Aki a karácsonyi vásárláskor is szem előtt tartaná a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat, annak jól jöhet az Újlipótvárosban múlt héten nyílt UPSZ upcycle shop.

Olyan dizájntermékeket találni itt, amelyek újrahasznosított alapanyagokból készültek. Bár a befolyt összeget a boltba forgatják vissza, a vásárlók ennyivel is hozzájárulnak az ajándék- és karácsonyipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. És olyan kreatív vállalkozásokat támogatnak, akiknek szívügye a klímaváltozás elleni küzdelem.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenből lehet értelmes tárgyakat létrehozni: tapétából, kárpitból táskákat, mosószeres flakonból ékszereket, régi típusú szövet gumimatracból dohánytartókat. Egyes ajándékok alapanyaga egyenesen a műanyag-felhasználás poklának legsötétebb bugyraiból származik: a Coffee Wear pénztárcák őrölt kávé csomagolásából, a Nusenka ékszerekkávékapszulából, a Zsóka Művek ékszereiszívószálból. Régről ismert technikák is visszaköszönnek: a Reborn régi reklámmolinókból gyárt táskákat, a Polá Polá biciklibelsőből ékszereket, a Pillia pamut maradékanyagból nyakláncokat. Van egy külön sarok a zero waste életmódot megkönnyítő holmiknak, itt például olyan BPA-mentes műanyagkulacsot is árulnak, amiben egy széndarab tisztítja a vizet.

Egyes tárgyak olyan szépek, hogy nem is asszociálunk róluk újrahasznosításra: a Popartbox színes, szemet gyönyörködtető jegyzetfüzeteit vagy az Infinity Paper Design régi tapétákból szabott csillogó alkalmi táskáit örömmel látnánk a fa alatt. Nem olyan drágák egyébként az UPSZ-ban kapható holmik, mint általában az iparművészeti és dizájntárgyak, 3-4000 Ft között már kapni értékelhető ajándékot.