Azt vetted észre, hogy a kutyád állandóan vakarózik és csúnya bőrkiütése van? Kipróbáltál mindent, lecserélted a samponját, és még mindig nem múlnak a tünetek? Ebben az esetben lehet, hogy a te kutyusodnak is ételallergiája van, ami nagyon sok kellemetlenséget tud okozni.

Az eleségallergia egy olyan immunológiai reakció, amellyel az étel valamely összetevőjével szemben - jellemzően a fehérje ellen - védekezik a kutya szervezete. Ilyenkor a szervezet összetéveszti a nagy fehérje molekulákat a káros fertőző molekulákkal, és ezért feleslegesen küzd ellenük gyulladáscsökkentő molekulákkal, ami allergiás reakciót vált ki. 

Mivel az ételallergia egyike a három legfőbb allergiás megbetegedésnek, és a bőrpanaszok többségéért ez felelős, érdemes komolyan venni és kezelni. A kutyáknál a leggyakrabban a marhahús, a tej és tejtermékek, a csirkehús és a tojás, a búza és egyéb gabonafélék, valamint a szójabab vált ki allergiát. Ezzel szemben a sertéshús, a hal és a rizs csak nagyon ritkán okoz allergiás tüneteket. A Kutyakajas.hu Webáruháznál elérhetőek speciális tápok a betegségben küzdő kutyák számára is.

Mik a tünetek?

Az ételallergia tünetei igen széles skálán mozognak a tüsszögéstől kezdve, a bőrön jelentkező elváltozásokon át, egészen az emésztőrendszeri panaszokig. Sőt, vannak olyan gazdik, akik viselkedésbeli változásról számolnak be az allergia lehetséges tüneteként.  A kutyák esetében a leggyakoribb jelek a viszketés, tüsszögés, bőrkiütések, pikkelyes vagy olajos bőr, szemváladékozás vagy piros szemek, fülgyulladás és szőrhullatás. Emésztőrendszeri panaszok esetén pedig előfordulhat hasmenés vagy véres széklet, hányás és hasfájás is. Ritkábban pedig jelezhetnek allergiát az olyan tünetek is, mint például az orrfolyás vagy légzési nehézségek, rohamok, fogyás, esetleg viselkedési zavarok. Ha a fentieket tapasztalod, erősen gyanakodhatsz ételallergiára, és érdemes a kedvencedet kivizsgáltatnod. A kezeletlen allergia ugyanis hosszú távon súlyosabb egészségügyi problémákat, újabb allergiák megjelenését és az életminőség romlását eredményezheti. Az ételallergiát könnyű összetéveszteni a környezeti allergiával, mert a tünetek igen hasonlók. Azonban, amíg a környezeti allergia időszakos, addig az ételallergia évszaktól és környezettől független. Ugyancsak az ételallergia gyanúját erősíti az is, ha nagyon fiatalkorban jelentkeznek a panaszok, illetve, ha bőr- és emésztőrendszeri elváltozás együttesen kísérik. 

Mi jelenthet megoldást?

Az eliminációs diéta a legmegbízhatóbb módszer, amellyel megállapítható az ételallergia. Ez egy olyan több héten keresztül tartó diéta, amelyben az állatnak meghatározott ételeket szabad csak ennie. Amennyiben az ételallergia bebizonyosodott, az egyetlen megoldás, ha kerülöd a kutyád étrendjében azokat az összetevőket, amikre allergiás. Speciális tápokkal és saját magad készítette étellel tudod színesebbé tenni a napi menüjét.