Az évtervezés a vezetői és döntéshozói poszt izgalmas velejárójának számít. A célok kitűzésének gyakorlata ugyanis lehetőséget teremt a követendő irány megalkotásához, egyúttal a kívánt mederbe terelheti a cégünk működését.

Ebben a bejegyzésben olyan bevált praktikákat sorolunk fel a DreamJo.bs jóvoltából, amellyel hatékonyabbá és eredményesebbé tehető a munkatársakkal együtt végzett évtervezés gyakorlata.

Vezetőként kiemelten fontos, hogy tűzzünk ki célokat a vállalkozásunk számára

A fejlődést és erőfeszítéseket kívánó célok motiválttá tesznek minket, mert az elérésük érdekében keményen kell dolgoznunk. Ezért is számít kifejezetten fontosnak a megvalósítható, ugyanakkor szakmailag mindenképpen előrelépést igénylő célok meghatározása.

Ehhez pedig keresve sem igazán találhatnánk megfelelőbb időpontot az év kezdeti periódusánál. A legtöbb üzleti partner és megrendelő is hasonlóan tervező üzemben működik még ilyenkor, így a normál munkamenet beálltáig maradhat még egy kis idő.

Használjuk ki tehát a szabad munkaórákat az évtervezésre, lehetőség szerint a kollégákkal együtt.

A nagyobb célokat igyekezzünk lebontani kisebb mérföldkövekre, projektekre

Amikor sikerült tűpontosan meghatározni az év végi kívánt állapotot, tehát megvannak a célok, akkor fel kell osztani az elérésükhöz vezető utat kisebb és nagyobb mérföldkövekre. Merthogy a jelenlegi és a megvalósítani kívánt állapot között sokszor beláthatatlannak tűnik az út, ezért kisebb lépésekben kell haladnunk.

Ha bevétellel kapcsolatos terveket írtunk fel, akkor osszuk mindezt vissza az elérendő ügyfélszámmal. Amennyiben fejlesztéssel, beruházással kapcsolatos céljaink is vannak, akkor a kivitelezés szükséges lépéseit is célszerű felvázolnunk.

Hogyha a közösségi médiában, illetve az offline rendezvényeken szeretnénk markánsabbá tenni a megjelenésünket, akkor ehhez is írjuk össze a megvalósítandó feladatokat. Amint sikerül projektekre bontani a nagyobb célokat, máris könnyebb lesz a megvalósításba fogni.

A tervezés folyamatába vonjuk be a munkatársakat is

Merthogy a céljaink eléréshez bizony rájuk is szükségünk lesz. Ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy az év tervezésében igenis vegyenek részt legalább a döntéshozó szerepkörben tevékenykedő kollégák is.

Engedjünk kivétel nélkül mindenkit felszólalni, és egy előre meghatározott struktúra mentén hagyjuk szabadon kibontakozni az ötletelést. Ezzel a kettős hozzáállással a kreativitás mellett a strukturáltság sem szenved majd csorbát, ezáltal pedig a tervezésre fordított idő is minőségi lesz majd.

Figyeljünk oda arra is, hogy a meghatározott célokkal mindenkinek azonosulni kell, emellett pedig a megvalósításban is hinnie kell mindenkinek. Ez a két tényező elengedhetetlennek számít a sikeres működéshez.