Amikor a gyermek óvodába vagy iskolába megy, tehát közösségbe kerül, az minden család számára meghatározó. A szülők egyben büszkék, de természetes, hogy fájdalmas is számukra ez a korszak, hiszen már nem tölthetik gyermekükkel életük minden percét. Szülőként a legfontosabb feladata, hogy felismerje azt, hogy mivel segítheti gyermekét ebben az időben. Ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

Hangolódás a közösségbe kerülésre

A gyermekek életének első közösségi próbatétele a bölcsődébe vagy óvodába kerülés. Ez rengeteg új dologgal jár, így érthető a gyermekek félelme. Ebben azonban sokat segíthet Ön is, mint szülő. Célszerű, hogy a gyermek fokozatosan szokjon be az új környezetbe. Tanácsos, hogy az első nap előtt megmutassa gyermekének, hogy kikkel és hol fog sok időt tölteni. Ha lehetőség van arra, hogy a gyermek megismerje az első nap előtt a nevelőket, az nagyon megnyugtató lehet. Emellett bízzon meg a nevelőben, így a gyermek is érezni fogja a magabiztosságát. Törekedjen arra, hogy a gyermekkel eltöltött idő minőségi legyen, így az ő számára nem fog túl nagy veszteséget okozni a közösségbe kerülés.

Tanácsok, ha mégsem olyan könnyű a beilleszkedés

Előfordulhat, hogy gyermeke nehezen szokja meg a bölcsődét, vagy óvodát. Érdemes ebben az esetben egy számára kedves játékot vagy tárgyat adni neki, hogy vigye el az óvodába. Így vihet magával egy “darabkát” az otthonából, ami biztonságérzetet nyújt neki. Rendkívül fontos, hogy a gyermekének tett ígéretet mindenképpen tartsa be. Például, ha azt mondja neki, hogy ebéd után megy érte, akkor tegyen is úgy. Ez szintén segíti, hogy megszokja az új környezetét.

Fontos, hogy beszélgessen a nevelőkkel és a gyermekével is az aznap történtekről. Így a gyerek elmesélheti élményeit vagy esetleges nehézségeit. Ez pedig világosabb képet adhat a szülő számára.

Ha azonban gyermeke hosszú ideig sír, nehezen szokik be a közösségbe, és más gyermekekkel sem akar játszani, érdemes Önnek, mint szülőnek egy önismereti munkát végeznie. Ugyanis ez a viselkedés valószínűleg a szülő szorongását tükrözi. Ha pszichológus segítségét szeretné kérni, látogasson el az Onlinepszichológus.net oldalára!

Amivel a szülő segíthet

Adjon időt a gyermek számára, hogy a nap végén kicsit levezethesse feszültségét. Hagyja futkározni, játszani. Ez segítheti a napközbeni nehéz helyzetek feldolgozását is. Hagyja, sőt ösztönözze arra a gyermekét, hogy játssza el vagy rajzolja le a napközben történteket. Ami pedig a legfontosabb, hogy ne legyenek hatalmas elvárásai a beszoktatással kapcsolatban. Vannak gyermekek, akik könnyebben alkalmazkodnak, vannak azonban, akiknek nehezebben megy az új feltételekhez való alkalmazkodás. Minden esetben legyen türelmes gyermekével.