Mit várunk el egy kávézótól? Először is, hogy le tudjunk kényelmesen ülni, legyen jó a kávé és kapjunk az igényünknek megfelelő harapnivalókat. Aki vegán, annak az utolsó pont miatt máris számos hely kilőve, bár a budapesti lehetőségek folyamatosan bővülnek ezen a téren. Az Aura teljesen növényi alapú konyhát visz, jól megközelíthető, tágas, és igyekeznek a megszokott vegán snackeken túl kreatívabb növényi alapú újdonságokat is bevezetni a köztudatba.

A „tágas” szó Újlipótvárosban azért is lényeges, mert bár tele van szuperebbnél szuperebb szolgáltatókkal a környék, az üzletek többnyire kicsik, épp csak pár ülőhely akad. Az Aurába nagyobb társasággal, de magányosan, laptoppal is be lehet ülni, azonban a Pozsonyi út népszerű kávézóitól egy másik lényeges kérdésben is különbözik: a hely kitalálói nem akartak világos pörkölésű kávét árulni, mert abból amúgy is túlteng a környék. Közepes pörkölésű Pellini kapható, ami így is elég jó választás, simán lecsúszik (alternatív) tej nélkül is, akárcsak az igaz olasz presszó.

A „gourmet” kávézó és a „gasztrocafe” kifejezések persze a kávénál jobban a fókuszba helyezik az ételkínálatot, aminek összeállításában a Dobrumbához és a KuszKuszhoz köthető Berényi András séf segített, míg a napi szintű kreatív munkát és megvalósítást Fleck Gábor séf vezényli le a háttérkonyhában. A budapesti újhullámos kávézókból már ismerős chia- és tápiókapuding mellett olyan újdonságokat is kínálnak, ami a húsfogyasztóknak is érdekes lehet, illetve az alapétkeket is igyekeznek felturbózni kreatív ötletekkel.

Szerepel a kínálatban currys humusz sült almával, csokis vörösbabos chilli con carne wrapben, füstölt tofus Caesar algás szósszal szendvics, lime-os feketerizs puding kókuszkrémmel, tabulék, krémek, quiche-ek, galette-ek – hogy csak párat említsünk a fogások közül, amelyek összetevőiről részletes listát vezetnek a kíváncsi vendégeknek.

A szendvicsek kifejezetten finomak, tartalmasak, az egyikben a fűszeres humusz mellett tempeh található, ami fermentált szójakészítmény, az emésztést segíti, de ad egy karakteresebb, savanykásabb bukét az alapvetően íztelen szójának, a másikba a grillzöldségek mellé fermentált kesukrémsajt került.

Pataki Márk tanácsadó és Szalay Gábor tulajdonos szerint nem lehet megkerülni, hogy a gyerekkorban megszokott ízeket, összetevőket (és a tápanyagokat, többek közt a proteint) ne pótolják valahogy. Ezért is van náluk szójakörözöttes szendvics, vagy az egyik bagettben a libamáj karakterét idéző gombapástétom (Faux Gras), a torták között pedig a „Túró Rudi” torta, amiben almaszirupos, almás, kókusztejes, citromos kölessel idézik meg a túrót (megjegyzem, nagy sikerrel, az ízélményhez a 70%-os étcsokoládé-bevonat nagyban hozzájárul).

Alkoholos italokat egyáltalán nem, de saját préselésű és a Superjuice-tól beszerzett dzsúszokat, magnéziummal dúsított tisztított vizet és egy specialitást, úgynevezett málnás vízkefirt árulnak. Élesztőkultúra hozzáadásával készül, pezsgőspoharakban szolgálják fel, és bár tényleg nem tartalmaz alkoholt, olyan érzésünk van, mintha a brunch-hoz úri módra lecsúszna egy pezsgő is.

Az egyelőre próbaüzemben, „gerilla” nyitvatartással üzemelő Aura célja végső soron az, hogy bebizonyítsák: vegánként étkezni nem kompromisszum. A kávézó csak a kezdet, a tulajdonos egy komplett életmódközpontot képzelt el a Pozsonyi út 4. alá. Még csak építik, de a háromszintes, 600 négyzetméteres területen lennének majd különböző mozgásformákra alkalmas termek, természetgyógyászati és egyéb orvosi rendelők, szépészeti kezelések, masszázs. A nyitás csak jövőre várható, addig is a kávézó üzemel a projekt előszobájaként.

Címkék

Elérhetőségek

Aura Gastrocafe 1137 Budapest, Pozsonyi út 4. Facebook-oldal