPontot, de a Podmaniczky úti kutyafuttató nyitva maradt. Az I. kerületben hétfőtől bezártak a kiállítóterek és a művészeti szalonok, a Művelődési Ház és a Czakó utcai Sportcentrum. Az V. kerületben is elrendelték a bölcsődék, óvodák, idős klubok és a Belvárosi Közösségi Tér zárva tartását. A XII. kerületben csak március 18-tól zárnak be kerületi bölcsődék és óvodák, a következő napokban átállnak az új munkarendre és az ügyeleti rendszerre; a városmajori Szabadidő és Sportközpont uszodája szintén zárva tart március 18-tól.

Ferencvárosban is csak szerdától zárnak be az óvodák és a bölcsődék, de hamarosan itt is bezárják a játszótereket. „A nem zárható helyekre igyekszünk legalább egy fő állandó személyzetet biztosítani, aki a fertőtlenítési és takarítási feladatokat folyamatosan ellátja.” – írják a honlapukon

Zuglóban a bölcsődék, óvodák mellett a közösségi, kulturális és sportlétesítményeket, sportpályákat is bezárják, és visszavonásig felfüggesztik a kerékbilincs alkalmazását is.

A szórakozóhelyek, éttermek, nagy befogadóképességű bárok sorra jelentik be a leállásukat, a színházak, mozik múlt csütörtök óta zárva vannak. Több budapesti múzeum már a múlt héten elrendelte a bezárást, például a Ludwig Múzeum és a Mai Manó ház. Ma kaptuk a hírt, hogy a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is bezárnak március 17-től határozatlan időre.

A főpolgármester minden budapestit arra kér, hogy „lehetőségei szerint a legkevesebb érintkezést vállaljon a következő hetekben, a budapesti munkaadókat pedig arra, hogy minden lehetőséget használjanak fel az otthoni munkavégzés feltételeinek megteremtésére, a szakaszos munkakezdés bevezetésére, hogy így csökkentsük a városi tumultust. A főváros és cégei minden munkavállalójuknak biztosítják a jövedelmet.”

Címkék