Aki a tavasszal felsétál a Várba, már több újdonsággal, felújított sétálóutakkal, lépcsőkkel, a semmiből visszaépített történelmi épületekkel szembesülhet.

A Várpalota Hunyadi-udvarában sétálgatva rögtön ott a Főőrség épülete, amely sokáig kordonok mögött állt, de most már szabadon szemügyre vehető, és hamarosan fel is kereshetjük a benne létrehozott látogatóközpontot. Emeleti kiállítóterében a 260 évvel ezelőtt alapított Magyar Királyi Testőrség történetét mutatják be, míg egy különteremben a teljes magyar történelmen átívelő 3D-s vetítést nézhetünk majd. Lesz ajándékboltja is, a földszinten pedig kávéház várja a látogatókat, melynek a neve is ismert: a Royal Guard Caféban a cukrászda mellett melegkonyha is működik majd, várhatóan a tavasz végétől.

Az alatta található teraszon még zajlik a Csikós udvar tereprendezése, az ott újjáépített Lovarda így csak jövőre nyitja meg kapuit.
 

A Hauszmann Alajos tervei alapján a századfordulón épült Királyi Lovarda és a testőrség szálláshelyéül szolgáló Főőrség épülete a II. világháború idején rongálódott meg, a szocializmus idején pedig teljesen elbontották őket. A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy a Várban visszaállítsa az eredeti állapotokat, ezért is indult útjára a Hauszmann-terv, ami kapcsán azóta is sok vitára ad okot, hogy van-e értelme teljesen megsemmisült épületeket rekonstruálni a semmiből, hatalmas költségekkel. A tervezés idején különösen az váltott ki kritikus hangokat, hogy a Lovardába a kormány annak eredeti funkcióját is visszaállította volna lovakkal, istállókkal, lovasprogramokkal együtt. Utólag módosult a terv, a lovarda „21. századi multifunkcionális rendezvénytér” lesz, lovak nélkül.

Ha lovak nem is, több régi elem visszakerült a Csikós udvarba, például a csarnok elé visszahelyezték Vastagh György restaurált Csikós-szobrát is, ami korábban a Hunyadi-udvarban állt. Visszaépítették továbbá a Stöckl-lépcsőt; mellette az eredeti Hauszmann-rámpa kötné össze a Palotát az udvarral. Ha minden jól megy, a fejlesztéseknek köszönhetően megoldódhat a turistabuszok ügye: építenének két nagy kapacitású liftet, amelyek a Palota útról akár egész buszos csoportokat fel tudnak juttatni a Csikós udvarba, valamint további liftekkel a Királyi Palotába.

A Lovarda mögött Törökkert néven kialakítanának egy új zöldfelületet is. Az udvart a tereprendezés után, 2021 második felében tervezik megnyitni a területet a látogatók előtt, akik így nyugati irányból, a Tabán felől is feljöhetnek majd a Várba.

Mi várható még?

Aki bóklászott már a Vár alatti hegyoldalban, az tudja, milyen siralmas állapotban vannak a romos, töredezett utak és a körülöttük fekvő letaposott, gazos, kiszáradt zöldterületek. A csodaszép panorámát nyújtó Ellyps sétány az Alagút felett húzódik, és az év végéig teljes hosszában rendbe teszik a körülötte lévő növényzettel együtt, ami új növények telepítését, locsolóhálózat kiépítését is jelenti. Most az első ütem fejeződött be, ami során 14 lépcsősort újítottak fel, valamint 450 négyzetméternyi járófelületet balesetmentesítettek.

A terv részeként megkezdték a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukcióját, ami során újjáépítik az eredeti homlokzatokat, és helyreállítják a Budapesti Történeti Múzeum és az OSZK közti épületrészben található, díszes reprezentatív Szent István-termet, amelyet 2021. augusztus 20-tól bárki megcsodálhat.

Újjáépül a Dísz tér sarkán az egykori Külügyminisztérium, a Szent György téren, a Sándor Palotával szemben pedig a József Főhercegi palota (Teleki-palota). A jelenleg torzószerű Honvéd Főparancsnokságra eredeti magasságában építik vissza a régi szintet.  

Címkék