Új hely nyitott a Citadellánál, szinte a Szabadság szobor lábánál: a Botellón bulikból kinőtt 1xfent hazai kézműves söröket, magyar borokat és pazar panorámát kínál, nem csak a tikkadt turistáknak.

Budapest páratlan adottságú, de javarészt kihasználatlan területei között a top10-ben biztos benne van a Gellérthegy és a Citadella környéke. Szerencsére ez picit megváltozni látszik az utóbbi időben, a szezon kezdete óta egyre jobban néz ki a terület. 

Az immár hagyományosnak nevezhető, itteni évi két Botellón bulikből „kinövő”  pop-up jelleggel, az idei nyári szezonra megnyitott 1xfent egy minőségi, de azért lazább helyként aposztrofálja magát, ahol abszolút nem csak a beérkező kitikkadt turistákra építenek. 

A Hello Wood tervezte, pultot magába foglaló dizájnos épület nem rí ki zavaróan a műemléki környezetből, így az örökségvédelem is áldását adta rá. Az emberközeli, egyszerű dizájnt a területet vagyonkezelőként bérbeadó Várkapitányság Zrt.-vel egyeztetve alakították ki, szimpatikus, hogy nem akar tolakodóan előtérbe kerülni a hely, inkább a panorámáról szól az egész. A terasz székei a balatoni restikből lehetnek ismerősek, de ha ott már nem találunk helyet, a lépcsőkön is lehet ücsörögni.

A kínálatban a kisüzemi hübris főzde üveges söreit (Pils, APA, IPA és búzasör 950 forintért) és csapolt Lagert és Pilst (700 forint), valamint a Bortársaság magyar borait is megtaláljuk (egy deci Sauska rosé 650 forint) és a rövidital kínálat is elég impresszív. Külön öröm, hogy figyelnek arra is, hogy a poharak – mivel mosogatni nem lehet fent – egyszer használatos, de komposztálható műanyagból készültek.

Programok tekintetében az a terv, hogy csütörtökönként egy erősebb élő zenés acoustic eseményt tartanának, míg vasárnaponként sunset lunch lenne a város felett.