2018 utolsó hétvégéje nemcsak segít utat vágni az előszilveszteri ereszedelahajamok között: lesznek ugyanis partik világsztárokkal, különleges "family rave"-ek, ethno funk koncertek és még sok más. De természetesen mutatunk alternatívákat is, az újcirkuszi előadásoktól a csapfoglalásokig, vagy aszúkóstolókig. Köszönjük, hogy idén ránk hagyatkoztatok a "hova menjek"-kérdésében, ígérjük, jövőre (és szilveszterkor) sem hagyunk titeket útmutatás nélkül!

Csütörtök


A töltött káposzta- és bejglimaraton levezetésére a FIRST The Craft Beer Co. egy csapfoglalást tart, amire nem kevesebb mint tizenhárom különféle sörrel készülnek: több különféle IPA-val (dupla, New England, trópusi, klasszikus) és APA-val (mangós, kékáfonyás, klasszikus), indonéz és ugandai vaníliával főzött stouttal, witbierrel és még sok mással. Elvégre a szilveszterre való alapozást nem lehet elég korán elkezdeni!


A 2018-as év végét egy exkluzív kóstolóval koronázza meg a Winelovers csapata, melynek középpontjában a karácsonyhoz és a szilveszterhez legközelebb álló pezsgők és aszúk lesznek. Összesen huszonegy kiállító közel ötven tételét kóstolhatod majd végig, amelyek végére érve garantált az ünnepi hangulat és emelkedettség.


A december az Operában egyet jelent a
Diótörő-fesztivállal: az intézmény Csajkovszkij által ihletett adventi vására a II. János Pál pápa tér Erkel Színház elé eső területén kíván meghitt, ünnepi hangulatot teremteni előadásai előtt egészen az év végéig. Eközben bent az épületben jótékonysági programok, Puccinihez köthető jubileumi est és egy operacsemege koncertszerű előadása is alkalmat ad a látogatásra.


A két ünnep között rendhagyó koncerttel készül a Mary Popkids a Trafóban! A dalaikat áthangszerelt formában, a VoiceStationkórus tizenkét fős kíséretével hallhatjuk majd, speciális 360-fokos vetítés kíséretében – szóval igazi after karácsonyi esemény várható! Az este felvezetéséről a már iamyankkel és a Belauval is kollaboráló melankopopos OHNODY gondoskodik majd.
Ünnepelünk: az időből kiemeljük a pillanatot, a hétköznapitól elválasztjuk a megszenteltet. Nagy szükségünk van erre, ha szeretnénk összhangban lenni a természettel és emberi életünk ciklikusságával. Szalóki Ági az európai keresztény kultúra karácsonyi ünnepkörhöz köthető gazdag zenei repertoárjából merít koncertjén, melyen régizenei művek és szájhagyomány útján fennmaradt népi dallamok csendülnek fel. Koncertjére olyan vendégeket hívott el, akik a magyar népzenét, valamint a Kárpát-medencei magyar és a nyugat-európai régizene gyöngyszemeit hitelesen és nagy virtuozitással adják elő.

A hiperkarma kétségtelenül korunk egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, amely egyrészt versként is értelmezhető szövegeinek, másrészt folyamatos megújulásra való képességének köszönheti a sikerét. A Bérczesi Robi vezette együttes dalai nyíltan mesélnek a legbensőbb szorongásainkról, az élet legsürgetőbb kérdéseiről és saját démonaink előli menekülésről. Ezen az estén ötödik, a napsütötte rész című lemezüket mutatják majd be, amely állításuk szerint a délibábon bemutatkozó retorikát, könnyedebb énekelhető dallam- és szövegvilágot követi.


A Freakin' Disco zenéjében Thelonious Monk hatása keveredik a The Chemical Brothers-ével, a jazzes improvizációk az elektronikus zenék precizitásával. Vagy ahogy a zenekar a saját hangzását definiálja: jazz, űrzene és techno - ugyanazon estén és koncerten.

