José Cura, az argentin operalegenda júniusban két alkalommal is Kalaf bőrébe bújik Puccini Turandot-jában, amit a Budapesti Nyári Fesztiválon nézhetünk meg, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A Cura-rajongók nem csak emiatt örülhetnek: a művész több alkalommal is feltűnik még Budapesten.

José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester, színész, valamint tanár, fotós és üzletember. A „21. század tenorsztárja”, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti és José Carreras hármasára utalva a „negyedik tenor” jelzővel is illetik. Budapesten láthattátok már az Operaházban, a Zeneakadémián és Művészetek Palotájában is, de feltűnt vidéki fesztiválokon, Tokajon, Veszprémben és Szegeden is.

Az operaénekes nemrégiben visszatért Budapestre, február 24-én a budapesti Cziffra Fesztiválon a világhírű tenor Balázs János zongorakíséretével adott műsort, ezúttal nemcsak az operarajongók, de a latin zene kedvelőinek örömére is.

A művész idei budapesti fellépéseinek sora ezzel korántsem zárul le: Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz az ősszel induló koncertévadtól kezdve, három éven át. Az együttműködés részeként a Müpában vezényli novemberben Verdi Requiemjét, a jövő év januárjában pedig a Zeneakadémián saját vígoperája, a Montezuma és a rőthajú pap című darab ősbemutatóját dirigálja. Énekesként Leoncavallo Bajazzók című operájában is láthatja majd őt a magyar közönség.

Még mielőtt azonban megkezdené a munkát a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel, június 7-én és 9-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nézhetjük meg, hogyan áll neki Kalaf szerepe, a világhírű tenor Giacomo Puccini Turandot című háromfelvonásos operájában. Puccini utolsó és talán legkifejezőbb művében José Cura partnereként a fatal román szoprán, Cristina Pasaroiu lép színpadra, a zenemű a címszerepében pedig Rálik Szilviát láthatja a közönség. A karmester Kocsár Balázs lesz, a bemutatón közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara is.

José Cura tiszteletére – aki számos fellépése nyomán újabb és újabb szálakkal kötődik a magyar fővároshoz – a napokban fogadást adott az argentin követség. A rendezvény meghívott vendége volt Bán Teodóra is, a nagyszabású margitszigeti Puccini-előadást szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. igazgatója. José Cura a fogadáson személyesen fejezte ki nagyrabecsülését az őt vendégül látó, nagy múltú Budapesti Nyári Fesztivállal kapcsolatban.

A margitszigeti Turandot-előadásraITT tudtok jegyet vásárolni.