Bár advent első vasárnapjáig (és vele együtt a karácsonyig) nem kell már túl sokat várni, ez nem jelenti azt, hogy Budapesten csak az ünnepi előkészületekről szólna az élet. Ezt alátámasztandó, ajánlunk sörgőzös csapfoglalásokat, partikat, ahol kitombolhatod magad, a figyelmedre érdemes kiállításokat, teakóstolásokat a hideg napokra, és még sok mást.

Csütörtök

Utolsó alkalommal tekinthetjük meg a hazai és nemzetközi mezőny legkiemelkedőbb plakátjait, összesen négy kategóriára - külföldi/magyar hivatásos grafikusok munkái, diákok "szabadság" című plakátpályázatára beérkezett munkái, a Magyar Plakát Társaság plakátjai - bontva.
Elkészítési technikájuknak, termő területeiknek köszönhetően a wulongok a legváltozatosabb teák. Gyöngybe sodortak, parázson sütöttek, vagy éppen minerális talajokról érkeztek. Ezeket mutatják be ezen a délután, a zöldebbtől a sötétebbek felé haladva, fókuszban a sütöttebb, téli teákkal - amiket természetesen meg is kóstolhatunk.

A Ruben Brandt, a gyűjtőrendhagyó vetítése előtt a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia tart exkluzív, egyórás tárlatvezetést a Westkunst - Ostkunst című gyűjteményi kiállításban, a stáblista lepergése után pedig ő és Szipőcs Krisztina beszélget az alkotókkal az animációs filmről, a műgyűjtés szenvedélyéről és a múzeumokról.

;t=2s


Az erjesztés sötét oldaláról érkező, a sörfőzés mitikus, spontán és ősi módját gyakorló The Wild Beer Co. egy estére átveszi a BrewDog Budapest csapjai felett az uralmat, hogy saját, izgalmas főzeteivel töltse fel őket. Passiógyümölcsös-narancsos-guavás pale ale, brut és New England IPAred ale - ha kíváncsi vagy rá, hogy miben tudnak újat mutatni a kisüzemi gyártók, most megtapasztalhatod.
Székely Rozália rendező a FÜGE Produkció TITÁNium mentorprogramjának keretében írta első drámáját, a Kálvária Lakóparkot, mely egy költőien abszurd világot tár elénk, melyben az eltemetett múlt feltámad, a tér életre kel, az emlékek megelevenednek, a falak mesélni kezdenek. Az író-rendező egyébként az egykori Szputnyik Hajózási Társaság színésze, valamint játszott a Proton Színház, a Stúdió K, a Tünet Együttes, a TÁP Színház és Kárpáti Péter Titkos Társulatának előadásaiban.
Tarr Hajnalka pályája kezdete óta kezdete óta a valóság vizuális manifesztációjával foglalkozik, legújabb fotósorozatában pedig a tárgyakhoz való viszonyán keresztül határozza meg önmaga helyét egy általa teremtett vizuális, logikai rendben. A sorozat darabjain az alkotó képe összeszövődik a hozzá rendelt tárgy képével, ilyen módon járva körül a pszichológiából kölcsönzött, a személy és világa közötti kapcsolat módját jelentő tárgykapcsolat fogalmát.

Hallhattuk már őt szólóban, duóban, trióban, klasszikus és világzenei műfajban, hegedűn, citerán, fütyülve, suttogva, de révületet keltő trance-ben is. Ennek ellenére (vagy épp pont ezért) Lajkó Félix idei évzáró koncertjén is új kihívásokat keres és talál a muzsikában: új zenei szövet, új zenésztársak, új hangulatok.


A progresszív-indusztriális jazzmetálból szép fokozatosan elektronikus-szintetizátoros rockdiszkóra váltó norvég együttes ezen folyamat legújabb állomásával, az Animal című lemezzel tér vissza Budapestre. Az Ihsahm mellett és az Emperor alkalmi tagságában is megforduló frontember, Jørgen Munkeby vezette zenekartól tehát nem érdemes szaxofonos idegnyúzásra várni, de kispénteki gőzkiadásra tökéletes lesz a fellépésük.


Péntek


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszéke bemutatja a legújabb BA vizsga- és MA diplomafilmeket, valamint a We Love Budapesttel közös produkciókat. Ezzel egy időben pedig ismét megrendezik a MOME Anim Grafix vásárt, melyen megtekinthetők lesznek a képregénnyel diplomázók munkái is, egyéb printekkel kiegészítve.

A KAcs Műhely workshopján a VISU.visualplayground alapítójával, vezetőjével, Bodó Verával közösen készíthetsz adventi naptárt, melynek alapja egy gyönyörű, csiszolt fatábla, amelyre a saját készítésű pecsétjeiddel feldíszített ablakokat helyezhetsz el, ahová a kedves, ünnepváró, lazításra sarkalló üzenetek kerülnek. Mindezt egy kaparós felülettel is megspékelheted.
Vecsei H. Miklósékkönyvautomatás projektjének jóvoltából eddig olyan kötetekkel bővíthettük a gyűjteményünket, mint A Pál utcai fiúk, vagy a Krúdy-féle Ady Endre éjszakái. A kilencedik kötet megjelenésének apropóján pedig az első POKET találkozót is meghirdetik, amelynek keretében nem csak beszélgethetünk az ötletgazdákkal, de még a Parno Graszt autentikus cigányzenéjére is rophatjuk.



