Az emberek tömegesen keresnek lakberendezéssel kapcsolatos kifejezésekre. Havonta milliós nagyságrendben indítunk ilyen kereséseket, és sok lakberendezési oldal törekszik arra, hogy ebből minél nagyobb forgalmat csípjen el. Ezért ha lakberendezéssel foglalkozunk, nekünk is érdemes megismerkednünk a keresőoptimalizálás alapjaival.

Mi a keresőoptimalizálás röviden összefoglalva?

A keresőoptimalizálás, más néven SEO azoknak a folyamatoknak az összefoglaló neve, melyek által egy weboldal előrébb kerülhet a Google vagy más böngésző találati listáján. A keresőoptimalizálás mára az egyik, ha nem a legfontosabb marketing csatorna, mindenkinek érdemes foglalkoznia ezzel.

Miért jó a keresőoptimalizálás egy lakberendezőnek

A keresőoptimalizálás nem válogat! Mondhatjuk, hogy mindenkinek szüksége van rá. A mai világban mindenki mindent a neten keres, így létfontosságú, hogy minél jobb pozícióban legyen valaki arra a kulcsszóra vagy kulcsszócsokorra, amely területen szolgáltatást kínál. Nincs ez másként egy lakberendezővel sem. Tegyük fel, hogy azon gondolkodom, hogy át kell alakítani a lakásomat és a legjobb barátom nem lakberendező, tehát nem kézenfekvő, hogy kihez fordulok. Mit teszek először? Nos, mint mindenki “meggooglizom” a dolgot. Lakberendezőként úgy kell gondolni a keresőoptimalizálásra mint magára a tervezési folyamatra. Először fel kell térképezni, hogy mit szeretne a megrendelő, majd egy tervet készíteni, hogy hogyan valósítható meg, amit ő szeretne. A különbség, hogy ebben az esetben mi magunk vagyunk a megrendelők és saját honlapunk és szolgáltatásaink optimalizálásának tervéről van szó. A terv akkor lesz jó, ha kialakítunk egy menetrendet, ennek nyomán haladunk, néhol változtatunk, ha szükség van rá és eközben folyamatosan figyelünk minden egyes apró részletre. A SEO is ilyen, sok folyamat együttese, olyan mint egy gépezet, csak akkor működik jól, ha minden a helyén van. Egy látványterv is csak akkor mutat jól, ha tükrözi a megrendelő elképzeléseit és minden passzol rajta, az elrendezés, a formák, a színek és még sorolhatnám.

Milyen SEO technikákat érdemes alkalmazni ezen a területen?

Kulcsszókutatás

Ha visszakanyarodunk az előbbi lakberendezős hasonlathoz, akkor ez az a lépés, amikor feltérképezzük a megrendelő igényeit. Megnézzük, hogy mire keresnek az emberek és ebből kiválogatjuk azt, ami szakmai szempontból nekünk releváns. Ezután elkezdődhet a tartalmak gyártása a kiválasztott kulcsszavakra. Ezáltal kialakul egy menetrend is. Optimális esetben hetente legalább egy tartalomnak kell felkerülnie a weboldalra.

Blogolás

A blogolás virágkorát éli. De miért blogol mindenki? A blogírás a SEO egyik alappillére. Nem elég ha szép weboldal, tartalmilag is ott kell lennie a szeren. A legtöbb piacon egy weboldalra mindig a blog hozza be a legtöbb érdeklődőt.

De milyen a jó tartalom?

A tökéletesen megírt szöveg gondosan kiválogatott, releváns kulcsszavakra íródik, szakmailag megfelelő, tartalmaz linkeket és rendszeresen készül. A tartalmak hossza sem elhanyagolható. Legalább 600, de inkább 1000 szavas cikkeket kell írni. Természetesen ha ennél több a mondanivalónk az egyáltalán nem baj, sőt! A cikkeknek lényegre törőnek kell lenniük. Ne legyenek benne hosszas átvezető mondatok, amik semmiről sem szólnak. Gondoljunk csak bele, ha elkezdünk olvasni egy ilyen cikket, a negyedénél mi magunk is abbahagyjuk az olvasást, hiszen semmi nem derül ki belőle.

Hogyan jönnek ide a linkek?

A linkek szintén fontosak a keresőoptimalizálásban. És nem csak a külső, tehát a más weboldalra mutató linkek. Az is nagyon fontos, ha a saját weboldalunk tartalmai átláthatóak legyenek, mind a keresőrobotok, mind az olvasók részére. Az egymáshoz kapcsolódó tartalmakat össze kell hangolni. Példa: íródik egy cikk a lakberendezésről általánosságban. Ebben a cikkben szó esik a színek harmóniájáról. Az oldalunkon készül egy cikk Tippek összeillő színek kiválasztásához címmel is. Ezt a cikket linkelni kell, hiszen az olvasót tovább vezetjük egy újabb szakmai írásra, egyre inkább megbízik majd bennünk. Ugyanígy viselkednek a robotok is ha látják, hogy jól van felépítve az oldalunk, sok és jó szakmai tartalmat írtunk, elhiszik majd, hogy tényleg értünk a szakmánkhoz. A linkbuilding, azaz a linképítés során linkeket szerzünk megbízható oldalakról.

Miért fontosak a linkek?

