Rohanó világunkban, amikor nap mint nap számtalan feladat és döntés vár ránk, különösen fontos az, hogy tudatosan tudjunk bánni az időnkkel. Az agyunk sok mindenre alkalmas, de ereje véges. A különböző módszerek és technikák azonban segíthetnek a mindennapi időgazdálkodásban.

Technikák időgazdálkodáshoz

Számos olyan módszer van, amiket alkalmazva az időgazdálkodás beépülhet a mindennapjainkba. Nézzünk néhányat!

Az Eisenhower mátrix lényege, hogy segít prioritásuk szerint rangsorolni a feladatokat. Meg kell határozni a sürgős és nem sürgős, valamint a fontos és nem fontos feladatokat. A sürgős és fontos feladat az elsődleges, ennek azonnal neki kell látni, a rangsor utolsó tagja a nem fontos és nem sürgős feladat.

Az Ivy Lee módszer rendkívül egyszerű, de annál hatásosabb, ha valóban lelkiismeretesek vagyunk. A nap végén ki kell választanunk hat darab célt a következő napra, amiket rangsorolni is kell. Másnap hozzáláthatunk az első ponthoz, addig pedig nem haladhatunk tovább, amíg az kész nincs.

A kétperces technika szerint, ha valami két perc alatt elvégezhető, ne halogassuk, hanem intézzük el azonnal. Többet nem bosszankodunk a megtelt szemetes miatt!

Tippek milliárdosoktól

Pénzügyi szabadságra törekedvén érdemes lehet a milliárdosok tippjeit is meghallgatni. Első szabály, hogy a napunkat mindig a legfontosabbal kezdjük, bármi is legyen az, így nincs időhúzás. Fontos lehet a sikeresség tekintetében, hogy mindent írjunk le, hiszen nem tudhatjuk, hogy melyik korszakalkotó ötlet. A mozgásra és pihenésre is kellő hangsúlyt kell fektetni. A milliárdosok azt is tanácsolják, hogy mondjunk bátran nemet: ami nem visz előre, arra nincs szükségünk.

Az időgazdálkodás, mint látjuk, fontos a sikeresség tekintetében. Ha online indítanál vállalkozást, de kétségeid és kérdéseid vannak, olvasd el Szendrei Ádám cikkét a témában.

Időgazdálkodás alkalmazásokkal

Manapság rengeteg applikáció van a mobilunkon, természetesen az időgazdálkodáshoz is készültek programok. Érdekes lehetőséget nyújt a plugin, ami megakadályozza bizonyos oldalak látogatását egy megadott idősávon keresztül. Túl sokat facebookozol? Használd a plugint, segít az igazán fontos dolgokra koncentrálni. A Toggle kifejezetten időt mér, a statisztikákból pedig sokat lehet okulni.