Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Kultúra

József Attila után szabadon: LEVEGŐT! hívószóval jön az OFF-Biennále harmadik kiadása tavasszal

„Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott hazafelé menet?” Mit tehet a kortárs művészet, amikor tudományos tények helyett összeesküvés-elméletek, történelem helyett mítoszok hatják át a közbeszédet, és a kreativitás maga is a politika és a tőke játékszerévé vált? 2020. április 24. és május 31. között harmadik alkalommal rendezik meg OFF-Biennále Budapestet, amely egy független kortárs művészeti eseménysorozat. Idén a központi hívószava és kiindulópontja József Attila Levegőt! című, 1935-ös verse.

Két hónap múlva, április 24-én indul az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása, amelynek öt hete alatt 12, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait, melyek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmutatóan hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.A projektek közül több is foglalkozik a klímaválság egyre erősödő érzésével, a lehetséges jövőképekkel és megoldásokkal, legyen szó a természet erőinek nem kizsákmányoló felhasználásáról vagy az életmódunk és fogyasztási szokásaink miatt kialakult környezeti problémákról. Hasonlóan hangsúlyosan van jelen a hazai kisebbségek és szegregációkban élők egyre súlyosabb helyzete – a róluk kialakult képet árnyalja a mindennapi találékonyságukat, alternatív leleményes tárgyhasználatukat bemutató kutatás, vagy a roma örökség és lehetséges múzeum sokrétű kérdését taglaló projekt. Megkerülhetetlen téma nacionalista diskurzusok erősödése is, ennek történelmi gyökerei és a jövőnket formáló lehetséges kifutásai is.

Mégis a Levegőt! cím a szervezők szándéka szerint nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak pusztán követelés, hanem felszólítás mindenkinek, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért is tennünk kell, és hogy nagy levegőt véve most kell munkához látni. Csak így, közösen tudjuk megőrizni, megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.

Cimkék

Elérhetőségek

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A