A Mátrix egy 17 éves múltra visszatekintő BME-s tradíció, a Schönherz QPA hagyományos eseménye. Az egyetemisták szeptember 29-én újra egy óriási képernyővé változtatják az Újbudán az Irinyi úton, a 4-es, 6-os villamosvonal mentén magasodó, 18 emeletes kollégiumot. A nézők a Rákóczi híd budai hídfőjénél figyelhetik a show-t.

A műsor során a kollégium villanykapcsolóit automatizálják, amihez átkábelezik a teljes épületet, és ezzel egy óriási, látványos kijelzőt hoznak létre, amelyen a kupán induló csapatok változatos, zenével vagy szöveggel ellátott animációi villódznak, tematikailag többnyire az egyetemi élethez kapcsolódva.

Az első Mátrix 2002-ben villant fel a Schönherz Kollégium falán, 2003-tól pedig már hangosítás is jár a show-hoz. Az abban az évben született Csernozjom tourist című animáció akkora sikert aratott, hogy azóta is levetítik minden évben.

Az óriáskijelző honlapja szerint a rendezvény szakmai hátterét a Simonyi Károly Szakkollégium és a Kollégiumi Számítástechnikai Kör biztosítja, az esemény szervezőit és helyszíni munkálatait pedig a Schönherz Qpa (villanykari napok) mindenkori rendezőgárdája látja el.