Nem vagy jó előadó. Pont. Mindent elkövetsz azért, hogy még véletlenül se kelljen kiállnod a hallgatóság elé. Véletlenül sem mozdulnál ki a megszokott komfortzónádból azért, hogy egy kicsit jobbá válj, és igazi sikereket érj el egy fergeteges előadás során. Magadra ismertél?

Titkon vágysz rá

Bármennyire is tagadod, és még magadnak is félsz bevallani, de titkon irigykedve nézed azokat, akiknek csettintésre megy a közönség elbűvölése és a fergeteges előadások megtartása. Miben mások ők? Mit tudnak, amire te nem vagy képes?

Óriási tévedés, hogy te nem vagy képes rá, hiszen egy megfelelő mentor segítségével számtalan olyan képességet hozhatsz ki magadból, amiről nem is gondolnád, hogy benned szunnyad. Elfogadtad általánosban, hogy nem neked való a színpad, csak mert nem ment egy versmondás? Sajnos korunk iskoláinak a többsége nem arra épít, hogy sikerélményed legyen, hanem arra, hogy beállj a sorba. Bármilyen hihetetlen, ezen a berögződésen bármikor változtathatsz, amihez nem is kell semmi más, mint akaraterő, elhatározás és persze valaki, aki végigvezet a lépéseken a siker felé.

Egy mentor, aki átsegít a nehezén

Sajnos egyre ritkábban tapasztalhatjuk azt, hogy valaki ötvözi magában a két leglényegesebb mentor típust, ami a sikerhez kell.

Az egyikük a türelmes, hallgatni tudó, újra ismétlő típus, aki akár negyedjére is nekiáll átismételni veled az anyagot, míg biztos nem lehet abban, hogy tökéletesen érted és tudod. Ő az, aki végig ott van, mint támogató, és bármikor fordulhatsz hozzá. Ha pedig itt az idő, akkor az első sorban izgulja végig veled az előadást.

A másik az igazi mumus. Követel, nem érdeklik a kifogások, sikerorientált, és ezt várja el tőled is. Tudja, hogy a sikert csak kemény munkával lehet elérni, nem pedig azzal, hogy várod a csodát, hogy valahogyan jó előadó leszel. Inspirál és instruál, hogy igazán jó és hatékony előadó lehess, aki garantáltan leveszi a lábáról a közönséget, és emlékezetes előadásokat tart.

Ha összegyúrhatnánk a két típust, akkor születne meg a tökéletes mentor, aki mindig tudja, hogy éppen mire van szükséged. Azt mindenképp tudnod kell, hogy mindkettőre szükséged van az igazi sikerhez, hiszen nem csak az alapokat kaphatod meg, de a célhoz vezető legrövidebb út receptjét is. Hiszen nem mindegy, hogy HOGYAN éled meg és készülsz az előadásodra és ott hogyan teljesítesz.

Mivel a jó előadás alapjai a tények és az, hogy azokat hogyan tálalod fel a közönséged számára. Csupaszon, nyersen és rágósan? Senki nem fogja megjegyezni, csak azt, hogy emészthetetlen volt.

Esetleg történetekbe ágyazva, némi humorral és számos, fontos nyelvi eszközzel fűszerezve? Az biztos, hogy emlékezetessé és maximálisan fogyaszthatóvá válik a legkritikusabb hallgatóság számára is.

Ha ilyen előadó szeretnél lenni, akkor első lépésként érdemes a kezedbe venned az Előadok, tehát vagyok című könyvet, amiben pont egy, a fentiekhez nagyon hasonló mentorral találkozhatsz. Segít átevezni a kezdeti nehézségeken, és garantáltan letehetetlen olvasmányt nyújt.