Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Gasztró

Pékség, inkubátor, kávézó, keltető – a The Hatchery-ben jártunk

A fővárosban mindig van hely még egy kézműves pékségnek, főleg ha egy olyannyira kovásztalan környéken nyit, mint a Mikszáth Kálmán tér. A Butter Brothers alapítója azonban másodszorra ennél többet szeretett volna, így született meg a sajátos modus operandi szerint működő The Hatchery, ami hétköznapokon árulja kelt tésztás finomságait és specialty kávéját, hétvégente pedig az alapkínálat mellett egyfajta keltetőként izgalmas – nem csak gasztronómiával kapcsolatos – projekteknek ad majd teret és lehetőséget. Hogyan? Elmeséljük.

Legutoljára elképesztően vajas és omlós kakaós csigája kapcsán dicsértük a Butter Brotherst, de a hazai kézműves pékségek között is kiemelkedőnek számító helyet azért is szeretjük, mert megmaradt szimpatikusan emberközelinek. Ahogyan az alapító Hagymási László fogalmazott, nem akart franchise-t csinálni belőle, vagy átállni a beszállítással járó tömegtermelésre. Végül mégis úgy alakult, hogy bérbe vehette a Krúdy Gyula utca 7. szám alatti üzlethelyiséget, ami történelemben mindig is pékségnek adott helyet. Ő pedig elkezdett gondolkodni, hogy mihez kezdjen vele. Másfél éves tervezés-gondolkodás után megszületett egy olyan projekt ötlete, ami egyszerre épít arra, amit eddig csinált, de sokkal több is annál.

A „keltető” elnevezés egyrészt utal a kelt tésztára, mint a kínálat egyik vezérfonalára: ezzel készülnek a különböző tekercsek, kosárkák, papucsok vagy a hamburgerzsömlék. László elmondása szerint fontos szempont volt, hogy a Butter Brothershöz képest teljesen más legyen a kínálat, így az ottani kedvenceket itt hiába keressük, van viszont helyette hasonlóan minőségi szilvás-fahéjas vagy málnás csiga, esetleg chorizós papucs, de a különböző zabkekszeikről is csak szuperlatívuszokban tudnánk beszélni.

De saját bevallása szerint a The Hatchery lényege nem a pékáru, hanem hogy részesei legyenek a környéknek, együtt fejlődjenek vele, egy alternatívát nyújtsanak az itt élőknek (és mindenki másnak) a napkezdésre. Ez pedig nem csak az árképzésen érződik (a legtöbb tétel nem kerül többe 400 forintnál), hanem az elrendezésen – a hamarosan elkészülő hátsó térben pedig több hosszú közösségi asztalnál költhetjük el a reggelinket.

Mindezt viszont csak hétköznap tehetjük meg, szombatonként ugyanis egyfajta inkubátor-üzemmódban működnek tovább. Ez pontosan azt jelenti, hogy befogadnak szimpatikus kezdeményezéseket, nem csak a gasztronómia területéről. Tehát ha úgy gondolod, hogy nálad senki sem tud jobb omlettet csinálni, megkeresheted őket, és egy napig a saját termékeik mellett a tieid is felkerüljenek a polcokra. Ők adják a stábot, a hátteret, és minden mást, neked csak a saját jól átgondolt koncepciódat kell hoznod – és végig ott lenni velük. De a már említett hátsó teremben lesznek kiállítások, koncertek, és különböző, kenyérsütéshez kötődő workshopok is.

Viszont ez utóbbiakra tavaszig még várnunk kell, a jelenleg próbaüzemben (vagy ahogy ők fogalmaztak, trash pékségként) működő hely ugyanis még nem nyerte el végső formáját. De ez ne tartson vissza minket, az ajtón kiszökő kávé és péksütemény illata úgyis be fog csalogatni minket is.

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Gasztró

25. Országos Étterem Hét

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény. Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal és alapanyagokkal versengenek a helyszínek és a séfek. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál 3 fogásos menüsorokat.

Neked ajánlott

A