A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az előadó-művészeti képzési kategóriában a világ első 100 egyeteme között szerepel.

A brit Quacquarelli Symonds cég készíti az egyik legismertebb felsőoktatási rangsort világszinten, nemrég pedig közzétették a szakterületi rangsorokat. Ez összesen 48 képzési területen listázza a világ egyetemeit, köztük az előadó-művészetben is. A közép- és kelet-európai művészeti egyetemek közül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett mindössze két iskola van az első 100-ban. Idén 10 magyar egyetem került fel e friss szakterületi rangsorokra. Az élet- és orvostudományok listáján a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a természettudományi képzések QS rangsorában pedig az ELTE szerezte meg a legjobb magyar helyezést, a 340. helyen áll.

A rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe:

  1. Az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számítanak többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, a Kodály Intézetben és a Liszt Múzeumban zajló tudományos tevékenységek. A Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be a nemzetközi Liszt emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában.

  2. Az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát – a LFZE kutatási eredményeire számos hivatkozás mutat pl. a Kodály-módszer folyamatos fejlesztése és a Liszt-kultusz erősítése tekintetében.

  3. Az egyetemi kar/hallgató arányt – vagyis fontos szempontként szerepel, hogy hány diák jut egy oktatóraEbben a Zeneakadémia az egyéni képzés sajátosságai folytán kiemelkedően jól teljesít.

  1. munkáltatói véleményeketa Zeneakadémia diplomásai közismerten kelendők a zenei „munkaerőpiacon”, a világ legnagyobb koncerttermeiben is kapnak lehetőséget, nemzetközi jelenlétük elvitathatatlan.


  1. Az intézmény nemzetközi nyitottságát, a külföldi hallgatók ill. oktatók arányát – itt a Zeneakadémia évtizedekre visszanyúló kiváló nemzetközi kapcsolatai, a külföldi hallgatók nagy száma és a nemzetközi együttműködések játszhattak fontos szerepet.