A szülők többségében felvetődik a kérdés, hogy hány éves korban érdemes elkezdeni tanítgatni a gyermeket sakkozni. Hiszen egy logikus gondolkodást fejlesztő, nagyon fontos játék, bár ebben a korban még inkább a győzelem a motiváló tényező.

Nem lehet elég korán kezdeni

Nem, természetesen nem 1-2 éves korra gondoltunk, de miért ne lehetne akár óvodás korban megismerkedni a sakk alapjaival? Mivel ebben az időszakban a gyerekek hihetetlen fejlődésre képesek, így könnyen, mondhatni játszva sajátítják el a bábuk és azok lépéseinek a sajátosságait. Persze nagyon lényeges, hogy mindenképp játékként és maximálisan gyermekközpontú módszerekkel kezdjük az ismerkedést.

Ahogy a gyerekekkel minden játéknál, itt is a legfontosabb a türelem. Ne akarjuk, hogy átlássa a táblát és a lehetséges lépéseket. Mivel hihetetlen bonyolult és színes játékról beszélünk, ami számtalan szabályból és különböző lépésekből áll, így soha ne kapkodjunk, és mindig a gyermek tempójában haladjunk. A legjobb megoldás kis korban az, ha nagyobb bábukkal rendelkező, kevésbé részletgazdag figurákkal rendelkező készletet választunk.

Soha ne akarjunk mindent egyszerre átadni a gyereknek. Ne azonnal az összes bábu helyét és lépését akarjuk megértetni vele és már játszani is, hiszen ennek köszönhető, hogy nagyon sokan elveszítik a lelkesedésüket és az érdeklődésüket a játék iránt. Először egyesével haladjunk és játszunk annyi bábuval, ahánynak már ismeri a lépéseit.

Mivel kezdjünk és hogyan tovább?

Első lépésként talán a bástya a legegyszerűbb figura, amivel érdemes elkezdeni a tanulást. Bár sokan a gyalogot erőltetik, korántsem ez a legkönnyebb, hiába léphet csak néhány módon. A játék bonyolultsága nagyban függ attól, hogy a gyermek miként ismerkedik meg a figurákkal. Lehetőleg egyszerre csak egy legyen a táblán.

A sakk nagymértékben fejleszti a különböző, problémamegoldó képességeket, és segít a gyermeknek egy rendszer szerint gondolkodni, így hamar rájön az összefüggésekre, és meglátja a lehetséges lépéseket, megoldásokat. Ha minden gyermek megkapná ezt a nagyon lényeges információhalmazt, akkor az iskolakezdés is zökkenőmentesebb lenne. A sakk nagyban hozzájárul a különböző tantárgyak megértéséhez, segíti a számolást, olvasást és a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodásban is rengeteget segít.

A nevelésben is nagy segítségünkre lehet a sakk, hiszen a gyermek türelmet és szabálykövető magatartást tanul általa. Ezt már igen kicsi gyermekkorban el kellene kezdeni, mivel nagyon sokaknak nehézséget okoz a szabályok betartása a való életben is, akárcsak a játékban.

Mivel egy társasjátékról beszélünk, így nem csak minőségi időt tudunk együtt tölteni gyermekünkkel, de a kudarcot is megtanulja feldolgozni és elfogadni. Sok gyermeket állandóan nyerni hagynak otthon, így nem éri kudarc, ami a későbbiekben nagy hátrányára válik, hiszen a társai nem fogják hagyni, hogy mindig győzzön. Éppen ezért jobb, ha otthoni keretek között érik az első csalódások, ahol el tudjuk magyarázni, hogy mi lehetett a gond, és hogyan kell kezelni ezt az érzést.

A sakk nagy segítséget jelent az élet számos területén, így mindenképp érdemes már a korai gyermekkorban megismertetni gyermekünkkel, hogy a későbbiekben hasznára váljon.