Az év legfülledtebb klubbulijától a legmediterránabb borok kóstolóján át a legmenőbb ruhakészítő workshopokig ezen a héten is utat mutatunk a programrengetegben.

Csütörtök

Zeke Gyula kultúrtörténész előadása Cziffra György emlékkiállításán a budapesti kávéházak és bárok történetéről. Zongorán közreműködik: Helle Maximilian, vak zongoraművész.
Több mint harminc sörfőzde szakmai szavazata, 1500 közönségszavazat, valamint egy négy fős zsűri vakkóstolása döntött idén az ország söréről két kategóriában, amit a dobogósokkal egyetemben rögtön meg is kóstolhatsz! Annyit elárulunk, hogy többek közt a Fehér NyúlRAFA-ja, a HorizontGentle Bastardja és a Reczer SerT30-asa is ott lesz a lehetőségek között...

Háy János:“Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.”

Hosszas előkészületek után elindulnak a Société Budapest saját rendezvényei is. Elsőként az Everyday Exotic címet viselő nemzetközi kortárs kiállítással készülnek, amelyet összekötnek a később rendszeressé is váló Jazz Sessionnel, melynek során a Jazzbois játszik majd január 31-én. A koncert után DJ Johnny Drama pörgeti a lemezeket.

A Víg utca kultikus kocsmaklubja egy minifesztivállal búcsúzik, amelynek keretében a már nem aktív Szagos Hörigekkók egy koncert erejéig visszatér, hogy újra bebizonyítsák: zenéjük még mindig annyira friss és bátor, mint a legőszintébb gyerekrajzok. Utánuk pedig a Deus Ex Quartet fog jazzelni, felvezetve a hajnalig tartó táncot és tombolát.
Tavaly decemberben mutatták be Reisz Gábornak, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének új filmjét, a Rossz verseket – most pedig a VAN filmzenekar előadja az utóbbihoz komponált zenéit, és valószínűleg pár, az előző mozihoz írt dalt is.


A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében levetítik Bogdán Árpád legújabb dokumentumfilmjét"Józsefváros Rocky-járól". A Genezis direktora a Gettó Balboával úgy tudta ráhúzni a bokszfilmek dramaturgiáját egy nyolckerben játszódó megváltástörténetre, hogy a végeredmény elkerüli a túlzott hatásvadászat vagy kiszámíthatóság csapdáit. Van helyette pattanásig feszített konfliktus, záporozó ütések, életszagú karakterek, és egy olyan történet, amilyet tényleg csak az élet írhat.
FIRST Craft Beer csapata gondolt egyet, és előállt a csapfoglalás fordítottjának ötletével, a főzdefoglalással, melynek során a FIRST söröket forgalmazó partnerek veszik be magukat a főzdébe, egy általuk kitalált új sörrel, ami a Fusion Pale Ale nevet kapta, és amelyben a keserű narancshéj és a koriander a frissességet, az Oo-lorde oolong kínai kistermelői tea a sörforradalmi játékosságot, a komló- és malátaprofil a kiegyensúlyozottságot biztosítja.

Péntek

Február 1. és 3. között ismét kül- és beltéri programokkal várják a mackókedvelő kicsiket és nagyokat. Többek közt lesz kispanda reggeli és jegesmedve-etetés, valamint bábjáték és macipofi arcfestés is, ráadásul a mackónak öltözött vagy mackóval érkező gyerekek kedvezményes áron, mindössze 200 forintért vehetnék részt a Mackófesztiválon.

A Kezemura és az YKRA idén is egy közös pop-up kiárusítással indítja az új évet: egy nap erejéig kedvezményes áron vásárolhatjuk meg a korábbi kollekciós vagy kisebb szépséghibákkal rendelkező kerámiáikat vagy táskáikat.

A rusztikus hangulatú kerthelyiséget ezúttal az őstermelők pultjai mellett egy yagoona grill foglalja majd be, amin makrélák és garnélarákok fognak készülni, de lesz lehetőség osztrigakóstolásra, illetve vásárlásra is. 

Dél-Amerika, Spanyolország, Portugália, Olaszország és Dél-Franciaország borai együtt, az idei Borjour Délen! Latin és mediterrán kóstoló, avagy egy túlfűtött este a tél közepén. A rendezvényen akár kóstoló mennyiségekben is megvásárolhatók lesznek a legjobb délies borok, melyek elérhetők a magyarországi kereskedők kínálatában.

A hetedik napon az Úr megpihen, és nézi, mit teremtett. Most azt kell látnia: emberek halnak meg titokzatos betegségekben, igazságosztó gyilkos szedi áldozatait a kisvárosban, az emberekből elfojtott ösztönök és vágyak törnek fel... Kemény krimi, bűnregény, és hasonló jelzőkkel szokták illetni Tar Sándor emblematikus művét: a Szürke galambot. Az apokaliptikus vízióként is felfogható történet a rendszerváltás utáni időszak kezdetén játszódik, valahol az elhallgatott, nyomasztó múlt, és a reményekkel teli jövőkép között. A pokol pedig a földön van, és életnek hívják, írja, de azért egy kisfiú, Néger alakjában, felcsillan a megváltás reménye is.
A Hidegháború egy évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történet. Két művész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben próbál érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymást útjaik, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

METU Művészeti és Kreatívipari Kara 2019-ben útjára indít egy új eseménysorozatot, amelynek célja, hogy művészeti szakjait, az intézményben folyó munkát, a hallgatói alkotásokat minél szélesebb körben megismerhesse a nagyközönség. A METU Look első pop-up felvonásának középpontjában a divat áll majd.

