Novembertől folytatódik a Budavári Művelődési Ház akusztikus koncertsorozata, a „Lépcsőházi történetek” – a rendezvénysorozat alatt feltörekvő és elismert művészek adnak koncertet a rakparton lévő Andrássy-palota patinás lépcsőházában.

Ahogy a koncertsorozat nevében is benne van, a „Lépcsőházi történetek” helyszíne egy belvárosi lépcsőház, aminek az akusztikája már-már tökéletes. Az elmúlt hónapokban olyan tehetséges előadók léptek fel a koncertsorozaton, mint például Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia vagy éppen Papp Tímea és Fülöp Gergely. A nem mindennapi koncerthelyszín Lovas András hangtechnikus ötlete alapján született.

Az akusztika szerelmese vagyok. A 2018-as évadunkban gyakran előfordult velem, hogy esténként, a nagytermi előadások hangosítását követően, mint énekes, skálázni és énekelni kezdtem a márványlépcsőházunkban” – meséli András, aki ekkor fedezte fel a lehetőséget az Andrássy-palota lépcsőházában. Ahogy ő fogalmaz, olyan érzés volt számára ott énekelni, mintha a hangját felnagyította és megsokszorozta volna a lépcsőház.

„Az Andrássy-palota lépcsőházának akusztikája azért rendhagyó és különleges, mert nagy belmagassága van, óriási a rezgőtér, illetve sima - márvány és mészkő - felületek alkotják. Különösen hosszú kicsengése van a helynek, így egy természetes zengés társul minden egyes megszólaltatott hanghoz,  dúsabb, grandiózusabb, színesebb megszólalást eredményezve, bármiféle erősítő berendezés vagy technika nélkül. Ennek az előadói térnek nagyon jól áll az akusztikus zene, a szóló, duó, trió formációk, ritkás hangszereléssel, lassú tempójú muzsikával.”

A Budavári Művelődési Ház „Lépcsőházi történetek” koncertsorozata éppen erre a sajátos hangzásra épül. November 7-én, csütörtökön 19.00-kor egy többszörös díjnyertes nemzetközi akusztikus duó, a DUŠKA lép fel az Andrássy-palota sajátos „színpadán.” Kazai Ági jazzénekes és Štefan Uhriňák gitáros-énekes-dalszerző zenéjét az egymásra hangolódás, az improvizáció és a kapcsolódási pontok keresése jellemzi. Jegyeket a Budavári Művelődési Ház jegypénztárában és a tixa.hu oldalon tudtok venni.