A Fehér Nyúl első hordóérlelt söre igazi téli különlegesség: fogták a desszert jellegű smash-jüket, a barley wine-jukat, amit átfejtettek barrique hordóba, és közel fél évig azokban érlelték tovább. A Liezonban így hangsúlyosabbak lettek a tanninos, fás ízek, de szépen jönnek belőle a szamorodni aromái is. Csak limitált mennyiséget főztek belőle, így ha megkóstolnád a hideg hónapok egyik komlós életelixírjét, igyekezz!



Az alternatív kabaré keresztapjainak zenéjében a háború előtti berlini kabaré, öntörvényű opera és cigányzene keveredik, miközben szövegeikben az élet sötét oldalának - mint a prostitúció, a drogfüggőség, az erőszak vagy a kétségbeesés - tartanak fanyar humorral és pengeéles iróniával keretezett tükröt. Ezúttal legújabb, The Devil's Fairground című lemezükre épülő produkciójukkal térnek vissza Budapestre.

Történelmi pillanat: a Tudósoknak bakelitlemeze lett, ráadásul azonnal aranylemez! A zenekar 2001 és 2016 közötti albumainak legkülönösebb számait felvonultató, festményekkel és szöveggel súlyosbított művészeti albummal kiegészített kiadványát mutatja be ezen az estén, melynek vendége régi nagy barátjuk, a kitűnő Ricsárdgír zenekar lesz, akik egy mini koncert keretein belül Tudósok feldolgozásokat játszanak majd, de fellép majd Tövisházi Ambrus is, aki a Trottel kiadó gondozásában megjelent lemez(eke)t masterelte!

2015-ös megalapítása óta a Shall Not Fade egyike a legizgalmasabb elektronikus (tánc)zenei kiadóknak; nélkülük valószínűleg a lo-fi house sem számítana az egyik legfelkapottabb hangzásnak. A harmadik születésnapjuk alkalmából pedig az alapító Kieran Williams (aka KGW) és Deejay Astral mutatja majd meg, hogy a lélekkel teli groove-ok, a perkusszív jazz és a váliumos köd igenis megfér egymás mellett egy szettben.

Hayden Payne projektje, a Phase Fatale a Broken English Clubhoz, vagy Samuel Kerridge-hez hasonlóan egyszerre merített a Cabaret Voltaire és a Berghain hangzásaiból. A végeredmény pedig hozzájuk hasonlóan sikeresen gondolta újra a technót, keresztezve azt az EBM kimért, militáns agressziójával és a lepusztult, indusztriális poszt-punk esztétikájával. Nem véletlen, hogy olyan kiadóknál jelennek meg a zenéi, mint a Jealous God vagy az Ostgut Ton.


Szombat
December első napján (és szombatján) ismét nyitva lesz az Édesem, ráadásul ezúttal egy különleges apropója lesz az eseménynek. A tulajdonos Márk Szonja ugyanis hamarosan megjelenteti Kekszek című könyvét, így aprósütemények és persze a névadó finomságok lepik majd el a pultot.

Job simulator, zombi apokalpiszis vagy épp kirándulás a Föld egy izgalmas pontjára – ezeket mind átélhetjük a virtuális valóságban. December első szombatján a Kálvin tér közelében lévő Play VR Budapestben ráadásul egy nyílt napon tehetjük meg: ingyenesen próbálhatjuk ki, milyen egy speciális szemüvegen keresztül akár egy élőhalottat is élőnek látni. Ezen a napon (egy előzetes regisztráció után) tényleg bárki bepillanthat a VR játékok világába, nem kell hozzá profinak lenni, sőt az se baj, ha ez lesz az első alkalom. Ér hozni anyukát, apukát, nagymamát, de barátot, tesót vagy épp kollégát is.
December első napján meseláng lobban a BÉLA-ban. Jönnek sokan, akik már meséltek sokaknak, úgynevezett mesemondók, meseterapeuták vagy csak bátor történetmondók. És mesélni fognak, leginkább népmeséket, a világ keletkezéséről, Napról, Holdról, csillagokról, fényről és sötétségről, királyokról, királylányokról, sejkekről, sárkányokról, dzsinnekről és táltosokról, és ki tudja mi mindenről.



A tízes évek hazai metálfelhozatalából egyértelműen kiemelkedik (többek közt) az Apey & The Pea munkássága. A groove-os, súlyos doom metált többek közt thrash-es, death-es elemekkel ötvöző trió megnyerte már a Fonogram-díjat és a Nagy-szín-pad tehetségkutatót is, mindezt úgy, hogy a rájuk jellemző kompromisszumok nélküli zúzdából egy pillanatra sem engedtek. Valószínűleg nem ezen az estén fogják elkezdeni.



