2020-ban április 3-án kezdődik és április 19-ig tart fővárosunkban a kulturális tavasz: a klasszikus zenei koncertek mellett számtalan áriakoncert, opera-, balett-, tánc- és színházi előadás, jazzprogram, valamint kiállítás várja az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az idei évben is több helyszínen zajlanak majd az események: a Müpa és Zeneakadémia mellett az Erkel Színház, a Pesti Vigadó és a Várkert Bazár, a Budapest Music Center, a Trafó, az Akvárium Klub, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. Íme néhány kihagyhatatlan program, a teljesség igénye nélkül.

Liszt, Beethoven és még sokan mások

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja Liszt Ferenc zongoraművészi, alkotói, pedagógiai munkásságát idén is fókuszba helyezi. A Liszt-maraton koncertjein április 3-án és 4-én ifjú muzsikusok játsszák Liszt zongoradarabjait, 40 fiatal zongoraművészt lép pódiumra a Magyar Nemzeti Múzeumban. Megszólalnak  kevésbé ismert művek és híres ciklusok, néhány kamaramű és öt kórus kompozíció is.

Az idei BTF-program másik központi személyisége Ludwig van Beethoven. A 250 éve született zeneszerző szonátáival tér vissza a Zeneakadémiára a dél-koreai születésű Ji, aki tavaly elsöprő sikert aratott Bach-koncertjével. Április 13-án három kultikus szonátát – Holdfény, Vihar, Eroica – szólaltat meg. A Holdfény szonáta a Pesti Vigadóban is elhangzik, Sárik Péter és triója a mű jazzátiratát játssza, más szimfonikus és kamaradarabok jazzverziójában.  A Pesti Vigadó a helyszíne a Nemzeti Filharmonikusok koncertjének is, az 5. szimfónia hallható előadásukban.

A hangversenyen magyar bemutatóra is sor kerül: Lukács Miklós virtuóz cimbalomművész Bella Máté darabjával ismerteti meg a publikumot, címe: Sounds of Generation Y Part II. Másféle kapcsolódást jelez Farkas Gábor műsora, a Zeneakadémia nagytermében: a Bécsi esték, Schubert műve az est címadója, amely Liszt átiratában hangzik el. A 150 éve elhunyt Mosonyi Mihály ritkán hallható zongoraversenyét Magyar Levente, a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok tehetségkutató műsor díjazottja adja elő.

Fesztivál a fesztiválban: Zsabó

Harmadszor kerül sor a BTF keretében speciális és változatos barokk zenei programra. A Kiscelli Romtemplom a helyszíne a Baroque Modification című estnek, amely a barokk hegedű, a digitális technológia és a lézer különleges találkozásából született. A cseh Hof-Musici Baroque Ensemble egy magyar vonatkozású zenés-drámai művel tér vissza: Az átkozott sietség című serenatát 1681-ben a soproni országgyűlés idején mutatták be, és úgy tudni, csak akkor egyszer adták elő, így a mostani előadás újkori világ premiernek számít. Extra helyszín idén az Unicum Ház, itt Hara Fruzsina barokk trombitán játszik, Bodrogi Éva énekel. A NoGravity olasz társulat a Nemzeti Táncszínházban debütál Aria című műsorával. A reneszánsz és a barokk színház ámulatot kiváltó csodás elemei, speciális színpadi gépezetei által inspirált csapatot Emiliano Pellisari alapította. A NoGravity lényegében trükkszínház – állítja magyar látványtervezőjük, Bujdosó Nóra.

Kortárs tánc

A Trafó Kortárs Művészetek Háza két szenzációs mozgásszínházi előadásnak ad helyet. Huszonöt évvel azután, hogy a legendás táncikon, Lloyd Newson először színpadra vitte a brit kocsmakultúrát, a maga nyers valójában, a Ballet Rambert és Sadler's Wells a koreográfus közreműködésével újította fel a fizikai színházi produkciót. Míg az Enter Achilles-t 18 országban játszották, a magyar Freak Fusion újcirkuszi produkciója ősbemutató. A Restlesslegs témája a nyugtalan láb-szindróma, az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A Nemzeti Táncszínházban a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei, a balettművész szak végzős évfolyama Balanchine Walpurgis-éj című művét adja elő.

Könnyűzenei programok

A38 Hajó négy eltérő karakterű, remek könnyűzenei programot kínál. Joep Beving álmodozó, melankolikus, minimalista zenéje az embert a legközvetlenebb módon szeretné elérni. A kirobbanó energiájú, New Orleansból indult Tank and the Bangas együttes sokféle zenét képes a csapat arcára formálni. Manu Delago egy 21. században fejlesztett ütőhangszer, a handpan nemzetközi hírű játékosa, olyan ikonikus művészekkel dolgozik, mint Björk, Ólafur Arnalds, Anoushka Shankar, az A38 Hajón Circadian című, 2019-ben megjelent lemezének anyagát mutatja be. A Belau Colourwave című albumát mutatja be, a 2015-ben alapított duó világában az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal.

Kiállítások, képzőművészet

A Budapest FotóFesztivál minden évben a képalkotás egy-egy klasszikus témáját állítja a figyelem fókuszába. Erre az évre Testkép címmel hirdettek pályázatot, az alkotások pedig a Kiscelli Múzeumban látható. A hat teljes napon át tartó Budapest Art Week célja, hogy összefogja és megismertesse a látogatókkal Budapest színes képzőművészeti kavalkádját. Művészek, művészettörténészek, kurátorok, galeristák, muzeológusok és a művészetet kedvelő, közönség találkozhat egymással. Megtekinthető Fekete Ildikó gyűjteménye, aki népi iparművészként nemcsak tojásfestőként, hanem a magyar nyelvterületen fellelhető minták gyűjtőjeként és rendszerezőjeként is elkötelezte magát e különleges művészeti ág mellett. A fesztivál zárásaként több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a város központi helyszíneiről – Városháza park, Szent István tér –, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét.

Címkék

Elérhetőségek