Mi is az a Hotsy's Bar Crossover? Lényegében egy több héten át tartó rendezvénysorozat, mely keretein belül az éppen aktuális, másik szeretett és elismert bárral közreműködve 2-2 koktél receptúráját kicserélik: ezzel keresztbe ismerkedhetnek a vendégek a Hotsy Totsyban egy másik koktélbár szellemiségével és stílusával, míg a Hotsy gyakorlatilag körbeturnézza Budapestet. Szerdánként még egy extrát csavarnak a történeten. Az első Bar Crossover eseményen jártunk.

A budapesti báros szcéna annyira nem nagy, és ennek köszönhetően igazán családias és barátságos. Az éjszaka legjobb bartenderei jó viszonyt ápolnak, műszak után akár szívesen beülnek kollégáikhoz 1-1 italra, beszélgetnek esszenciák lefőzéséről, új alapanyagokról, kísérletekről. A Hotsy Totsy-t már nyitásakor megkedveltük, és ők azóta csak egyre jobbak, igyekeznek újítani, programokkal színesíteni az estéiket. Ugyan egyáltalán nem nagy a hely, mégis elrendezésének köszönhetően például akusztikus koncertekre is van lehetőség odalent, így még hangulatosabbá téve az estéket. A Codiac nevű formáció klassz stílusban muzsikál, és azért lássuk be, sokat adhat akár egy randihoz is az élő zene.

A világ egyik legnagyobb koktélversenye, a Bacardi Legacy is fontos állomás a bár életében, tematikus heteket, italbemutatókat is sűrűn tartanak, ezek pedig mindenki számára nyitottak, nincs szakbarbárkodás. 2018 novemberében pedig egy egészen különleges formátumú rendezvénysorozatot álmodtak meg, ez a Hotsy's Bar Crossover.

A sztori lényege éppen az említett barátságos budapesti báros közösségre alapoz: kiválasztottak számukra szakmailag mérvadó helyeket, melyekkel kooperálva 1-1 héten keresztül két ital erejéig receptúrákat cserélnek. Vagyis, az adott bár "kölcsönadja" két signature italát, vagy külön erre az alkalomra kitalált kreációját a Hotsy-nak, míg a Síp utcai hely két saját italát delegálja a másik bárba. Így keresztbe ismerkedhetünk receptekkel, stílusokkal, szellemiségekkel, italokkal.

A plusz fűszert pedig a szerdák adják, mikor nemcsak az italok cserélnek helyet, hanem a bartenderek is úgynevezett cross shiftet tolnak, vagyis a Hotsy-s srácok vándorolnak és a vendégbárok tehetségei pedig a Hotsyban kevernek egy egész estén/éjjen át.

Az esemény premierjére mi is ellátogattunk, nevesen a Bar Pharma lett az első szerencsés. A Kazinczy utcai méretre ugyan igencsak minibár szakértelme megkérdőjelezhetetlen, Los Péter szakmai veztésével nagyon sok extrém, különleges italt valósítanak meg hétről hétre, ha kell, szinte beszerezhetetlen komponensekkel, sok fantáziával.

A Hotsyban kezdtünk, ahol két eltérő karekterű, vagány italt kóstoltunk, a Bar Pharma és Kovács Ádám jóvoltából. John the Baptist első olvasatra eldönthetetlen, hogy erőteljes, vagy inkább egzotikus jelzővel illessük, ám az első korty után inkább az egzotikust aggatnánk rá. Whiskey-re és abszintra épít, ehhez társul a baracklekvár, a matchateaszirup, a kókusz, a lime és a pisztáciakrém (melyet egyszer kiskanállal meg is kóstoltunk a Pharmában, és lenyűgözött a tömör pisztáciaíz). Krémes és hízelgő, de a whiskey és az abszint minden korty végén emlékeztet rá, hogy nem egy könnyű kis kalandhoz van szerencsénk.

A Secret Garden egy gin alapú ital, mely a divatos uborka helyett fehérrépát, petrezselymet kap,  illetve némi rózsaborsot, cukrot, citromot. Kellemes ízvilág, friss összetevőkkel.

Miután megkóstoltuk a két vendégitalt, körülbelül 2 perc séta volt a Pharma, ahol már várt minket Kocsis Tamás és az ő italai. My Gran's Botanic:  Tomi nagymamája tiszteletére a bazsalikomot és a rózsát emelte az italba. A Midori-tól (sárgadinnye likőr) nagyon zöld, ám alapvetően ginre épülő ital tipikusan az a koktél, amit egész este szívesen kortyolgatnánk. Selymes, édes, de nem tolakszik az édessége. A garnishként hozzáadott bazsalikomlevél és rózsaszirmok teszik teljessé.

A Jack's Smokey Negroni egy igazi dögös, maszkulin ital, egy csavart negroni, minden kesernyés aromájával együtt, mely a mezcaltól és a folyékony füsttől lesz komplett. Só és füstölt bacon is kerül a történetbe. Ez egy bátor és kicsit őrült ital, de nem is vártunk mást a Hotsy Totsy "méregkeverőjétől".

Bár a teljes lista még nem állt össze, minden bizonnyal a következő Bar Crossoveres hetekben találkozhatunk a Tuk Tuk Bar-ral, a High Note Sky Bar-ral, a Good Spirit-tel és a Boutiq' Bar-ral is. Egészségünkre!