Péntek

Tizenhárom Champagne-ház (köztük a Jacuart, a Bollinger és a Pierre Gimonnet), több mint húsz magyar pezsgős, buborékos pincészet, valamint proseccók, crémant-ok és cavák komoly választékban az év egyik legnagyobb (és utolsó) pezsgőkóstolóján. Nádas Borműhely, Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, Frittmann Pincészet, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Pócz Pincészet – csak pár név a kiállítók közül.
Négy színpadon, összesen húsz nemzetközi (többek közt a török posztpunk-coldwave duó She Past Away vagy a mexikói aggrotech legenda Hocico frontemberének a szólóprojektje, a Rabia Sorda) és hazai (például a Vágtázó Halottkémekkel, a Jazzékiellel és a Black Bartók) zenekarral teszi igazán zorddá a decembert a Fekete Zaj Fesztivál téli kiadása. A sötét hangulatú koncertek mellett kiállítással is készülő rendezvény után hajnalig tartó afterparty-n vezethetünk majd le.

A világhírű Muzsikás együttes, mint minden évben, idén is a karácsony és a szilveszter közötti meghitt és ünnepi időszakban áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumára, hogy művészbarátai segítségével, a zene szárnyán egy régmúlt világba repítse a hallgatóságot. Távoli magyarlakta vidékekre kalauzolnak, ahol a népzene a mindennapi élet részeként épült be a hétköznapokba, s örömforrásként, a mulatozás alapjaként szólalt meg, de gyógyírként is a bajra, léleknyugtató, feszültségoldó szerként is. Idén először nem csupán a magyar rónák dalai hangzanak el, de felcsendülnek egy még távolibb vidék, az indiai Bengál tradicionális dallamai is a Debalina Bhowmick vezette indiai Folks of Bengal zenekar közreműködésével.

Sok vokálos, több tételes, fülbemászó dalok, groove-os lüktetés, funk-rockos hatások és sok improvizáció, vagy inkább alternatív és klasszikus rock 'n' roll, mediterrán elemekkel? Szerencsére nem kell választanod közöttük, mert az év egyik utolsó estéjén mindkettőt megkaphatod: egyiket az a The Qualitons szállítja majd, akikre még a Red Hot Chili Peppers tagjai is felkapták a fejüket, a másikat pedig a Deep Glaze.
Szabó Benedekék az idei lemezükkel, a Lehet, hogy rólad álmodtam-mal végképp bebizonyították, hogy az első két album tábortüzes-generációs hangulata csak egy állomás volt a pályájukon. Az álmok, a szerelem és a háború kérdéseihez vissza-visszatérő új lemez mind szövegvilágában, mind zeneiségében radikálisan eltér az eddigiektől. A frontember nem gitárral áll, hanem a zongoránál ül; a félálomban ringatózó számok a különbéke lehetőségét keresik egy egyre sötétebb világban, a válaszok azonban nem egyértelműek – a hallgatón áll, hogy mi lesz a történet vége. A koncert mind programjában, mind külsőségeiben az új album anyagára épül, kiegészülve néhány korábbi számmal és ritkasággal.

A karrierjét eindhoveni drum ‘n’ bass DJ-ként kezdő Martyn a dubstep megszületésénél váltott, és hamar a műfaj megbecsült specialistája lett. De már a debütálásán (Great Lenghts) is előszeretettel ágyazott minimal és egyéb technó alműfajokat, valamint jungle-t a stílusba, okosan és előremutatóan tágítva ezzel a stílus határait. Azóta pedig az UK bass-t egyértelműen felváltotta nála a house és a technó, amit jól mutat, hogy idei, Voids című lemeze a Ninja Tune vagy a Brainfeeder helyett már a Berghainhoz kötődő Ostgut Tonnál jelent meg. Arra pedig, hogy milyen maradandó szettre számíthatunk tőle, elég jó indikátor a legendás mixsorozat, a Fabric jubileumi, 50. kiadványa, amiért ő felelt (és ami minden további nélkül 2010 egyik legjobb mixe volt).

