„Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott hazafelé menet?” Mit tehet a kortárs művészet, amikor tudományos tények helyett összeesküvés-elméletek, történelem helyett mítoszok hatják át a közbeszédet, és a kreativitás maga is a politika és a tőke játékszerévé vált? 2020. április 24. és május 31. között harmadik alkalommal rendezik meg OFF-Biennále Budapestet, amely egy független kortárs művészeti eseménysorozat. Idén a központi hívószava és kiindulópontja József Attila Levegőt! című, 1935-ös verse.

Két hónap múlva, április 24-én indul az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása, amelynek öt hete alatt 12, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait, melyek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmutatóan hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.



A projektek közül több is foglalkozik a klímaválság egyre erősödő érzésével, a lehetséges jövőképekkel és megoldásokkal, legyen szó a természet erőinek nem kizsákmányoló felhasználásáról vagy az életmódunk és fogyasztási szokásaink miatt kialakult környezeti problémákról. Hasonlóan hangsúlyosan van jelen a hazai kisebbségek és szegregációkban élők egyre súlyosabb helyzete – a róluk kialakult képet árnyalja a mindennapi találékonyságukat, alternatív leleményes tárgyhasználatukat bemutató kutatás, vagy a roma örökség és lehetséges múzeum sokrétű kérdését taglaló projekt. Megkerülhetetlen téma nacionalista diskurzusok erősödése is, ennek történelmi gyökerei és a jövőnket formáló lehetséges kifutásai is.

Mégis a Levegőt! cím a szervezők szándéka szerint nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak pusztán követelés, hanem felszólítás mindenkinek, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért is tennünk kell, és hogy nagy levegőt véve most kell munkához látni. Csak így, közösen tudjuk megőrizni, megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.

Címkék

Elérhetőségek