A legkézenfekvőbb válasz, hogy azért mert ha valaki máshol olvasgat és a linkre kattint betér a saját weboldalunkra és jó esetben, ha releváns volt a cikkben elhelyezett link, és érdekesek a tartalmaink akkor marad is. Ezután pedig csak egy lépés, hogy a kapcsolat fülre kattintson és megkeressen minket.

A keresőrobotok nagyra értékelik a linkeket. Miért? A robotok ugyan “csak robotok”, de jó velük jóban lenni. Ennek a módja ugyanúgy, mint egy emberi kapcsolat esetén is a bizalom kiépítése. Ha a keresőrobot látja, hogy rendszeresen jó tartalmakat írunk, elkezd kedvelni minket. Ha látja azt is, hogy tartalmainkat linkelik, tehát megbízható számára már “barátnak” mondható weboldalak is azt mondják neki, hogy jók vagyunk, akkor meg is bízik majd bennünk. Ha pedig megbízik bennünk elindulunk felfelé a találati listán. Ez pedig nem más, mint amiért keresőoptimalizálunk egy oldalt.

Mire keresnek az emberek, ha lakberendezőt szeretnének? Mire nem?

Először is tegyük tisztába a dolgot. Mit jelent az, hogy kulcsszó? A kulcsszavak azok a szavak vagy kifejezések, amiket az emberek beírnak a keresőkbe. Tehát, ha én lakberendezőt keresek, akkor valami olyat írok be, amitől azt remélem, hogy rátalálok egy kedves, jól dolgozó szakemberre. Nagy valószínűséggel először a “lakberendező budapest” kulcsszóval próbálkozok majd. Azt, hogy mire keresnek az emberek, tehát, hogy mire kell készülnie a tartalmaknak a kulcsszókutatás mutatja meg.

Sűrűn kell blogolni, ezt már tudjuk, de mégis miről és mennyire sűrűn?
 
A blogolás nagyon fontos. Ezt már részleteztük korábbban. Azt, hogy miről kell írni a kulcsszókutatás mutatja meg. A kulcsszavak esetében nagyon fontos, hogy gondosan legyenek kiválasztva. Arra is figyelni kell, hogy egy kulcsszóra egy cikk íródjon. Ha egyszerre több cikk is rangsorol ugyanarra a kulcsszóra, akkor kannibalizáció jelentkezhet, ez pedig nem jó, hiszen lejjebb húzza mindkét cikket a böngésző találati listáján.

Mennyire sűrűn kell készülnie tartalmaknak?

A legideálisabb eset, ha hetente egy cikk készül. A már említett keresőrobotok megbízható barátokat keresnek. Mitől megbízható egy weboldal? Csakúgy, mint egy ember esetében akkor, ha tartja a határidőket, mindig ugyanazt a magas színvonalt hozza munkája során, stabil és nem szívódik fel. Persze nem jön el a világvége. ha egy hét kimarad, de alapvetően a rendszeres megjelenésre kell törekedni.

Újraoptimalizálás

A másik fontos tudnivaló, hogy a böngésző nem adja örökre ajándékba azt a bizonyos jó pozíciót a találati listán.

Mit jelent ez?

Nos azt, hogy azért mert jó helyen van a cikkünk az nem jelenti azt, hogy örökké ott is marad. “Ápolni, gondozni” kell a tartalmat, hogy az ott is maradjon. Itt most ismét visszautalnék a lakberendezők tervezési folyamatához.. A terv elkészül és optimális esetben tetszik is a megrendelőnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz egy-két apróság, amin változtatni szeretne. ” Tegyük 2 centivel arrébb azt a szekrényt, nézzük már meg a tapétát még 3 másik mintában is.” - kérik ügyfeleink sokszor. És ezt teljesen rendben is van, az ember mindig felfedez, kutat, több lehetőséget is megvizsgál, a lehető legjobbat szeretné.

Mit jelent ez a keresőoptimalizálásban?

Megszületett a cikkünk, a böngésző találati listáján is jó helyen van. DE, lehetne jobb helyen is, ezt pedig semmiképp nem akarjuk, hogy ennél lejjebb kerüljön.

Mi ilyenkor a teendő?

Most jön el az a rész, ami a tervezési folyamatban a felülvizsgálat, a részletek újragondolása, változtatása jelent. Megnézzük, hogy mit csinál jobban, aki az első helyen van, kiegészítjük a cikket, olyan fontos kifejezésekkel és információkkal, amikre eddig nem gondoltunk. Ezt a folyamatot nevezzük újraoptimalizálásnak. Ez is mutatja, hogy a keresőoptimalizálás egy folyamatos munka. Nem lehet hátradőlni és gondolatban kezet rázni magunkkal ezért, mert írtunk egy-két jó cikket!

Lakberendezés a karantén alatt is? Van erre igény?

Igen, abszolút! Ha jobban belegondolunk ez teljesen kézenfekvő, mikor máskor újítaná fel valaki lakását vagy házát, mint most? Aki már régebb óta tervezgeti az átalakítást az biztosan most fog belevágni. Van ideje, hogy ezen gondolkozzon és egész nap, a lakásában van, azt nézegeti, tehát most még fontosabb, mint eddig, hogy komfortos legyen az a tér, amiben él. 

Gábor Alexandra SEO tanácsadó, ZETRA