Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Jobban feltölt, mint egy hétvégi wellness, mert nemcsak bolt, hanem életérzés is – a másik bolt Wekerlén

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 08. 21. 17:35

A Wekerletelep mesevilágának közepén van egy bolt, ahol megállt az idő – persze nem választékban, hanem mentalitásban. A tulajdonos kint ül a bolt előtt kötényben, beszélget a vevőkkel, rendezgeti az árut, mindenkinek ajánl valamit, és az utolsó szem paradicsomról is tudja, hogy honnan érkezett. Miközben a járókelőket név szerint köszönti, a szomszéd utcában lévő saját pékműhelyéből kosárban megérkezik a langyos kovászos kenyér. Az üzlet előtti ládákban különleges padlizsánok és szezonális termékek figyelnek, a bolt melletti kandeláber körül fonott kosarakban ötféle dinnye várja a vevőket. Ez nem Montmartre a századfordulón, hanem Budapest 2019-ben a másik boltban.

10 óra fele érkezünk, már lezajlott a reggeli roham, épp elkezdenénk beszélgetni, mikor egy – láthatóan sokadjára visszajáró – vásárló Fabi, a tulajdonos orra alá tol egy palack bort, mondván, nem tudja mennyibe kerül, lecsúszott az ára a polcról. „Nincs neki – mondja Fabi –, Polchulla, elkallódott hátul a raktárban, túl régi, nem tudok érte felelősséget vállalni. Vidd haza, nyisd ki, ha nem jó, akkor sajnos lefolyó”. A vevő kérdésére – hogy és mi van, ha nagyon jó – a következő válasz érkezik: Akkor kaptál tőlem ajándékba egy remek üveg bort. Majd ránk néz: gyakran elkövetem azt a hibát, hogy a borászatban vásárolok – annyi mindent ad hozzá a borász személyisége, a táj, a környezet... aztán esetleg veszek pár üveggel, és mégsem lesz akkora kedvenc, és esetleg elkallódik belőle egy-két üveg a polcon.”

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Valami hasonló van Fabi üzletével is: ma már elég sok jó deli bolt van Budapesten – ha tudjuk, hova menjünk, szerezhetünk guancialét a carbonarához, speciális sajtot a svájci fonduhöz, pandanlevelet egy indonéz különlegességhez. Vannak kimagasló termelők a piacon, és már a diszkont jellegű üzletláncokban is vehetünk ehető virágot. A másik bolt magával ragdó sármja nem csak abból adódik, hogy különleges és gondosan válogatott árukészlete van: a tulajdonos személyisége és hozzáállása teszi a boltot felejthetetlenné és teljesen unikálissá.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Willmann Fabian Németországban nőtt fel, mint mondja, 1997-ben, tanulni érkezett Budapestre, és 2008-ban, Valentin-napon kezdte meg el boltos karrierjét. Egy wekerlei virágüzletbe társult be, pár négyzetméteren árult minőségi borokat. Mint mondja, Kispesthez a legközelebb borszaküzlet akkoriban a Ráday utcában volt, úgyhogy pár hét alatt híre ment a furcsa kettős biznisznek – rendszeressé vált, hogy egy ember válogatta bent a borokat, három másik pedig kint állt az üzlet előtt, és várta, hogy sorra kerüljön.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Felesége, Detti közben a virágosnak segített, majd egy idő után átvette az üzletet: Fabiannál bort, Dettinél virágokat lehetett venni. Fabinál sokféle ember megfordult, az egyik borásza egy szigetszentmártoni kertészetben dolgozott, ő mutatott neki speciális krumplikat – a tízféle különlegesség aztán annyira megteteszett Fabinak, hogy úgy döntött, nyit egy bódét a wekerlei kispiacon, ahol ezeket fogja árulni. Mikor éppen nem a borboltban volt, és a vásárlók érdeklődtek felőle, Detti mondta, hogy most a másik boltban van. A második héten beállított hozzám Dobó Kata, és nálam vett lila krumplit a vacsoracsatás forgatáshoz. Mintha megrendeltem volna a legjobb tévés reklámot” – nevet Fabi.

A jelenlegi másik bolt 2014-ben nyitott meg Kispesten, a Kós Károly tér sarkán – eddigre a környékbeliek már ismerték Fabit, és tudták, hogy milyen az üzletpolitikája. „Mindig a különlegeset keresem” – mondja – „nem vagyok zöldséges, de ha tudok arról, hogy valakinek van hosszúkás, vékony kis padlizsánja, különleges paradicsomja, biobarackja vagy valami ritkán kapható különlegessége, akkor azt behozom a boltba.”