Az egykori Annabarbi és a jelenlegi Mindenkinek Megvan A Maga Története éléről ismert Egyedi Péter (akivel nemrég interjúztunk) vezette Óriás, a hazai alternatív rock színtér egyik fontos zenekara kétszáz napra visszavonul. Ráadásul 2019-ben is csak két koncertet fog adni. De előtte még lesz egy este, hogy mindenki feltöltődhessen az élménnyel - ráadásul az este első felében a tíz éves debütalbum, a Jön teljes egészében elhangzik majd.

Splatter és Gördön duója, valamint az általuk szervezett koncert/partisorozat, a Küss Mich tíz éves, ezt pedig meg is ünneplik. A jubileumi esten fellép majd a glasgowi Green Door színtérből kinőtt poszt-indusztriál duó, a Total Leatherette, a poszt-apokaliptikus speed metál/black 'n' roll punk trió Iron Steel, a "hülye hardcore-os" Norms, valamint a tropikál-indusztriál-proto-technó-szintipunk hibridet tekerő Új Bála.


Az Animált éj egy közel öt órás, hatvannégy kisfilmet felvonultató program, amely keretében 270 percig rajzfilmek fognak peregni a vásznon. Három nagyobb blokkba szedték az alkotásokat, az Erotikus animáció, a Vizuális lakoma és az Animált horror között lesz idő kinyújtóztatni a lábadat.


A technó rideg atmoszférájából is merítő, ködös nagyvárosi downtempót játszó Daniel Deluxe visszatérése mellett a hazai synthwave-outrun electro színtér egyik megkerülhetetlen alakjának, Lazerpunknak a budapesti lemezbemutatója miatt kihagyhatatlan az este minden Kavinsky-imitátornak. Ha a premier óta nem tudtál lejönni a Drive-ról, akkor itt a helyed.


Vasárnap
December 2-án igencsak sűrű programmal készül a karácsonyra a Kiscelli Múzeum, lesz vásár, kézműveskedés, épület- és tárlatvezetések és szép kiállítások. A délután során a Landerer és Heckenast nyomda nyomdagépén saját karácsonyi kártyát nyomtathatsz a Letterpress workshopon, karácsonyfadíszt készíthetsz csipeszekből, válogathatsz a WAMP designpiac és a megújult Kiscelli shop termékeiből, a tárlatvezetések során pedig a Kiscelli Múzeum minden érdekes zugát bejárhatod, szakértők vezetésével.
December első hétvégéjén ünnepi hangulatban tér vissza a Kiskertpiac, a már megszokott természetes és kézműves termékek mellett kifejezetten a fa alá szánt portékákat is beszerezhetünk majd.

Ezen a workshopon elkészítheted a neked tetsző és a lakásodba illő adventi koszorút, Wild Flower Bar stílusban. A workshopon segítenek majd, milyen szempontok alapján válogasd össze a friss és száraz alapanyagokat, hogyan illesszd a növényeket, mi a kötés technikája és további hasznos tippeket is adnak.


A séta során végigjárhatod a Magyar Nemzeti Galéria tereit a Habsburg nádori kriptától kezdve egészen a kupoláig, ahonnan megcsodálhatod a városra nyíló csodálatos körpanorámát is. A programon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.
Egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést láthatnak az érdeklődők december 2-án, vasárnap, 17:15-től egész este, mely egészen a római kortól napjainkig repít el minket. A színes és egyben ismeretterjesztő fényfestés, mely a Deák téri evangélikus templom falán jelenik meg, igazi varázslatot csempész a karácsonyváró vásári forgatagba. A program a 145 éves Budapest ajándéka a városnak.



A hazai alternatív szcéna egyik legsikeresebb zenekara, amely a korai egyszerű, kedves, városi folkdaloktól mára már eljutott a szofisztikált, gyakran elektromos hangszíneket használó popzenéig eddigi legnagyobb szabású koncertjére készül. Az év utolsó fellépésén ennek megfelelően új szimfonikus műsorral és irodalmi feldolgozásokkal is készülnek.



A nyolcvanas évek ikonikus TV műsorának, a Headbanger's Ballnak a zászlója alatt három legendás zenekar egyesül majd, hogy közösen gondoskodjanak majd a hét/hónap legzúzósabb estéjéről. A Ruhr-vidéki bányászthrash alapegyüttese, a Sodom, a thrash metál-matuzsálem Death Angel, valamint a korai Slayer intenzitását az első három albumos Sepultura zabolázatlanságával, valamint némi fűrészelős riffeléssel ötvöző Suicidal Angels biztosan alaposan megdolgoztatja majd a nyakcsigolyákat.

Advent első vasárnapján az Irie Maffia monumentálisra egészül ki, és ha önmagában zenei élménynek ez nem lenne elég, ráadásként a Punnany Massif énekesei teszik még különlegesebbé a hangzást. A zenekar vendégeivel és fúvóskarával kedvenc slágereit adja elő újrahangszerelve, a helyszínhez illő nagyszabású koncerten.