Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

József Attila után szabadon: LEVEGŐT! hívószóval jön az OFF-Biennále harmadik kiadása tavasszal

„Ki tiltja meg, hogy elmondjam, mi bántott hazafelé menet?” Mit tehet a kortárs művészet, amikor tudományos tények helyett összeesküvés-elméletek, történelem helyett mítoszok hatják át a közbeszédet, és a kreativitás maga is a politika és a tőke játékszerévé vált? 2020. április 24. és május 31. között harmadik alkalommal rendezik meg OFF-Biennále Budapestet, amely egy független kortárs művészeti eseménysorozat. Idén a központi hívószava és kiindulópontja József Attila Levegőt! című, 1935-ös verse.

Két hónap múlva, április 24-én indul az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása, amelynek öt hete alatt 12, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait, melyek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmutatóan hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.A projektek közül több is foglalkozik a klímaválság egyre erősödő érzésével, a lehetséges jövőképekkel és megoldásokkal, legyen szó a természet erőinek nem kizsákmányoló felhasználásáról vagy az életmódunk és fogyasztási szokásaink miatt kialakult környezeti problémákról. Hasonlóan hangsúlyosan van jelen a hazai kisebbségek és szegregációkban élők egyre súlyosabb helyzete – a róluk kialakult képet árnyalja a mindennapi találékonyságukat, alternatív leleményes tárgyhasználatukat bemutató kutatás, vagy a roma örökség és lehetséges múzeum sokrétű kérdését taglaló projekt. Megkerülhetetlen téma nacionalista diskurzusok erősödése is, ennek történelmi gyökerei és a jövőnket formáló lehetséges kifutásai is.

Mégis a Levegőt! cím a szervezők szándéka szerint nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak pusztán követelés, hanem felszólítás mindenkinek, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért is tennünk kell, és hogy nagy levegőt véve most kell munkához látni. Csak így, közösen tudjuk megőrizni, megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.

Cimkék

Elérhetőségek

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A