Az álmennyezetet lehet utálni vagy szeretni, az azonban kétségtelen, hogy számtalan olyan funkciója van, amely miatt érdemes megfontolni a kialakítását. Vegyük ezeket sorba, és a végén mindenki eldöntheti, hogy van-e létjogosultsága a 2020-as lakberendezésben vagy sem.

Biztos, hogy szükség van rá?

Van takargatnivalód? Az álmennyezeteket fa vagy fém tartószerkezettel építik (esetleg szimplán a plafonra ragasztgatják, de hidd el, abban a formában egyik otthonban sincs helye!), és így a teherhordó födém alatt futó vezetékeket lehet eltakarni vagy a helyiség belmagasságát csökkenteni.

Szigetel is! Segítségével megtakaríthatod a fűtési költségek egy részét, valamint javíthatod a tűzgátlási értékeket és a meglévő nyers léghang szigetelést is akár 8 dB-el.

Világítás? Szellőzés? Klíma? Ide vele! A felsoroltak tartozékait könnyen össze lehet építeni az álmennyezettel.

A fentieken túl lehet az álmennyezet rendkívül látványos is, ugyanakkor - mivel közvetlenül a teherhordó födémre is szerelhetők, így - sima, sík és jól festhető vagy akár tapétázható felületet kapsz, melyet bátran alakíthatsz kedvedre, amely így könnyen beolvad az enteriőrbe.

Az álmennyezetek bárhova, bármely építőanyagra kialakíthatóak, így tégla vagy akár panellakásba is. Utóbbiak esetében mindössze 10-15 cm-t foglal el, azonban sokkal többet nyersz vele, hiszen minden, ami kicsit is hangszigetel, aranyat ér.

Inspirálódj!

Láttad már az egyik futócipő gyártó számára tervezett futócentrumot, a Noppa Designt? Ott nemcsak a bútorok és a fali installáció árulkodik a hely rendeltetéséről, de az álmennyezet a futócipők talpmintázatait idézi.

A Laurel Budapest étterem díjnyertes enteriőrjében szintén helyet kapott ez a megoldás: itt a gipszkarton álmennyezetbe süllyesztett spotlámpák csücsülnek.

Az Év Ingatlanfejlesztése a Telekom székház lett, és képzeld, itt is alkalmazták ezt a technikát, méghozzá 25.100 négyzetméteren, amely mögött többek között hűtő-fűtő panelek is futnak.

A Nemzeti Táncszínház új épülete a Millenáris Parkban nemcsak a legmodernebb színháztechnikával és különleges építészeti megoldásokkal épült, de kialakítottak benne egy 13.000 darab faelemből álló fantasztikus fa álmennyezetet is.

A Budapest-Vizafogói Szent Márton plébánia szintén remek példája a nagyszerű álmennyezetnek (is), itt ugyanis az égi szférát egy origamiszerű akusztikai lemez idézi fel a templomlátogató számára.

Látható tehát, hogy egy jól megtervezett, megfelelő technológiát alkalmazó, igényes kivitelezés garancia lehet többek között a kitűnő hangszigetelésre, az esztétikus enteriőrre, és megkérdőjelezhetetlen, hogy helye van napjaink építészetében is.