Az Ökumenikus Segélyszervezet pszichológus, szociológus és jogász szakemberek közreműködésével nyitotta meg Budapesten az első krízisambulanciát, amely ingyenesen, bárki számára igénybe vehető, és kulcsfontosságú szerepe lehet a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésében.

Az Ökomenikus Segélyszervezet készítette tavaly az emlékezetes Meddig mehet?-kampány kinyitható, sikító képeslapjait, és több titkos menedékházat és a családok átmeneti elhelyezését lehetővé tévő krízisközpontot is üzemeltet. Ezeket az ellátórendszer legsúlyosabb eseteinek tartják fenn, és a szervezet sok éve dédelgetett egy olyan álmot, hogy krízisambulanciát hozzon létre. Ez egy teljesen új, preventív ellátási forma Magyarországon, amelynek célja, hogy elkerülhető legyen a krízis, vagyis a súlyos bántalmazás és menekülés bekövetkezte, de szerepet vállal a felépülés folyamatában is, ami több évig is elhúzódhat.

Az Alkotmány utcai, szép, felújított bérház lakásában kialakított ambulanciában információnyújtás, jogi tanácsadás, egyéni és csoportos pszichológiai, életvezetési tanácsadás is lehetséges, amelyekre név nélkül is bejelentkezhetnek nők, férfiak, és még az online kérdezz-felelek felület is teljesen anonim.

Az ambulancia szóból is következik, hogy a szakembergárda nem elhelyezést, azaz menedéket nyújt, hanem prevenciós szolgáltatásokkal és tanácsadással segítik az érintetteket. Segíthetnek a döntésben, hogy a bántalmazott fél ki tudjon lépni a kapcsolatból, még mielőtt nagy baj lenne, de azok is felkereshetik őket, akiknek arra van szüksége, hogy ne essenek bele sokadjára az áldozatszerep csapdájába. Eljöhetnek a Krízisambulanciára azok, akik nem tudják, hogy ami a kapcsolatukban történik, normális-e, akik félnek a párjuktól, vagy jogi eligazításra van szükségük, akik bántalmazás után épülnek fel, vagy képtelenek elhinni, hogy kiléphetnek egy rossz kapcsolatból, hiszen otthon jellemzően azt hallgatják, hogy ők úgyse képesek semmire a másik nélkül. De házaspárok is bejöhetnek, ha elharapózott köztük a konfliktus és a nyelvi-lelki agresszió, és egyre többet szorul ökölbe a kezük.

Ha pedig már be is következett az úgynevezett „krízispillanat”, amikor a menekülés az egyetlen opció, az ambulanciáról el tudják irányítani a bántalmazottat a megfelelő szervekhez – ez pedig oda-vissza működik, a különböző szociális intézmények, hatóságok, az ellátórendszer szervei is küldhetnek ide pácienseket. Szimbólumuknak a matrojska babát választották, hiszen sose lehet tudni, hogy a mosolygós felszín alatt milyen titkok bújnak meg.

Országosan még 3 krízisambulanciát működtet az Ökomenikus Segélyszervezet, Miskolcon, Orosházán és Szolnokon az AVON támogatásával, amely a mellrák elleni küzdelem mellett a nők elleni erőszak elleni küzdelemben is részt vesz, és a segélyszervezet több titkos menedékházát is támogatja. A nyugati országrészben a devecseri, kaposvári és mosonmagyaróvári ambulanciákért egy másik alapítvány felel.

  • Budapesti Krízisambulancia Központ
  • 1054 Budapest, Alkotmány utca 16. 3. emelet 16.


  • Web