Pár éven belül költözhet új helyére a Közlekedési Múzeum, de a gyűjtemény bővítése addig is zajlik: ezúttal két legendás Ikarusszal bővült a paletta.

A Közlekedési Múzeum tervpályázata a közelmúlt egyik legizgalmasabb városfejlesztési, kulturális és építészeti eseménye volt, az egykori Északi Járműjavító területére költöző múzeummal egy egész környék arculata alakul majd át. A tervpályázatot az amerikai Diller, Scofidio + Renfro építésziroda nyerte meg, akik az elhagyott manhattani magasvasútból kialakított High Line közösségi parkot is tervezték. A leendő budapesti múzeumban a hatalmas kiállítási alapterületen a tervek szerint 619 nagyjárművet mutatnának be, így érthető a nagyütemű gyűjteménybővítés is.

Emellett a Közlekedési Múzeum nagy figyelmet fordít a legendás magyar autóbuszgyár, az Ikarus típusainak megőrzésére is, így a most gyűjteménybe került járművekkel már tízre emelkedett az utóbbi hónapokban beszerzett buszok száma.

Az egyik – a legutóbb a gyűjteménybe került darab – egy Ikarus 211-es, amely a a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt, amit 1974 és 1990 között gyártottak, és szinte kizárólag csak a hazai és az NDK piacára. Érdekesség, hogy a Várbusz vonalán is sokáig ez a típus közlekedett Budapesten. 

A másik frissen vásárolt darab az Ikarus legendás 280-as egy példánya, amely a Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte elterjedt, városi-elővárosi közelekdésre kialakított csuklós busza volt. Az 1973-tól gyártott modell az, amellyel egykor a szovjet blokk országaiban rendre találkozhatunk (akár a mai napig), Kínától Venezuelán át Iránig. Összesen több mint hatvanezer darabot gyártottak belőle, a 70-80-as években a világ csuklósbuszgyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki. A múzeum által megvett darab egészen 2014-ig rótta a főváros útjait.