Bár a brunch az utóbbi évek egyik sikertörténete, Budapesten még mindig relatív kevés hely mer elrugaszkodni a már jól bevált reggeli fogásoktól, és valami többel várni a későn ébredőket. A Gentry Coffee&Brunch különutassága azonban nem merül ki a menüjükben; lehetőségeikhez mérten mindent ők készítenek – maguk töltik a kolbászt, főzik a kombucha teát, és állítják össze a különböző tojásételeket. Amikhez az Awaken pörkölőjéből érkező kávék mellett/helyett kérhetünk champagne-t vagy kisüzemi söröket is, ahogy tenné azt egy modern dzsentri is.

Tavaly összesen több mint ötven reggelizőhelyet teszteltünk (újra), a tapasztalatainkat pedig egy degusztációs menüvel is felérő összeállításban gyűjtöttük össze. Bár azóta eltelt pár hónap, sok hely emléke – legyen az egy íz, egy eltalált dizájnelem vagy szimplán a kedves kiszolgálás – még élénken élt bennünk ahhoz, hogy már előre el kezdjük találgatni: vajon melyikükhöz fog a leginkább hasonlítani a Királyi Pál utcai kávézó és brunch-ozó. Hamar rájöttünk azonban arra, amit később ők is megerősítettek nekünk, hogy ők a jól bevált receptek helyett a saját útjukat szeretnék járni.

Bár a többek közt az Alabárdos étteremben és a Taubenkobelben is megforduló Valentin Ádám ezt a menüre felkerült fogások kapcsán mondta, már belépéskor is érezhető. A beltér ugyanis nem skandinávosan letisztult, inkább fitzgeraldosan nagypolgári. Míg a bárasztalos földszint ideálisabb azoknak, akik gyorsan letudnák a napindítást, a rendes asztalokkal, fotelekkel berendezett pincében akár egy délutánba hajló reggelit is elfogyaszthatunk.

Eközben már a fentebbi referenciák tudatában szinte türelmetlenül vártunk az első fogásokra, amelyek kapcsán elmondták, hogy próbálták kerülni a megszokott párosításokat, és mindent maguk csinálnak. Így ők töltik a kolbászt, helyben sütik a pékárut, főzik a kombucha teát, készítik a juice-okat; a buggyantott tojás pedig például burgonyával és gyöngyhagymával (1650 forint) érkezik a már megszokott köretek helyett, a croissant-ba pedig többek között kerülhet házi kacsamellsonka, pekándió és gyömbér (950 forint) vagy tarjasonka, spenót és sós citrom (950 forint).

Édesszájúak kérhetnek palacsintát gesztenyemézzel, vajjal és lime-mal (1350 forint), vagy házi granolát (1350 forint), de mindig vannak sütemények is, például répatorta (550 forint), vagy különböző tartok (550 forint). Ottjártunkor a linzertészta-kosárkába épp almakrém és -szeletek kerültek, és be kell vallanunk, hogy rég ettünk ilyen egyszerűségében nagyszerű, gyümölcsös desszertet. Emellett Ádám korábbi munkatársával, Csonka Jánossal a környékbeli irodistákra és egyetemistákra gondolva a készlet erejéig mindennap készülnek vegetáriánus ebédmenüvel és választható húsfeltéttel (1350 plusz 550 forint) .

Ezen a ponton valószínűleg már mindenki elgondolkodott, hogy mivel kísérné le ezeket a tányérokat egy igazi dzsentri? A csapat szerint specialty kávéval, ami az Awaken pörkölőjéből érkezik, és Apró Franciska barista készít el Nagy Ádámmal. Vagy kisüzemi sörökkel – például a MONYO Brewing Co. tételeivel –, esetleg a Bortolomiol Prosecco Senior Extra Dry-jával vagy a Billecart-Salmon Brut Réserve-jével. A csapat ígérete szerint az elérhető alapanyagoktól és a szezontól függően folyamatosan változik majd a kínálat, így egyhamar nem fogunk ráunni az itteni reggelikre.