A jódos-sós gyógyvíz az egész országban ritka. Budapesten a 20. kerületen kívül máshol nem is találni, pedig nőgyógyászati problémákra is jó. A tavaly decemberben újranyitott Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőnek egyelőre csak a belső fedett részlege látogatható, de az abszolút felveszi a versenyt a belvárosi fürdőkével. Arról nem is beszélve, hogy a lokációt tekintve kicsi az esélye, hogy hosszúhétvégéző, alkoholgőzös, hangoskodó turisták lepik el, ami a Gellértben és a Széchenyi fürdőben gyakran megesik.

A fürdőhöz a belvárosból körülbelül 45 perc alatt értünk ki tömegközlekedéssel, legegyszerűbben egyébként a Boráros térről induló 23-as busszal, vagy a Közvágóhídtól a tököli HÉV-vel lehet kijutni. A Duna-parthoz és a Csepeli átjáróhoz közeli Vízisport utcába bekanyarodva szögesdróttal körbekerített, feltúrt építési terület az első, amit megpillantottunk, ugyanis még épül a kinti strandrészleg, amit várhatóan májusban adnak át.

A Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő hivatalosan tesztüzemben látogatható négy benti medencével és wellnessrészleggel, de a tervek szerint a komplexum további hét medencével bővül, többek között egy 25 méteres úszómedencével, egy hullámmedencével, egy élménymedencével, egy gyermekmedencével, Kneipp- és merülőmedencékkel. A pénztár egyelőre egy konténerben működik, az öltözőkben a szekrényeket csak az egyik alkalmazott segítségével lehet zárni-nyitni, és a vízben ejtőzve az építkezés zajait hallgatja az ember, de ezt leszámítva pöpecen felújított fürdővel van dolgunk: a finn szauna óriási, 20 fő elfér benne, emellett van gőzkabin, valamint tágas só- és infraszauna is, ahol szintén elkerülhető a másokkal összepréselődés.

Az értékes, jódot, konyhasót és brómot tartalmazó hévízre egy 1932-es kútfúrás során bukkantak rá a Duna-parton, és 1936-ban építették fel hozzá a fürdőt, amely 2005-ben zárt be veszteséges működés miatt. Pedig a pesterzsébeti a főváros egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, és nagyon szuper fejlemény, hogy újra látogatható. A budapesti fürdők vizének összetétele ugyanis hasonló, többnyire ízületi, mozgásszervi panaszokra, idegzsábákra találunk gyógyírt, míg a jódos-sós víz eléggé különbözik tőlük.

A jód fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, a bróm idegnyugtató, stresszoldó; ez a fajta víz az egész országban ritka, Debrecenben, Igalon, Hajduszoboszlón, Cserkeszőlőn, Kiskőrösön, Sóshartyánban mártózhatunk meg ilyenben. Jó a nőgyógyászati problémákra is, petefészek- és húgyhólyaggyulladásra, ami nem utolsó szempont azoknak a nőknek, akik ódzkodnak a melegvizes fürdőktől.

A sárga, jódos-sós gyógyvízért a legkisebb, pár négyzetméteres medencébe kellett aláereszkednünk, de sós-jódos jótékony hatásokat a mellette lévő medencében is élvezhetjük termálvízzel keverve. Egyébként a letisztult, sötét tónusú belső dizájn a török fürdőkét idézi, bár a pesterzsébeti nem a török korban keletkezett: a mozaikkal kirakott kupola alatt egy nyolcszögletű gyógymedencében áztathatjuk tagjainkat. A másik teremben biciklikkel ellátott wellnessmedencét is találtunk.

A hangulat leginkább családias és nyugodt, bár ottjártunkkor egész sokan voltak már. De gyanítjuk, hogy a külvárosi fekvés miatt turistahordáktól és tömegtől nem kell tartani a jövőben. Viszonylag olcsó a belépő, felnőtteknek 1900 Ft, nyugdíjasoknak 1500 Ft a hétvégén és hétköznap egyaránt. Kíváncsian várjuk, a kinti résszel bővülve milyen lesz a végeredmény, amit eddig láttunk, ígéretes.