Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már működik az a mobilos alkalmazás, ami gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a segítségre szorulók számára. Magyarországon ősszel lesz elérhető.

Az Országos Mentőszolgálat április 4-én ismertette az ÉletMentő applikációt, amely nagyban megkönnyíti a mentők munkáját. Az app elérhető lesz Android és iOS rendszerre is, valamint közvetlenül az alkalmazásból is lehet segélyhívást indítani. Egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek megjelennek a diszpécser monitorján – és akár a mentőautóban található táblagépen is. Így a riasztással egyidejűleg olyan fontos tudnivalók is a mentőszolgálat rendelkezésére állnak – pl. a beteg kora, neme, gyógyszerérzékenységei – melyeket a diszpécser egyébként csak hosszas beszélgetés során tudna meg. Vészhelyzetben ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek.

Az elsősegélynyújtáshoz szükséges információkat is tartalmazni fogja, de a tervek szerint látható lesz rajta a bajba jutotthoz legközelebb eső sürgősségi ellátóhely, patika és gyermek sürgősségi osztály is. A rendszer a segítséget kérő pontos helyét is meghatározza, melynek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban eddig egymillióan töltötték le az életmentő applikációt, és harmincezer segélyhívás érkezett ezen keresztül. A magyar változattal a másik három országban is lehet segítséget hívni, és olyan egyértelmű ikonokat tartalmaz, amelyek segítenek a diszpécsernek megérteni a problémát például abban az esetben, ha a mentést kérő nem tud beszélni. Az alkalmazást a Medical Information Technologies fejleszti, fő támogatója mindegyik országban a Vodafone, de minden mobilhálózaton működik.