A zebegényi Sárkánydombról olyan panoráma nyílik a Dunakanyarra, amelyet meglátva az ember azt gondolja, ennél szebb nincs. Aztán amikor az eget ellepik a különféle papírsárkányok, akkor rájön, hogy de van. Vagy ha nem is szebb, akkor a szépség egy másfajta kategóriája ez, amit évről évre érdemes megcsodálni pusztán önmagáért, meg azért is, hogy megemelkedjen tőle az energiaszintünk, és a kíméletlenül érkező őszt lelkileg kellőképpen felvértezve fogadhassuk.

A Zebegényi Sárkányfesztivál több okból is a környék legjobb fesztiváljai közé tartozik. Egyfelől ennyire békés, boldog és barátságos családi rendezvény kevés van szerte e világon, ráadásul a helyszín és a sárkányok miatt eredeti darab a fesztiváldömpingben, harmadrészt pedig tökéletes nyárbúcsúztató is.

A fesztivált zebegényi fiatalok kezdték el szervezni, és még ma is ők csinálják, az ötlet viszont egy kívülről, a nagyvárosból a kisvárosba érkező barátjuké volt, az ihletet pedig Zebegény dombja, a Sárkánydomb adta, ahova rendszeresen feljártak gyönyörködni a Dunakanyarban meg a naplementében.

A legenda szerint tehát ennek a nagyvárosból vidékre költöző fiatalembernek a fejéből pattant ki az sárkányfesztivál ötlete, amikor egyszer lesétált a domból még valamikor 2011 tavaszán, és mivel nem volt túl sok pénze akkoriban, jobb híján ezzel akart fizetni a kocsmában. Hogy elfogadták-e, az a múlt homályába vész, de az biztos, hogy a merész gondolatból mára jól működő és egyre népszerűbb fesztivál lett, hiába mosolyogta meg először mindenki az ötletet.

Ráadásul az elsőre már abban az évben sor került, szeptember közepén, bár akkor még csak a szervezőcsapat baráti köre vett rajta részt. A következő évre viszont megduplázódott a közönség létszáma, mert mindenki szólt legalább még két embernek, és aztán ez a tendencia minden évben folytatódott, a nagy ugrás pedig a negyedik alkalom után történt meg. Ekkor cserélték le a trágyás kocsiból kialakított mozgószínpadot rendes színpadra, és kezdtek a szervezők (akik az évek során a sokból három főre fogyatkoztak, ők viszont stabil személyek maradtak) egyre profibb és színvonalasabb, a növekvő tömeg kényelmét maximálisan kiszolgáló fesztivált rendezni.

A sárkányfesztivál egy ingyenes rendezvény, amit nem támogat nagy cég, hanem adományokból és a helyi erők felajánlásaiból szerveznek meg évről évre, melyek közül a legfontosabb a környéken lakók toleranciája meg a terület szívességből történő kölcsönadása, merthogy a domb egy része magánterület, az építési és bontási munkálatokat pedig maguk a szervezők végzik el, önkéntesekkel közösen.

A gyalogszerrel vagy az ún. sárkánybusszal megközelíthető fesztiválon bárki reptethet sárkányt, aki késztetést érez erre magában, nem kell hozzá semmilyen előtapasztalat, pláne, hogy pár éve már Sárkányépítő Műhely is üzemel a fesztivál ideje alatt, ahol mindenkinek segítenek sárkányt építeni és akár még reptetni is. Viszont minden évben megjelenik néhány profi sárkányröptető is, akik látványos, nagyméretű szerkezeteket küldenek fel az égboltra, amihez legalább négy ember szükséges, hogy a pályára álljon. Ők lesznek aztán a sárkányszépségverseny biztos befutói, amire egyébként mindenki benevezhet, akinek a sárkánya minimum 10 másodpercig a levegőben képes maradni. 

Külön szimpatikus, hogy bár vannak a fesztiválon egyéb programlehetőségek is (pl. kulináris élvezetek, kézműves vásár, gyerekzenekarok, bábjáték, interaktív cirkusz, koncertek és DJ-k), a fókusz még sosem került le a sárkányokról, a látogatók 90%-a még mindig a röptetés miatt látogat ki Zebegényben, nem pedig például az egyébként nagyon jó hangulatú, éjfélig tartó szombati esti buli miatt, amikorra már könnyedebbé válnak a léptek meg a mosolyok és elkezdődik a tánc is.

A Zebegényi Sárkányfesztivál a mai napig megmaradt annak, ami a kezdetén is volt: jó hangulatú, békés-barátságos családi programnak sok-sok gyerkőccel, kutyával és a hétköznapokat a hátuk mögött hagyó, a sárkányeregetéssel kicsit újra gyerekké váló felnőttel.

Találkozunk jövőre is Zebegényben, az akkor már 10. Sárkányfesztiválon!