Bár Marcus Henriksson (aka Minilogue/Son Kite) és Luigi Tozzi Európa két ellentétes oldaláról származik, összeköti őket a spirituális hangulattal átitatott mélyzenei szeretetük és közönségükkel tartott közvetlen kapcsolatuk. A Technokunst-rezidens Isuval hármasban egy egész estés utazára viszik majd a hallgatóságukat egy, a hipnotikus ambient technótól a sámánisztikus psytrance-ig húzott muzikális ívvel.

Szombat

A Recirquel az idei téli szezonban új, az év végi ünnepek hangulatát idéző produkcióval jelentkezik. A Kristály varázsvilága felnőtteket és gyermekeket egyaránt vár a Müpa épülete előtt felállított hatalmas, hólepte cirkuszsátorba, ahol a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek a közönség szeme láttára és közreműködésével kelnek életre. A közönség és a fellépő művészek együtt keresik a szeretet melegsége, a fény reményét egy lenyűgöző illúziókkal és mutatványokkal teli térben.

A tizedik születésnapját ünneplő Kéknyúl a jubileumi évét az Akváriumban zárja! A 70-es évek soul- és funkzenéjében gyökerező dalaikkal hívják táncra a karácsonyi vacsorákkal feltöltődött közönséget, melyek között már a készülő új album számai is megtalálhatók. Jellegzetességük a Los Angeles-i származású Andrew Hefler szenvedélyes, karakteres éneke, Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs – védjegyének számító – Hammond orgonája, melyet kiegészít a hat másik egyenrangú muzsikus által szőtt izgalmas zeneszövet telivér fúvósszólamokkal, vagány gitárokkal, sok vokállal. Az estét a magyar népdalokat friss, kreatív és lendületes módon feldolgozó Kodály Spicy Jazz nyitja.

A King Of Punk egy rövidfilm Dee Dee Ramone-ról, a Ramones frontemberéről és a punk koronázatlan királyáról, sok bohóckodással, bőrdzsekivel, parókákkal és lobotómiával. A főszereplőt ráadásul Perry Hohlstein alakítja, aki egyébként a film rendezője és a néhány éve nálunk is járt New Orleans-i Mystic Inane zenekar dobosa is. A vetítés előtt és után a Terminátor 1, a Dehidratált Fejek és még egy zenekar játszik majd.

Amíg a Kerekes Band a moldvai zene pulzálását idéző tempót kombinálja riffközpontú furulya és koboz témákkal, így kialakítva sajátos stílusát, melyet ők csak ethno funknak neveznek. Az Ágoston Béla által alapított Zuboly "broken etno"-t játszik: MC Busa hiphop-beatboxára páratlan humorral és ötletességgel illesztenek népzenei töredékeket és a popszemétdomb roncsait. Mindehhez pedig fűszálfújás, bőgő, duda, szaxofon, doromb, harmonika biztosítja a garantáltan szórakoztató hangszerelést. A Szeder pedig magyar nyelvű könnyűzene francia sanzonnal, jazzel, folkkal átitatva, életigenlő, könnyed dalokká formálva.
Dés László nevéhez musicalek, filmzenék, nagy slágerek és dzsessz lemezek sora fűződik, neve évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Hamarosan megjelenik új lemeze vadonatúj dalaival, és ez ad alkalmat egy nagy, ősbemutató koncertre a Papp László Budapest Sportarénában december 29-én. A koncert címadója: „Mi vagyunk a Grund!”. Erre a koncertre vendégeket is hív, és persze nem maradnak el a nagy Dés slágerek és virtuóz, lírai szaxofonjátéka sem.

A 2010-ig rendszeresen külföldön is koncertező Erik Sumo Band az évtized fordulóján több tagcserén ment keresztül, s egy-egy koncerten kívül az évtized első felében nem lépett fel. A Liza, a rókatündér című, 2015-ben bemutatott magyar mágikus vígjáték ’60-as éveket idéző zenéje azonban, amelynek japán nyelvű betétdalait Tövisházi szerezte és énekli, visszahelyezte a térképre a pihenő együttest. Idén már két telt házas koncerten bizonyították, hogy nem lehet őket elfelejteni. Fellépésük a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megkoronázása lesz újjászületésüknek: a zenekar történetének eddigi tizenhárom évének legjobb dalait fogják előadni.


