Január 31-én bezárt Budapest egyik utolsó videotékája. A szakma egyik utolsó bástyája, valamint a VHS-aranykor és a videózás kultúrája előtt A hetedik sor közepe portál idén egy dokumentumfilmmel tiszteleg. Az április végi bemutatóhoz szükséges anyagiakat közösségi finanszírozás segítségével szeretnék előteremteni, a Volt egyszer egy Corvin téka című filmből pedig pár részlet már látható is.

A 90-es évek gyors felfutása után a videotékák mára szinte teljesen eltűntek – 2015 februárjában már csak harmincnál valamivel több kölcsönzőt tartott nyilván a vállalkozásokat DVD-kel és Blu-rayekkel ellátó STI Kft. Amikor pedig két éve összefoglaltuk a budapesti helyzetet, már csak három hely üzemelt. Azóta bezárt a legendás James Dean Videotéka, az idei év elején pedig a Corvin mozi szívében található kölcsönző is. Ahol nem szimplán kazetta vagy DVD-átvétel történt, hanem szórakoztató eszmecsere, minőségi ízlésformálás és lelkes kultúrmisszió folyt bő két évtizeden át.

Ezeknek állít emléket a Volt egyszer egy Corvin téka című dokumentumfilm, mely az alkotók ígérete szerint „túlmutat majd a nosztalgián, noha hétpróbás tékások, törzskölcsönzők, egykoron ihletért betérő, azóta elismert filmkészítők is mesélnek a kölcsönzés bájáról, de mindamellett méltó emléket kíván állítani az Odeonnak. Bebizonyítja, hogy a VHS-nek is létezett aranykora, bemutatja, mi fán termett a kölcsönzés, tiszteleg az összes Tékás és szeretett (és a macerás) kölcsönzők előtt. Egy vizuális emlékkönyv lesz, egy Budapest Retró-jellegű kordoku, hogy unokáink is lássák létezett egy ilyen világ a Letöltés gomb nyomkodása előtt.”

A hetedik sor közepe-stáb munkáját – és persze a film elkészültét – Indiegogo-n lehet anyagilag támogatni, a bemutatót pedig április végére/május első hetére tervezik és „egy országos tévécsatornás vetítésig" meg sem állnak.