Június 29-én, a Nemzetközi Duna Nap alkalmából tesztnapot rendez a Római-parton a Valyo Egyesület és a Fák a Rómain csapata. 1973 óta ez lesz az első alkalom, hogy legálisan strandolhatunk Budapesten a Dunában. A szabadstrand csak egy napig lesz nyitva, érdemes kihasználni az alkalmat.

A strandtesztnap előzménye a Valyo, a FÁK a Rómain és a természetes Római-part megmaradásáért küzdő civil csoportok által az elmúlt két évben megszervezett Fövenyfoglalás című esemény, ahol a strandfunkció jelentőségére hívták fel a figyelmet az aktivisták. Kezdeményezésük nem maradt következmény nélküli, mert az idei új név, a Római Szabadstrand Tesztnap az önkormányzatok döntéseinek köszönhető, ráadásul az Óbudai önkormányzat nemrég pedig arról határozott, hogy 2020-ban szabadstrandot szeretne kialakítani a területen. A helyi civil csoportok azt remélik, hogy ezzel a döntéssel végleg lekerült a napirendről a sokat vitatott mobilgát terve a területen.

A tesztnapot a Valyo Egyesület szervezésben egy ötnapos nemzetközi építőtábor előzte meg, ahol az alkotók megtervezték és megalkották az instant strand egynapos infrastruktúráját is.

Június 29-én pedig ki lehet próbálni a kenuzást, a SUP-ozást, továbbá röplabdázni is lehet a fürdés mellett. A strandhangulatot zenélő bicikli biztosítja, az érdeklődők pedig kerekasztal beszélgetésen ismerhetik meg a Rómaira tervezett fejlesztések részleteit.