A CRIME egy utolsó felszabadító rave-vel búcsúzik 2018-tól, aminek ceremóniamestere az innovatív technó, űrbéli acid és elekró háromszögében alkotó Mor Elian lesz. A Fever FM kiadó alapítójának, és a Los Angeles-i Into The Woods partisorozat házigazdájának szelekciója - többek közt a FACT-nek készített mixe alapján - nem hagy majd kívánnivalót maga után, de a már megszokott hazai lineup is különleges b2b szettekkel készül az alkalomra.

Vasárnap


A szilveszter esetében ritka, hogy több generáció együtt ünnepel, de a PomPom People és a Jazz’n’Bass “családi rave“-je jóvoltából együtt táncolhat a család minden tagja. Vida L és Marka vokáldús, atmoszférikus drum and bass-ekre fókuszáló szelekcióját a legkissebbek is élvezhetik, ráadásul lesz tánctanítás, konfettiszórás, buborékparti és labdák, a hátsó kisteremben pedig baba- és gyereksarok, UV arcfestés, tetoválás kreatív asztal. 
Ha idén nyáron már átélted, tudod, mennyire feledhetetlen élmény egy mozgó hajó tetején, hidak alatt, Budapest legszebb épületei között átúszva bulizni ismert DJ-k mixeire, több száz emberrel együtt. Ha viszont te eddig nem tartozol közéjük, ne aggódj – az év utolsó előtti napján egy plusz két órával megtoldott partival még pótolhatsz, ami megfelelő időjárás esetén ráadásul nyitott terasszal indul majd, akárcsak szezonban. A hangulatért Peter Makto, Yvel & Tristan, Gregory S, Davko, Marco Grandi és Justrice felel majd, akik biztos nem erre az alkalomra fognak leereszteni.
1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt – noha makacsul hangoztatja ártatlanságát – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal.

Nem kell pezsgőt innod, nem kell a petárdázó embereket kerülgetned, nem kell rettegni a magukra hagyott állataid meglesznek-e, nem csókolgatnak az arcodba virsli- és Unicum-illatú idegenek, csak ha kifejezetten megkéred. Nem kell üvöltened, csak ha akarsz, nem kell visszaszámolni, csak ha akarsz. Nem érzed úgy reggel, még egy éved a levesbe ment, és semmi nem történt, mert csak egy éjjeled ment a levesbe, azt meg már rég megszoktad. Nem kell lencsét enned virslivel, és hallgatnod a hülyeséget, hogy elúszik a szerencséd, ha benyomsz egy halrudat. Nem kell fogadalmakat tenned. A megúszás lehetőségét a Dope Calypso biztosítja az Akvárium Klubban. Miért várnál december 31-éig az ereszdelahajammal, ha már egy nappal előbb elkezdheted? Christian Hilscher és Nico Plagemann duójának zenéi ugyanis nem véletlenül jelennek meg olyan kiadóknál, mint a Solomun vezette Diynamic Music vagy a
Connaisseur: a rájuk jellemző egyszerre érzelmes és dinamikus techno-house hibrid a szett végéig a táncparketthez láncol mindenkit. A páros olyan fesztiválokon szerzett rutint, mint az Amsterdam Dance Event, a Tomorrowland vagy a Dour, így nem valószínű, hogy a piros betűs dátum láttán megszeppennek, sőt: valószínű, hogy megkettőzött energiával állnak majd be a pult mögé.
A LavaLava 2018 utolsó előtti napját (és az idei szezont) nem kisebb névvel búcsúztatja, mint Paul Woolford. A veterán DJ-producer 2012-ben indított Special Request nevű alteregójával érkezik Budapestre, amit saját bevallása szerint a brit kalózrádiók által sugárzott energia és konvenciókat mereven elutasító attitűdjük inspirált. A szelekciója pedig a legmélyebb basszusokkal operáló technótól a kaotikus jungle-ig terjed, így ha kíváncsi vagy, milyen lehetett egy első generációs rave parti, most megtapasztalhatod.