A holland szcéna ifjú titánjának stílusában a szikár, lassú dobok, a lassú technó, és az EBM hangulata keveredik a klasszikus elektró/303-as hatásokkal. DJ szettjeiben viszont nem ragad le a rá jellemző hangzásoknál, bármikor felrak egy new wave-, vagy diszkó-klasszikust; nem véletlen, hogy már olyan fesztiválokon bizonyíthatott, mint például a Dekmantel. Eklektikus, mégis szigorú, intenzív, de játékos szelekcióra érdemes számítani.

Szombat

A Hótaposó túra az Ösvénytaposó Baráti Társaság hagyományos nyitó túrája, mely a kevésbé ismert Zugligetből indul. Több olyan helyet is érint az útvonal a Budai-hegyekben, amit más teljesítménytúra nem. Ugyanakkor számos ismert és kedvelt helyet is felkereshetsz a túrán: Csacsi-rét, Makkosmária, Vörös-pocsolya.
A Budakeszi Vadasparkba látogatók szombaton részesei lehetnek egy izgalmas meteorológiai kísérletnek: a medveles programon ugyanis a vadaspark két medvéje, Romulus és Tibor jósolja meg a várható időjárást. A tavaszváró szombati programsorozat részeként állattréningek és Klíma-kaland is várja az érdeklődőket.
Február 2-án szendvicsszombatot tartanak a Dear Budapest-ben grill- és melegszendvicsekkel, melyek között lesz rántott húsos, sőt krémsajtos-körtés-kecskesajtos is, melléjük pedig többek közt hamisítatlan házi szörpöt is kérhetünk majd.


A hétvégén a Bodryban tart nyakörv- és pórázkészítő workshopot a Müskinn csapata. Az alapanyagot, az eszközöket és a segítséget biztosítják, az elkészíteni kívánt bőr kiegészítők színét és formáját pedig mi választhatjuk ki.
Szabó Csilla, a Between márka tervezőjével ismét lesz női fehérnemű workshop, ám ezúttal sötétkék csipkéből készítheted és a tervező saját, kétrészes szabásmintájából választhatsz az alsó és felső közül, a saját méretedre.
“Mintha a Wovenhand-frontember Dave Eugene Edwards állna a Joy Divisionélére” – jellemezték a kritikusok a gospelt poszt-punkkal, a bluest indusztriállal kombináló kvartettet, akiknek minden élő fellépése igazi eksztázis.


A Budabeats Records alapítói, Von Yodi és DJ Gandharva minden hónapban meghívnak egy kiemelt vendéget egy közös kalandozásra az ethio jazz-oriental-hybrid house-afro-disco zenei közegben. Most hétvégén a Dániából származó megveszekedett lemezgyűjtő, Simone Ahá prezentál majd egy kontinenseken átívelő szettet.

A koppenhágai rapid technó színtér hősnője, az Apeiron Crew tagja, és a Courtesy-vel közösen alapított Ectotherm kiadó egyik fele lesz a Designer Drums új évadának első vendége. Halálos tempó, érzelmes-nagyívű szintetizátorszőnyegek, szélvészgyors technóba ágyazott trance-opuszok, felesleges komolykodás és dogmatizmus nélkül.

Vasárnap


Az első 2019-es Kiskertpiacotfebruár 3-án rendezik meg az Anker’tben, a Valentin-nap közeledtével pedig a szerelem lesz a középpontban. A vásár azokra a párokra is fókuszál majd, akik természetközeli esküvőt terveznek egyedi ötletekkel és virágos inspirációkkal.

A Greetings From Budapest sétáján bejárhatod az egykori Mágnásfertályt, megismerhetjük kialakulásának történetét, palotáit, bérpalotáit és bepillantást nyerhetünk az itt élők egykori monarchiabeli mindennapjaiba, az arisztokraták és a cselédek életébe. Megtudhatjuk, hogy milyen volt egy igazi bál a Festetics Palotában, hogy került egy skót lord lánya Magyarországra, visszautasítva a monacói hercegi trónt.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa tizenkettedik közös maratonjának középpontjában ezúttal egy igazán különleges páros, Debussy és Ravel áll. Fischer Iván művészeti vezetésével ezúttal is számtalan ismert zenekar és előadó ünnepli a két főszereplő korszakalkotó zenéjét – az Amadinda Ütőegyüttestől kezdve a MÁV Szimfonikus Zenekaron és a Budapesti Fesztiválzenekaron át Rados Ferencig. Ezen a napon a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatja a számítását: csak győzzön választani!


Az Urban Jungle Budapest első workshopján a szobanövények gondozásáról tudhatjuk meg a legfontosabb alapvetéseket annak érdekében, hogy növényeink még jó sokáig velünk maradhassanak. A három órás elméleti és gyakorlati foglalkozáson olyan kérdésekről lesz majd szó, mint például hogy milyen földbe ültess, hogyan válaszd ki a növényeid számára az ideális helyeket a lakásban, és hogy milyen strapabíró növényekkel érdemes kezdeni a városi kertészkedést.
Kalandozások Esti Kornéllal egy becsületes városban, egy nemzetközi gyorsvonaton vagy a pesti éjszakában. Borkóstolás Brubeck, Albeniz, Piazzola, Satie muzsikájára hangolva. Slow Drinking.
Az év egyik legfontosabb és legfülledtebb stoner rock klubkoncertje idén is az A38 Hajón lesz: végre Budapestre látogat John Garcia saját szólóprogramjával is! A Kyuss, az Unida, a Vista Chino és a Hermano hangja a The Band of Gold formációjának élén látogat újra a fővárosba, hogy bemutassa legújabb lemezét a hazai rajongóknak.