Közeleg a Magyar Állami Operaház 136. évada, és ahogy az előző évekből megszokhattuk, az idei is saját tematikát kap. Ez pedig a kereszténység, vagyis az Erkel Színház és a frissen megnyíló kőbányai Eiffel Műhelyház bemutatói között megtalálhatóak lesznek bibliai történetekhez kapcsolódó művek, passiók, illetve a keresztény eszmeiséget hordozó, vagy azokkal vitatkozó alkotások is. Összesen 467 előadásra készülhetünk, közte 21 premierrel és sok különlegességgel: Vecsei H. Miklós például operarendezőként debütál, az István, a király rockopera pedig szimfonikus átiratban kerül színpadra.

467 nagytermi és turnéelőadás, 21 bemutató, köztük akrobatákkal kiegészülő musicalopera és könnyűzenei előadókat is bevonó balettprodukció színesíti a palettát a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as tematikus évadában. Az új szezonban mutatkozik be az Eiffel Műhelyház, az Erkel Színházban egy darabon belül két szerepben tér vissza Erwin Schrott, Tannhäusert énekel Peter Seiffert, míg Komlósi Ildikó, Kálmándy Mihály, Ferruccio Furlanetto, Nino Machaidze és Michael Volle gálaesteken lép a budapesti közönség elé.

Az operák közt új színrevitelben lesz repertoáron Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című alkotása, előbbi Almási-Tóth András, utóbbi a német Frank Hilbrich rendezésében, míg Mozart Szöktetés a szerájból című művéből Vecsei H. Miklós operarendezői debütálásaként készít friss animált produkciót, az OperaKaland középiskolás közönségének. Karácsonykor Händel Messiását a Mozart-féle átiratban mutatja be az Erkel Színház, Anger Ferenc elképzelései szerint, míg az évad végén Gyöngyösi Levente új szimfonikus hangszerelésben debütál az István, a király operaváltozata.

Az idén áprilistól próbaüzemben működő Eiffel Műhelyház a tervek szerint 2019 őszén nyitja meg kapuit, itt az évad első operabemutatója Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című operamusicalje, amit Szente Vajk visz színre, az előadásban pedig a MACIVA artistái is közreműködnek. Az Opera ebben az évadban is kapcsolódik Bach munkásságához, és basszushangra írt Krisztus-kantátáiból készíttet monodramatikus színpadi változatot, amit Keresztkantáták címmel Horváth Csaba rendez.

A friss operaprodukciók között található Jake Heggie 2000-ben bemutatott, Ments meg, Uram! című műve, ami Helen Prejean nővér azonos című könyve nyomán készült. A louisianai apáca halálsoron szerzett, megindító élményeiből készült alkotást, amelyből Susan Sarandon és Sean Penn főszereplésével nagy sikerű film is készült, Almási-Tóth András rendezi.

Monteverdi Poppea megkoronázása című művéből Bella Máté hangszerelésében készül új produkció, amiben Fekete-Kovács Kornél jazzformációja is helyet kap. Peter Seiffert német tenor Tannhäuserként vendégszerepel a következő évadban, míg az uruguayi származású basszbariton, Erwin Schrott a Figaro házassága váltott estéin a címszereplőt és a Grófot is megformálja. Ezen kívül áriaesttel tér vissza Ferruccio Furlanetto világhírű olasz basszista, a farsangi időszakban évente megrendezett estély sztárvendége a világhírű grúz származású szoprán, Nino Machaidze lesz.

A Magyar Nemzeti Balett csaknem 50 év után Michael Messerer átdolgozásában és új kiállításban mutatja be Vakhtang Chabukiani Laurencia című balettjét, de visszatér a repertoárra Ashton A rosszul őrzött lány és Eifman Karamazov testvérek című koreográfiája is. Az Eiffel Műhelyházban emellett a közelmúlt olyan izgalmas kortárs darabjai lesznek láthatók Magyarországon először, mint Wayne McGregor 2006-ban a Royal Ballet számára és a The White Stripes rockegyüttes zenéjére készített munkája, a Chroma vagy Alexander Ekman a New York-i Julliard School végzőseivel bemutatott alkotása, az Episode 31.

A sort még sokáig folytathatnánk, de helyette mutatjuk, hol gyűjthettek be bővebb információt: a hamarosan induló bérletmegújításról, és -vásárlásról ITT, az előadásokról pedig ITT tájékozódhattok.