Fabinál nincs állandó kínálat, nincs nagy raktár: ha talál valami speciális alapanyagot, jó minőségű árut, kiteszi a polcra, ha elfogy, lehet, hogy pár hétig várni kell arra, hogy újra beszerezze, de addig más kerül a helyére. A magas minőségű terméket kínáló kistermelőket eleinte ő csábította a boltba, mára ez megfordult. Ha valaki igazán jó helyen szeretné tudni a gyümölcsét, tejtermékét vagy felvágottját, elmegy Fabihoz. Nem egyszer vásárlók hoznak neki árumintát, és kérik, hogy legyen a polcokon ilyen joghurt vagy olyan olívaolaj. A másik bolt több, mint egy jól összerakott delikát üzlet: a közösséget is erősíti. „Az embereknek ez a hely egy életérzés, nemcsak vásárolni jönnek – beszélgetni, kávézni, olvasni is betérnek, és ha valaki idehoz egy terméket, akkor onnantól egy kicsit a magáénak is érzi ezt a helyet.”

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A másik bolt történetében a bor mellett a kenyérnek is kimagasló szerepe van. A bolt nyitása után Fabi egyik beszállítója szólt neki, hogy egy srác remek kenyereket süt mellette a Király utcai éjszakai piacon. A péket Szabadfi Szabinak hívták, és hamarosan rendszeres beszállítóvá vált, akárcsak az óbudai Pipacs pékség. Fabi egy éven keresztül kísérletezett a 7 nap 7 pék elnevezésű kampánnyal, aminek a lényege az volt, hogy minden nap más péktől jött az áru.

Mostanra viszont saját pékje van, és természetesen ehez is tartozik egy remek történet. „Jött hozzám egy vevő, hogy a legjobb kenyeremet szeretné. Odaadtam, másnap visszajött azzal, hogy ez jó kenyér volt, de ő tud még jobbat, és hozott nekem valamit, amire azonnal mondtam, hogy nekem kell ez a kenyér. Megkérdezte, hogy mi lenne, ha nem a kenyeret, hanem a péket hozná el.” Irén 15 éve süt kovászos kenyeret otthon, hobbiszinten, és annyira lenyűgözte Fabit, hogy úgy döntött, emiatt a kenyér miatt érdemes egy saját pékséget alapítani. A valóban felejthetelen kovászos kenyerek mellett más pékáruk is készülnek a saját műhelyben, csütörtökönként pedig kovászos lángost is lehet náluk kapni: amire Irén ránéz, az kovásszá válik” – mondja Fabi.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A másik viszonylagosan új dolog az állandóan fejlődő és folyamatos újdonságokkal előrukkoló üzletben a tavaly óta rendszeres ebéd. Fabi nem szereti a menüztetés szót, egyébként is csak 30-40 adagot főznek. Reggel átnézik, melyik áru az, amit fel lehet használni erre a nemes célra, aztán közösen elkészítik: hol Peti, akinek cukrász végzettsége van, hol Bence, aki lelkes autodidakta, hol Dorka, aki gasztroblogot ír. A csapat tagja egyébként Melinda is, aki barista végzettségű, és azért felel, hogy az 1969-es, FAMA kávéfőzőből tényleg azt tudják kihozni, amit megérdemel. Fabi szerint ők nem alkalmazottak, hanem csapattagok: ő beosztást sem ír soha, csak megmondja, hány emberre van szüksége, és mindig ott van a megfelelő szám. „Nélkülük nem tudnám így csinálni, az ő mentalitásuk is kell ahhoz, hogy a másik bolt ilyen legyen. Mindegyikük hozzátesz valamit ehhez az egészhez.” Valóban, az ebédet is felválltva főzik, egymás keze alá dolgozva.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Ottjártunkkor éppen vaddisznóragu volt házi krokettel, de az elmúlt hetekben volt kókuszvizes sárgabarack-krémleves, zöldségesragus tészta érlelt sajtokkal, grillkolbász, salmorejo, rókagombás házi fusili, lecsó, pho vagy éppen kariba göngyölt porcetta főzőbanánnal. Emellett természetesen vannak szendvicseik, a saját és más pékségekből hozott pékáruk, friss házi pitéik és sütemények. A menü ára 1500 és 3000 forint között mozog, attól függően, hogy mi az aznapi kínálat, és a főétel mellett általában levest vagy egy szelet sütit tartalmaz.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Az olaszos, balkáni hangulat, a trécselő vendégek, laptopról dolgozó szabadúszók, játszóterezős anyukák és a borkülönlegességeket kedvelő helyiek egyvelege egy egészen különleges atmoszférájú helyet hozott létre a Kós Károly tér sarkán, ahol nemcsak a szatyrunkat, de a lelkünket is biztosan feltöltik.

Hasonló tartalmak

Admin mode