Miért kerül a békés Gutenberg térre egy T-Rex lábnyoma? Vagy mire jó egy időmértékes ugróiskola Varró Dani verssel? A Budapest Projekt Galéria idei téli kiállításán prezentálták a MOME EcoLab kutatócsoportja és az Fővárosi Önkormányzat közös együttműködéséből született ötleteket és megoldásokat, amiknek a célja az volt, hogy a végletesen felnőttekre szabott várost kicsit gyerekbarátabbá tegyék.

A Gyermekbarát város 2.0 projekt, ami a februári kiállítás egyik központi témáját is adta, egy  tavalyelőtti kezdeményezés folytatása, aminek alapgondolata, hogy a várostervezés során nem egyszer elsikkadnak a kisgyerekek és a gyerekesek szempontjai. Ezért a MOME hallgatói, karöltve a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-vel  a meglevő hiányosságokra és problémákra dolgoztak ki kis léptékű fejlesztési koncepciókat.

A projekt során összesen 19 helyszínen vizsgálódtak a hallgatók, nagyobb közlekedési csomópontokon, mint a Széll Kálmán tér, parkokban és tereken, például a Gellért-hegyen vagy a Szent István Bazilika környékén, valamint sétálóutcákban.

Reméljük azok az ötletek is hamarosan, megvalósulnak, mert most tavasszal a Gyermekbarát város 1.0 projekt egyik ötlete ki is került az utcákra, amit már egy hónapja élesben is tesztelhetnek szerte a VIII. kerületben kicsik és nagyok. A változatos járdafestések különböző, a gyerekeket érdeklő, vagy az iskolából ismert témák köré csoportosulnak, mint természettudományos vagy irodalmi példák.

Így találunk közöttük különböző dinólábnyomokat, megnézhetjük például, hogy mekkora nyomot hagyott volna egy T-Rex vagy Triceratops a Gutenberg téren, de a Naprendszer bolygóit és a szorzótáblát is lehet böngészni, vagy az időmértékes verselést gyakorolni egy ugróiskolával és Varró Dani soraival, hogy “felhörpölte az éjszaka barna, hideg kakaóját” a Somogyi Béla utcában.

A Gyermebarát város projekt mostani akciója (Tervezők: Orlai Balázs, Almási Lili, Fehér Bori, projektmenedzser: Szerencsés Rita) elsősorban a 3 és 10 év közötti gyerekeknek szól, számukra szeretnék kicsit érdekesebbé és izgalmasabbá tenni a közlekedést úgy, hogy a játék közben még tanulnak is valamit. A járdafestések összesen hat józsefvárosi helyszínen találhatóak meg (a Gutenberg tér 2., a Somogyi Béla u. 21., a Somogyi Béla u. 5., a Német u. 6-8., a Német u. 20., a József u. 21. és a Horváth Mihály tér 6-8. előtt.)

A felfestéseket példaértékű modellnek szánják, és mi is csak remélni tudjuk, hogy hamarosan a város több pontján is újabb és újabb izgalmas játékok is felfestések jelennek meg, mert bár a célcsoport életkorának sokszorosát súroljuk, felnőttként is lázba tud hozni minket egy-egy olyan ötletes apróság, mint az ugróiskola vagy a a dinók.