Bár már itthon is egyre több hely visz állati eredetű összetevőktől mentes konyhát, kevés köztük az, ahova ugyanúgy beülhetünk sörözni vagy kávézni, mint este vacsorázni. Főleg mert egy nagyobb társaság nem vegán részét könnyen elriaszthatja „az erőszakosan ideologizáló vagy épp new wave családterápiának ható körítés” – mondják a Király utcai Szabad Bisztró alapítói. Épp ezért ők egy olyan helyet akartak nyitni, ahol kötetlen, laza az atmoszféra, és ahol nem csak az ét-, de az itallap összeállítására is kiemelt figyelmet fordítanak, és ahova épp úgy beülhetünk például ebédelni, mint ahogy beugorhatunk egy elviteles szendvicsért is.

„Szabad, mert szabad szeretni, mert miattunk egy állatot sem kell ketrecben tartani, mert itt önmagad lehetsz, tehát felszabadult” –  mesélte a név eredetéről az egykori Castro Bistróból és Hivatalból „átigazolt” csapat. Mindannyian szerettek volna egy olyan helyet, amit száz százalékosan a magukénak tudnak érezni, és ami jobban illik az életmódjukhoz. Pár hónap keresés után rátaláltak a Király utca 101. alatti üzlethelyiségre, és az átalakítások befejeztével már nem az a csókos asszony lakik ott, hanem Budapest első vegán kocsmája.

A vegán kocsmát pedig ebben az esetben szó szerint kell érteni: még az alkoholos italokból is csak olyan kapható, aminek a készítésében nem használnak állati eredetű összetevőket – például Baileys-ből csak a mandulatejes verzió kapható, pálinkából a Savanya, sörből pedig a Mad Scientistgluténmentes IPA-ja (Popstar) mellett a Pivovar főzetei. De kérhetünk például Mojitót is, amihez természetesen lebomló szívószálat kapunk, a kávéhoz pedig a saját maguk által préselt mandulatej jár.

„Próbáljuk helyreállítani, de legalábbis ápolni a bisztróhagyományt, tehát megfizethető áron adunk jó alapanyagokból készült tartalmas ételeket. Emellett fontos az is, hogy gyorsan elédkerülnek” –  mesélték a konyháról, hozzátéve, hogy azért a street food is nagy szerelmük. Utóbbit a különböző paninik (magyaros – 750 forint), pesztós – 750 forint) és bagelek (humuszos – 850 forint), céklás-tzatzikis (950 forint), nemhalas (950 forint) képviselik, míg az aktuális ajánlatokat egy táblára felírva találjuk.

Ottjártunkkor kóstoltunk például amerikai céklasalátát(950 forint), ami lényegében cékla, narancs, káposzta és koriander volt lereszelve, és összekeverve egy feketesós-napraforgóolajos szósszal. Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira jóízűen ettük, és szívesen feltálalnánk bárkinek, aki úgy gondolja, hogy a salátától nem lehet jóllakni.

A hely chilis babja többféle babbal, kukoricával, termelői jalapeño paprikával, és egy csokis-chilis, enyhén paradicsomos öntettel készül – érdekes újraértelmezése a klasszikus mexikói fogásnak, bár szerintünk némi szejtán még elfért volna benne. A vegán hortobágyi húsos palacsinta(1250 forint) viszont – bármennyire is bizarrnak hangzott – levett minket a lábunkról. Szejtános-magyaros pörkölttöltelék van benne, a tésztája sörrel készül, így izgalmasabb az íze, a tetejére pedig tejföl helyett joghurt kerül. Izgalmas továbbgondolása a magyar konyha egyik ikonikus fogásának, és nekünk abszolút nem hiányzott belőle a hús.

Desszertként tiramisùt kóstoltunk, aminek a piskótájára kókuszkrém, valamint tejszínhab került; épp ideális mértékben volt édes, nem éreztük fojtósnak vagy gejlnek, sőt.

Fontos, hogy mivel szeretnék a lehető legkevesebb hulladékot termelni, az ételeket nem kérhetjük elvitelre, kivéve ha hozunk magunkkal dobozt; viszont a konyha egészen este tízig nyitva van, így a Szabad Bisztró tényleg alkalmas éjszakába nyúló poharazásokkal összekötött vacsorákra is. Főleg hogy a jövőben olyan tételek kerülnek majd fel az étlapra, mint a lengyelek, oroszok sült töltött tésztája, a pirog, a franciák lecsója, a ratatouille vagy a quiche-ek. Addig pedig lehet örülni, hogy az egészségesebb/fenntarthatóbb életmódot választók (is) már egyel több beülős hely közül választhatnak.